Ghebe cu usturoi si mamaliga
Ghebe cu usturoi si mamaliga. Cu aceasta reteta de ghebe cu usturoi si mamaliga ma incanta mama in fiecare toamna cand eram copil.
Cu aceasta reteta de ghebe cu usturoi si mamaliga ma incanta mama in fiecare toamna cand eram copil.
Acum le gasim foarte rar, dar ne bucuram maxim de prezenta lor in farfurie. Am primit de la verisoara mea o punga de ghebe asa ca pot sa impartasesc si voua aceasta reteta simpla, buna si de post!
Nu stiu in ce relatie sunteti voi cu ciupercile, dar la noua ne plac foarte mult. Iar reteta de ghebe cu usturoi si mamaliga este absolut senzationala, atat prin simplitate, cat si prin gust.
Ghebele culese de pe dealurile Vrancei sau din muntii Buzaului nu ne-au lipsit niciodata din casa. Din fericire, in perioadele comuniste nimeni nu punea restrictii pe culesul lor. Si, cumva, nici nu auzeam de oameni otraviti cu ciuperci culese din padure, asa cum se intmpla in zilele noastre.
Eu nu ma pricep sa aleg si sa deosebesc ciupercile bune de cele otravitoare. Mi-a explicat la un moment dat cineva in Bucovina cum ar trebui sa ma uit la codita ciupercii si mai ale s la ce, dar nu am retinut pentru ca nu mi-am propus sa merg sa culeg ciuperci prin padurile patriei. O alta reteta de tocanita de ciuperci simpla, servita cu mamaliga, reteta de post/ vegana gasiti in acest link. Am multe retete cu ciuperci pe blog, iar retetele cu ciuperci de post le-am strans in aceasta colectie.
Ghebe cu usturoi si mamaliga este propunerea mea de mancare simpla, taraneasca, pe care o pot incadra chiar la mancaruri traditionale.
Pentru reteta de mai jos mi-as fi dorit sa am o portie dubla, dar m-am multumit cu ce am primit. Sarut mana pentru ghebe, draga mea verisoara!
Daca vreti puteti pune la final niste patrunjel verde, chiar recomand. Eu nu am pus pentru ca fiul meu este in perioada „fara patrunjel”, „fara marar”, in general fara verdeturi.
Daca vreti sa vedeti cum se fac ghebele cu usturoi si mamaliga, va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare prezentat pas cu pas, etape evidentiate cu poze.
INGREDIENTE:
500-550 g ghebe
1 ceapa mare
1 ardei kapia mic
2-3 linguri ulei
2 catei usturoi – foarte mari
100 ml supa de legume /apa
sare
piper
optional- patrunjel verde
PREPARARE:
Spalam ghebele bine apoi le punem la fiert. Daca sunt deja conservate sarim peste fiert, doar le spalam si le tocam.
Intr-o tigaie calim ardeiul tocat cubulete si ceapa tocata marunt pana devine translucida, adaugam ghebele fierte si tocate grosolan.
Lasam in jur de 10 minute sa se prajeasca, stingem cu 100 ml supa de legume, asezonam cu sare, piper si cativa catei de usturoi pisati si lasam pe foc pana se evapora lichidul. Intre timp pregatim mamaliga. Cu 2 minute inainte sa oprim focul punem restul de usturoi pisat si gustam sa vedem daca mai avem nevoie de sare sau piper.
Servim ghebele cu usturoi, mamaliga si un pahar de tuica!
Sa aveti pofta!
Reteta aceasta este special realizata pentru provocarea Dulce Romanie …
Suuper bune , ador ciupercile .
Multumesc!
Ador ghebele si mancarica ta imi place maxim,mai ales ca are mamaliguta alaturi!Pupici 🙂
Multumesc! Te pup!
preferatele mele <3
😉
Mancare de ghebe am facut si eu pentru maine. O bunatate..Pup!
Pup si eu!
Ce bune sunt! N-am mancat anul asta deloc. 🙁
Da… bune tare!
Asta e adevarat party pentru papile! Mmmmmm, bun rau!
Multumesc, Maya!
Nici nu mi-as putea dori mai mult de atat , jur !!!! <3
M-ai innebunit cu postarea asta , vreau la padure !!!! <3 😉
Te cred… si eu vreau!
Delicioasa salata de ghebe
Le servim sau le mancam?
Multumesc mult de ajuror
Foarte faina reteta, au iesit vis..eu le am facut putin picante.. La Multi Ani si la cat mai multe retete inspirate!
La multi ani! Multumesc!