fbpx

RETETE RECENTE

GALUSTE CU PRUNE – GOMBOTI CU PRUNE

August 18, 2010 | CATEGORIA

galuste-cu-prune-desert

Galuste cu prune cu aluat pe baza de cartofi, fara oua, este reteta copilariei mele. Cu reteta aceasta am crescut si eu, dar si copilul meu, caci mama ne face un castron mare de cate ori avem pofta.
Partea buna este ca se fac atat de usor incat si un incepator in bucatarie le poate face garantat.

Galuste cu prune, niste mingiute umplute cu prune si tavalite in pesmet auriu, fac deliciul serilor de vara, caci de multe ori renunt la mancare si mananc doar 3 galuste. Sunt satioase.

Galustele cu prune sunt desertul perfect ce marcheaza sfarsitul verii si inceputul toamnei. Toate gospodinele le fac, din Moldova, in Muntenia si in Ardeal, Banat. Nu exista roman sa nu fi mancat galuste cu prune.

Desertul acesta este ieftin, cu ingrediente banale, ce se pot procura de la orice magazin. Mama mea a folosit intotdeauna prunele intregi, oricat de mari ar fi fost. Faca vreti galuste mai mici puneti jumatati. Din acelasi aluat se pot face si galuste cu caise sau putisoare de post cunoscute si sub denumirea de nudli.

Pentru a face aluat bun mama fierbe cartofii in coaja in apa cu putina sare. Se lasa apoi la racorit si se curata de coaja. Se pot rade sau se dau prin presa speciala. Aluatul obtinut dupa adaugarea fainii va fi lipicios, asa ca se prelucreaza galusca cu mana umeda. Fieberea galustelor se face in multa apa sarata, si chiar si asa, nu se fierb toate odata pentru a nu le strica forma. Se lasa la fiert  10-15 minute sau pana se ridica la suprafata.

Noi am crescut cu acest aluat si am avut o experienta neplacuta cand l-am mancat cu ou. Ori aluatul nu a fost fiert ori ii trebuia mai multa faina, cert este ca se lipea de dinti. O alta experienta proasta a fost cand am comandat galuste cu prune la un restaurant la Sibiu. Pesmetul era crud. Mi-am spus ca este o greseala, ca poate era ora tarzie la restaurant si chelnerul si bucatarul vroiau sa scape de noi, dar a doua zi, la un eveniment culinar, cu targ al producatorilor din zona,  galustele erau tot asa si mi s-a spus ca la Sibiu nu se prajeste pesmetul. Mare pacat, oameni buni! Nu stiti ce pierdeti!

Gustul delicios al acestor galuste cu prune este dat fix de pesmetul prajit. Fie simplu, fie cu nuca macinata.

Iata si o poza de la inceputurile blogului.

Daca vreti sa vedeti modul de preparare pentru galuste cu prune, reteta de post, va las mai jos lista de ingrediente si etapele descrise pas cu pas.

INGREDIENTE:

5 cartofi mari – aproximativ 500g
200 g faina
1 praf sare
600 g prune coapte
1/2 lingurita scortisoara macinata
6 linguri pesmet
1 lingura nuca macinata – obtional
1 plic de zahar vanilat + 2 linguri de zahar – pentru reteta vegana folosim 3 linguri zahar de cocos
2 linguri de unt/ulei
Optional: zahar pudra sau zahar de cocos – pentru servit

PREPARARE:

Am spalat prunele si le-am  scos samburii fara sa tai pruna in doua jumatati. Mie imi place sa am o pruna intreaga in galusca, nu voi folosi jumatati sau bucatele de prune. Le-am pus intr-un castron si am presarat cu zahar tos (si putina scortisoara daca va plac mai aromate).

Am fiert cartofii in coaja cu putina sare. I-am scos dupa ce au fost fierti si i-am curatat de coaja cat au fost fierbinti. Dupa ce s-au racit i-am dat prin razatoare. Am incorporat faina astfel incat sa obtin un aluat omogen, consistent.

Am framantat putin aluatul, apoi am intins o foaie cu grosimea de 3-4 mm. Am taiat niste dreptunghiuri pe care le-am modelat in jurul modelat in jurul unei prune.

Le-am  pus la fiert in apa cu putina sare. Veti sti ca sunt facute atunci cand se ridica la suprafata (nu au nevoie decat de 5 pana la 15 minute, in functie de grosimea aluatului si marimea galustei). Nu le lasati mai mult decat este necesar sa fiarba pentru ca se va distruge aluatul. Le-am scos din oala cu o paleta cu gauri, astfel incat sa se scurga apa de pe ele.

In timp ce galustele s-au fiert am pregatit pesmetul pentru tapetare. Intr-o tigaie am calit pesmetul amestecat cu foarte putina nuca macinata si zahar in ulei sau unt daca nu tineti post. Prefer sa calesc intai pesmetul si sa torn ulei sau unt topit peste el, apoi amestec si mai las putin pe foc. Peste acest pesmet pun putin zahar, dar acest lucru il fac in momentul in care am luat deja tigaia de pe foc si amestec. Voi mai presara putin zahar si direct pe galuste. Intr-un castron adanc am pus cateva galuste. Peste acestea am pus 2 – 3 linguri de pesmet.

Metoda mamei mele de tapetare: Tinand castronul in maini incepe sa scuture galustele. Ele se vor invarti si se tapeteaza singure.

Metoda mea: le pun rand pe fiecare in tigaie si le tavalesc pana se imbraca in pesmet.

Le mananc  cand se racesc, cu zahar sau simple.

Pofta buna!

Comentarii

Leave a Reply to Gabriela Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *