Conopida gratinata cu cascaval
Conopida gratinata cu cascaval
Conopida gratinata cu cascaval
Conopida gratinata, reteta simpla, foarte usor de pregatit, fara sosuri complicate, fara timpi mari de gatire.
Reteta celei mai gustoase conopide gratinate nu are nevoie de sos béchamel sau de ingrediente complicate si ii convinge chiar si pe cei care nu sunt chiar prietenii acestei legume sa o incerce si sa ii dea o sansa.
Amintiri despre reteta
Cu reteta de conopida gratinata pe care o prezint mai jos am reusit sa conving doi copii si tatal lor sa manance aceasta leguma, ba chiar sa ceara sa li se mai faca.
„Este cea mai buna reteta de conopida gratinata pe care am mancat-o vreodata!” Asa mi-au spus in seara aceea.
Acelasi lucru mi l-au spus si alti prieteni care au incercat reteta.
Nu ma pot abtine sa va spun cat este de buna! Nu pentru ca mi-ar fi murit laudatorii, dar ar fi mare pacat ca o reteta delicioasa sa nu fie impartasita.
Secretul ei sta in coniacul care da un miros deosebit preparatului si branzeturile topite.
Alcoolul se evapora, dar ramane aroma lui.
Si pe blog gasiti o multime de retete cu aceasta, asa ca le-am strans intr-o colectie, pe care o poti citi daca apesi aici.
Cele mai cautate retete din ultima luna:
- conopida pane de post in aluat cu bere
- ciorba de conopida cu smantana si galuste de faina
- conopida gratinata cu praz
Conopida are un continut scazut de carbohidrati si este recomandata si de doctorii nutritionisti. Are antioxidanti, vitamine si minerale si este bogata in fibre.
Cum poti gati conopida
- conopida trebuie sa aiba aspect proaspat, buchetele stranse, compacte, fara sa fie cu urme negre sau mucegai pe ele sau cu frunzele verzi vestejite
- conopidase poate fierbe in apa (5-8 minute- pana intra usor furculita in tulpina florii), dar poate fi gatita si la aburi (8-10 minute, in functie de marimea buchetului). Poate fi si prajita (buchetele mici sau taiata pe verticala in flori mari sectionate) sau gatita direct in cuptor (cu 3-4 linguri ulei, timp de 20-30 minute)
- Se desface in buchetele (acestea pot fi mai mari, medii sau marunte- dupa gust), apoi se spala si se gateste.
Pentru reteta de conopida gratinata veti alege doar metoda gatirii in apa fiarta sau la abur.
Doar prin aceste metode isi pastreaza gustul intact, fara sa fie influentat de ulei si eventuale alte condimente.
Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru conopida gratinata parfumata si gustoasa.
INGREDIENTE:
1 conopida maricica
150 g ricotta sau crema de branza tip Almette/ Philadelphia
100 g smantana grasa 24%
3 oua
150 g cascaval ras
100 g cascaval taiat cubulete mici
1-2 crengute mici rozmarin
60 ml cognac (coniac)
1 felie mare sunca/jambon afumat taiata cubulete mici – 30-50g
sare
piper proaspat macinat
2 linguri unt
2 linguri pesmet
1 praf de nucsoara
PREPARARE:
Fierbere conopida
Am taiat conopida in buchetele si am lasat-o in apa cu sare 5 minute .
Vor iesi diverse insecte ascunse in buchete.
Apoi am clatit-o si am fiert-o la foc mediu, pana cand a intrat usor furculita, dar tulpina a ramas usor al-dente.
Timpul de fierbere poate fi influentat de marimea buchetelor si de puterea focului.
Cand a fost gatita am scurs-o, am lasat-o sa se raceasca.
Aranjare in forma termorezistenta
Am aranjat buchetelele intr-un vas termorezistent uns cu unt si tapetat cu pesmet.
Printre buchetele am aranjat cascavalul taiat cubulete si o parte din cascavalul ras.
Am condimentat cu sare si piper proaspat macinat.
Am acoperit totul cu un strat cremos de crema format din crema de branza amestecata cu oua, smantana, restul de cascaval ras, cognac si un praf de nucsoara.
Daca nu aveti cognac (coniac) folositi vin ars sau rom.
Pentru a face hainuta mai frumoasa (si mai aromata) am presarat o felie foarte mare de sunca taiata cubulete si rozamarinul tocat marunt.
Daca nu ai sunca/ jambon, poti folosi cubulete de bacon, prosciutto cotto.
Am pus vasul in cuptorul preincalzit la 200°C pentru 20-30 minute sau pana s-a topit cascavalul si a prins o culoare aurie.
Nu-i asa ca ti-am facut pofta?
Servire
Am mancat-o imediat cu o salata verde alaturi/
O poti servi si simpla, cu paine taraneasca.
Sper ca vei incerca si tu aceasta reteta delicioasa.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Iata si poza cu conopida gratinata realizata la inceputurile blogului, cand abia invatam sa tin aparatul foto in mana 🙂
Mie cu siguranta da! Desi nu sunt fan conopida, mancarica asta arata de nota 10. Mi-am salvat si eu reteta!
Arata tare bine si cu atatea branzeturi cred ca foarte buna in special ca noua ne place mult conopida!Pupici,Cristina!
Multumesc draga mea!
Multumesc Teo! Pupici
Mie una daaaaa! Am sa incerc si eu , am sa notez , conopida gratinata nu am facut inca! 🙂 Pupicei!
Sper sa iti placa la fel de mult cat imi place mie! Pup
Delicioasa!
Multumesc!
Sper sa nu uit sa iau conopida,o sa sfarseasca dupa reteta ta,imi place tare mult!Pupici!
Multumesc Flory! Pupici
asta am papat si noi ieri 😉 … arata minunat conopida ta !!!
Multumesc Adina! Pupici
Este grozava reteta asta. Eu pun conopida si broccoli in parti egale, pentru aspect. Pupici
Promit sa fac una si cu brocoli, prin noiembrie, caci am deja retete programate pana atunci.
vai ce bine arata!……
Multumesc Alinutzika!
eu nu sunt fana a conopidei decat cruda sau murata ,dar am o conopida si o sa fac catine ,arata exceptional
Multumesc, Stela.
Draga Diva, mi-ai facut-o! Tocmai ce am preparat crema de conopida cu brinza si mayo! E delicioasa, dar aceasta reteta promite si mai mult 😉 O trec pe lista!
A ieșit superrrrrrrrrr.
Testat, placut.. f mult! Noua mea reteta preferata de conopida gratinata!
Tocmai cautam o reteta cu conopida, au ramas cateva buchetele dupa ce am facut muraturile. Maine o incerc si eu. Ideaa cu coniacul nu mi-ar fi trecut prin minte. Multumesc!