google plus pinterest twitter

ADS 1 code

ALUAT (CRUSTA) DE TARTA – RETETA CLASICA

06 Oct 2016

crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-a

Reteta clasica pentru un aluat (crusta) de tarta dulce se pregateste usor, dar trebuie sa respectam cateva indicatii ce vor ajuta ca blatul sa fie fraged, crocant si delicios.

Prima conditie: untul trebuie sa fie rece.  A doua conditie obligatorie : folosim unt de cea mai buna calitate, cu grasime mare. Atunci cand adaugam oul trebuie sa il batem cu o lingura apa rece, iar faina si zaharul se vor incorpora treptat. Aromele sunt optionale si se adauga la final, in functie de umplutura.

INGREDIENTE:

(pentru o forma cu diametrul de 24 cm)

220 g faina

1 varf cutit sare

30 g zahar pudra sau 60 g zahar brun

120 g unt rece cu 80-82 % grasime

1 ou

1 lingura apa sau lapte foarte rece

Optional:

cateva picaturi esenta vanilie sau lamaie, portocala, rom

coaja rasa lamaie sau portocala

PREPARARE:

Cernem faina si zaharul pudra intr-un castron pentru a nu avea cocoloase, apoi adaugam un varf cutit de sare.

crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-1crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-2

Punem untul rece taiat cuburi si frecam intre palme sau intre degete faina cu zahar si unt, obtinand firimituri de aluat. In mijlocul compozitiei punem un ou batut cu o lingura de apa rece.

crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-3crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-4

Incepem sa incorporam treptat aluatul in oul batut. Framantam aluatul pana devine neted, elastic si nu se mai lipeste de maini. Putem adauga la final coaja rasa de lamaie sau portocala, esente sau alte arome si mai framantam putin.

crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-5crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-6

Il punem intr-o folie alimentara si il dam la rece minim o ora, dar putem sa il congelam pana in ziua in care dorim sa pregatim tarta (in acest caz lasam in frigider sa se decongeleze peste noapte). Partea cu frigiderul este obligatorie! Trebuie sa lasam untul sa revina la temperatura mica. Intindem aluatul astfel incat sa acoperim fundul tavii si cel putin jumatate din inaltimea peretilor acesteia.

crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-7crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-8

In cazul in care intindem prima oara un astfel de blat si avem nevoie de mai mult timp sa il aranjam in forma de tava sau pur si simplu este prea cald in camera si aluatul devine moale, il punem la frigider 20 minute inainte de a incepe coacerea. Pentru a manevra usor aluatul il rulam pe sucitor si il punem peste forma de tarta. Vom aranja o hartie de copt peste aluat, apoi punem boabe de fasole sau perle pentru copt, orez, monezi, orice ne poate ajuta sa impiedicam aluatul sa creasca prea mult.

crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-9crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-10

crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-11crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-12

Coacem crusta de tarta timp de 20 minute in cuptorul preincalzit la 180°C , apoi scoatem greutatea. Acesta este momentul in care vom umple crusta cu crema daca aceasta are nevoie de coacere (tarta cu lamaie sau tarta cu branza) sau continuam sa il coacem simplu inca 15-20 minute pentru a-l umple apoi cu crema de vanilie, crema de ciocolata sau mascarpone. Daca folosim fructe pentru topping putem sa le acoperim cu gelatina (Tort Gelle- incolora)  pentru a pastra aspectul proaspat al acestora. Crusta de tarta are marele avantaj ca nu trebuie umpluta imediat, acest lucru il putem face si a doua zi.

Simplu, usor de pregatit si foarte bun! Sper sa va ajute sa pregatiti cele mai delicioase tarte. 😉

Daca va place reteta, puteti sa ii dati share, iar daca o incercati va astept pozele pe pagina de facebook sau la office@divainbucatarie.ro :)

 

Printeaza Printeaza
crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-a

un comment

  1. Gheorghisor maria says:

    Imi place rețeta, e explicită si nu pare prea complicat. Sper să-mi reușească!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Banner ADS 3 inner