Sos tartar

6 iulie 2015Diva in Bucatarie

Sos tartar. Sosul tartar este perfect pentru pestele pregatit la gratar sau la cuptor, chiftelute, crochete, fructe de mare si fripturi din carne de pasare sau vita la gratar.

Sos tartar – reteta frantuzeasca de sos pe baza de maioneza fara mustar – este un sos gustos, aromat, cu textura granulata data de castraveti acri, capere, ceapa verde si alte verdeturi.

Sosul tartar este perfect pentru pestele pregatit la gratar sau la cuptor, chiftelute, crochete, fructe de mare si fripturi din carne de pasare sau vita la gratar.

Parerea mea este ca nu exista sos mai bun decat sosul tartar,  care sa insoteasca pestele si fructele de mare, dar imi place si cu banalele oua fierte, ceapa pane, snitele, cartofi prajiti in ulei sau la cuptor.

Gasiti sos tartar si in supermaketuri. Dar de ce ar trebui sa cumparati ceva ce contine chimicale si E-uri? De ce sa faceti compromisuri cand vine vorba de sanatate?

Pana la urma este o simpla maioneza in care adaugati castraveti, ceapa, capere si ierburi. Maioneza o puteti pregati simplu, ca pe vremea bunicii, frecand galbenusul cu un tel, dar aveti mixere si o faceti in maxim 2 minute. Puteti face si maioneza din oua intregi, iar aceasta este gata intr-un minut. Reteta o gasiti in acest link. 

Ingredientele pot fi cumparate din supermarketuri, se gasesc peste tot capere. Castravetii murati folositi in aceasta reteta sunt in otet. Eu aveam in casa, pregatiti de mine. Reteta lor o puteti gasi aici.

Sosul tartar are un gust extraordinar de bun. Desi are maioneza este racoritor prin prezenta castravetilor si a caperelor. Verdeturile sunt responsabile cu aroma sosului, asa ca nu le excludeti.

Pregatirea acestui sos nu doreaza mai mult de 10 minute. Daca faceti maioneza cu mixerul, atunci aveti sosul in 5 minute. Proaspat, gustos, cu ingrediente naturale!

Incercati sa renuntati la ceea ce pare comod, caci in timp  imi veti multumi. Mai putine chimicale pentru voi si familia voastra!

Sosul tartar este un sos rece pe baza de maioneza, asa ca poate fi pastrat in frigider, in borcan, pentru 2-3 zile. Daca galbenusurile sunt foarte proaspete puteti sa prelungiti perioada la 4 zile, dar nu mai mult.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de sos tartar, descris pas cu pas mai jos.

Ingrediente sos tartar:

250 g maioneza dintr-un galbenus crud, unul fiert, 200 ml ulei si foarte putin suc de lamaie – 5 ml

2 linguri capere

50 g castraveti  murati in otet

1 ceapa mica

1 lingurita patrunjel tocat

1 lingurita hasmatuchi tocat / patrunjel cret

1 lingurita chives tocata / poate fi si ceapa verde

sare

piper proaspat macinat

Mod de preparare sos tartar:

Pentru inceput am pregatit maioneza. Am frecat galbenusul crud cu cel proaspat si sare, am adaugat uleiul in fir subtire la inceput, apoi mai mult cand sosul s-a ingrosat.

La final am pus putin suc de lamiae, dar nu prea mult, caci voi folosi castraveti acri si capere in saramura.

Am tocat ceapa marunt, apoi caperele si catravetii . Acestea pot fi maruntim cu un mixer, dar nu e mare filozofie sa le toci.

Am tocat verdeturile pana am obtinut cate o lingurita rasa din fiecare.

Am pus totul intr-un castron (maioneza, castraveti, capere si verdeturi), am adaugat sare si piper si am amestecat pana  s-a omogenizat compozitia.

Am pus castronul in frigider pentru 30 minute, acoperit cu o folie alimentara, apoi am mancat oua fierte cu sos tartar. Am avut un mic dejun perfect!

Saptamana trecuta l-am facut special pentru a-l avea alaturi de creveti pane. 

Imi place atat de mult, ca l-as manca si pe paine.

Pofta buna!

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *