INGREDIENTE:
500 g faina
200 g unt topit
150 g zahar pudra
20 g drojdie
1 lingurita varfuita zahar tos
2 galbenusuri
100 ml lapte cald
1 varf cutit sare
1 lingurita coaja rasa de portocala
1 pastaie vanilie
1 galbenus pentru uns
zahar pentru decor
Pentru umplutura:
rahat (cat mai colorat)
fructe confiate: portocale, lamaie si cirese
stafide
PREPARARE:
Fierbem laptele cu semintele din pastaia de vanilie, apoi il lasam sa se raceasca pana devine cald cat sa putem atinge pielea de pe mana. In acest moment dizolvam drojdia cu 50 ml lapte cald si lingurita de zahar tos si o lasam sa dospeasca pana creste bine (in jur de 10 minute). Amestecam faina cu 1 varf cutit sare, apoi adaugam restul ingredientelor si framantam aluatul timp de 30 minute. Lasam aluatul sa creasca in loc cald pana isi dubleaza volumul, apoi il intindem. Taiem din aluat o bucatica pentru a realiza un decor (stelute, flori, etc), iar pe restul presaramrahatul taiat cuburi, fructele confiate si stafidele.
Rulam si punem cozonacul intr-o forma rotunda. Lipim capetele usor incercand sa pastram cat mai corecta forma rotunda. Realizam decoratiunile, le ungem pe o parte cu galbenus, le lipim cu aceasta parte de cozonac.
Il mai lasam sa creasca inca 20-3 de minute in tava, apoi il putem coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de aproximativ 50 minute. Dupa 25 minute acoperim cozonacul cu hartie de copt pentru a nu se rumeni prea tare. Daca trece proba scobitorii il scoatem din cuptor si il ungem cu un galbenus, apoi presaram zahar si il mai dam la cuptor pentru 1-2 minute.
Il scoatem si il lasam pe un gratar sa se raceasca.
Pofta buna!