Sarmale cu ciuperci si orez

20 martie 2013Diva in Bucatarie

Sarmale cu ciuperci si orez. Sarmale de post. Sarmalute cu ciuperci si orez. Saramalute de post cu ciuperci si orez.

sarmale de post cu ciuperci si orez reteta divainbucatarie A

SARMALE CU CIUPERCI SI OREZ – RETETA DE POST

Sarmalele cu ciuperci si orez sunt una dintre cele mai gustoase variante de post, perfecte pentru perioadele in care vrei o mancare satioasa, aromata si fara ingrediente de origine animala. Umplutura imbogatita cu ciuperci, ceapă, morcov, telina si condimente transforma aceste sarmale intr-o masa plina de gust, iar varza murata aduce echilibrul perfect intre dulce, acrisor si sarat. Sunt ideale pentru masa de familie, pentru sarbatori de post sau atunci cand vrei un preparat traditional, dar mai usor si mai prietenos cu digestia.

Sfaturi utile pentru gatire

– Alege o varza murata bine intreptata si nu foarte sarata. Daca varza este prea acra sau prea sarata, clateste frunzele in apa rece.
– Ciupercile trebuie tocate marunt pentru a se amesteca uniform cu orezul.
– Nu gati excesiv umplutura inainte de rulare; doar caleste ingredientele cat sa isi elibereze aroma.
– Sarmalele ies mai gustoase daca sunt gatite incet, mai intai pe aragaz, apoi finalizate la cuptor.
– Lasa-le putin sa se odihneasca dupa coacere pentru a se lega aromele.

Pot fi mancate cu mamaliguta si ardei iuti, dar in zona Ardealului este prefarata painea.

Mai multe retete de mancare de post gasesti daca apesi aici.

INGREDIENTE

Pentru umplutura

  • 1 varza murata mare
  • 450 g ciuperci champignon
  • 1 morcov maricel ras fin
  • 1 felie mica telina rasa
  • 1 ceapa mare tocata fin
  • 130 g orez
  • 1/2 legatura patrunjel verde tocat
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • sare si piper
  • 2-3 linguri ulei

Pentru sos si fierbere

  • 300 ml suc de rosii
  • 3 linguri pasta de rosii
  • 1 frunza dafin
  • boabe de piper
  • 2 crengute cimbru
  • 1 praf oregano
  • 75 ml ulei
  • apa fierbinte

MOD DE PREPARARE

Prepararea umpluturii

Caleste ceapa in ulei pana devine lucioasa, apoi adauga jumatate din morcovul ras. Pune ciupercile tocate marunt si lasa-le sa se inmoaie.
sarmale-cu-ciuperci-si-orez-de-post-1

Adauga orezul spalat, cimbru, sare, piper si patrunjelul, amesteca si mai lasa 1–2 minute pe foc.
sarmale-cu-ciuperci-si-orez-de-post-2

Formarea sarmalelor

Pregateste frunzele de varza si aseaza cate o lingura de umplutura pe fiecare. Ruleaza nu foarte strans si inchide capetele. Procedeaza la fel pana termini compozitia.
Pune frunza de varza in mana si adauga compozitia de ciuperci cu orez – cam o lingura – pe latimea frunzei, astfel incat sa ne ramana 2 cm la un capat si la celalat al frunzei.
sarmale-cu-ciuperci-si-orez-de-post-3

Aranjarea in oala

Pe fundul oalei pune varza taiata fideluta, restul de morcov si telina. Toarna o parte din sosul de rosii amestecat cu pasta.

sarmale-cu-ciuperci-si-orez-de-post-4

Aseaza sarmalele, presara oregano si cimbru.
Cand termini de aranjat sarmalele torni restul de suc de rosii, mai punem un rand de varza taiata julien si boabele de piper.

sarmale-cu-ciuperci-si-orez-de-post-5

Adaugi uleiul si completezi cu apa fierbinte pana la nivelul sarmalelor.
Fierbi in jur de 30 minute la foc mediu -mic cu capacul pus. Adaugi apa daca se evapora prea mult.
Dupa aceste interval le muti in cuptorul preincalzit la 200°C pentru 45-50 minute sau pana cand sunt bine patrunse si aromate.

sarmale-cu-ciuperci-si-orez-de-post-6

Serveste-le fierbinti. Pofta buna!
Pentru mai multe retete in format video te poti abona la canalul de YouTube.

 

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *