Coltunasi cu branza

10 decembrie 2010Diva in Bucatarie

Coltunasi cu branza

Coltunasi cu branza, reteta copilariei

Coltunasi cu branza dulce si putin sarata, reteta mamei mele, este una din pe care le mancam cu mare pofta cand eram mica. Ma bucur ca ii place si fiului meu.

Tatal meu iubea si coltunasii cu carne tocata, dar si pe cei cu cartofi, insa eu si fratele meu am preferat mereu coltunasii cu branza.

Reteta de coltunasi am intalnit doar prin zona Moldovei, cei din Ardeal sau Banat nu au prea mancat asa ceva. Soacra mea a mancat prima oara la noi in casa.

Reteta de coltunasi cu branza se pregateste foarte usor, doar ca ia mai mult timp pregatirea aluatului si formarea coltunasilor. Toata operatiunea dureaza aproximativ o ora, dar merita fiecare minut dedicat acestei retete.

Sunt multi care fac aluatul doar din faina si oua, precum pastele, insa reteta mamei de aluat cu cartofi mi se pare una din cele mai bune. Poate ca sunt putin subiectiva, dar ma bazez si pe aprecierile prietenilor care au mancat din ambele feluri de aluat si au fost de acord cu mine, ca aluatul acesta este mai bun.

Pana la urma, acesta este farmecul unei retete noi: descoperirea unor metode noi de preparare, gusturi si texturi diferite fata de cele obisnuite.

Chiar si umplutura coltunasilor cu branza poate fi diferita: cu branza dulce, cu branza sarata, branza dulce+sarata, condimentata cu marar sau ceapa.

Exista si variante dulci de coltunasi cu branza. Se gatesc fix ca in reteta de mai jos, doar ca au un topping de smantana si se pudreaza cu zahar, miere de albine, zahar cu putina scortisoara, pesmet prajit cu zahar.

Reteta de coltunasi cu branza sunt considerati traditionali.

Reteta aluatului pe care vi-l propun mai jos este cea pe care mama o foloseste si pentru galuste cu prune, nudli sau putisoare de post, aluat in care nu se incorporeaza oua.

Sper ca veti incerca si voi reteta de coltunasi cu branza facuti de mama mea, asa ca va las mai jos ingredientele si modul de preparare.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:
aproximativ 400 g faina
3 cartofi mari fierti
sare

Pentru umplutura:
200 g branza de vaci
100 g branza sarata
2 galbenusuri

Pentru servit:
unt
smantana
optional ceapa calita

MOD DE PREPARARE:

Cartofii fierti ii dam prim razatoarea mare. Facem un aluat din faina, cartofi si sare. Framantam bine si ajustam cantitatea de faina pana ce se obtine un aluat moale si omogen care sa nu se lipeasca nici de mana, nici de planseta. Intindem aluatul cu sucitorul si taiem patratele cu latura de 5-7 cm.

Umplem patratelele cu amestecul de branza si oua. Impaturim coltunasii si le lipim marginile cu furculita.

In timp ce impachetam coltunasii punem la fiert o cratita cu apa, in care adaugam o lingura de ulei si putina sare. Fierbem coltunasii cam 10-15 minute. Vom sti daca sunt gata in momentul in care se ridica la suprafata.
Ii scoatem apoi cu spumiera, ii limpezim sub un jet de apa calda, ii oparim cu unt.

Servire

Ii servim calzi cu smantana deasupra. Optional putem pune ceapa tocata marunt si calita – ii da un gust mai dulce.

Pofta buna!

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina de Facebook este aici.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Сiapa prăjită nu poate fi obtional. Ea da propriu toco de gust. La noi în Basarabia le facem cu ciapa călită deasupra ca condiment. Îs foarte nume

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *