Sos de menta pentru peste, reteta rapida
Sos de menta pentru peste. Reteteta de sos de menta pentru peste. Sos pentru peste. Sos rapid de menta pentru peste

Sos de menta pentru peste – o reteta racoritoare, fara fierbere
Cand vine vorba de peste sosurile au un rol foarte important pentru a scoate in evidenta gustul si pentru a adauga un plus de aroma.
Cel mai bun exemplu este acest sos de menta pentru peste, o reteta simpla, realizata la rece, far afierbere.
De ce sa alegi sosul de menta pentru peste?
Pestele, indiferent daca este gatit la gratar, cuptor sau prajit, are nevoie de un acompaniament.
Acesta trebuie sa completeze gustul, fara sa il acopere.
menta este recunoscuta pentru prospetimea sa aparte, dar si pentru efectul sau revigorant asupra papilelor gustative.
In combinatie cu lamaia si putin zahar, gustul preparatului este foarte bun.
Beneficiile sosului de menta pentru sanatate:
Pe langa faptul ca este delicios, sosul vine cu cateva beneficii importante:
- menta ajuta la digestie si aduce gust racoritor
- prepararea la rece pastreaza intacte toate proprietatile nutritive ale mentei si sucului de lamaie
Ingrediente simple, dar rezultat spectaculos
Cantitatile exacte le las mai jos, dar le puteti adapta dupa gust:
Menta – se foloseste menta proaspata, cu aspect frumos. Evita frunzele ingalbenite sau cu pete
Zahar – in reteta originala erau trei linguri. Eu am pus initial o lingura si mi s-a parut destul de dulce pentru gustul meu, asa ca recomand o lingurita. Poti sa adaugi daca simti nevoie de mai mult zahar.
Lamaie – vei folosi doar sucul de la o lamaie. Alege lamaile cu coaja subtire, caci au mai mult suc. Poti foslosi sucuk de la doua lamai daca cresti cantitatea de zahar.
Ulei – eu am folosit 2 linguri ulei de masline si 4 linguri de ulei de floarea soarelui. Poti folosi doar ulei de floarea soarelui. Uleiul de masline in cantitate mai mare schimba gustul final.
Apa – cu fierbatorul de apa obtii rapid apa fierbinte. Aceasta va diszolva rapiud zaharul si va scoate toate aromele din menta in evidenta.
Cum poti folosi sosul de menta pentru peste
Acest sos este versatil. Il poti servi alaturi de:
- file de somon
- peste la gratar
- peste alb la cuptor
- fructe de mare
- rasol de peste cu cartofi
De asemenea, poate fi servit ca dressing pentru salate cu peste.
Sfaturi utile pentru un sos gustos:
- Foloseste menta proaspata
- Daca iti plac dressingurile ardelenesti, cu zahar, poti dubla cantitatea de zahar
- Pune sosul in frigider pentru 30 de minute inainte de a fi mancat, pentru ca aromele sa se combine cat mai bine
Mai multe retete de sos potrivite pentru peste:
Te invit sa ma urmaresti si pe canalul de YouTube
Reteta am gasit-o in cartea „Ospat Transilvan” de Kovi Pal si am adaptat-o dupa gustul meu.
Sper ca o sa iti placa si tie. Este alegerea perfecta pentru persoanele care iubesc preparatele simple, dar rafinate.
Daca vrei sa impresionezi la o cina in familie sau sa adaugi o nora sofisticata retetelor tale cu peste incearca acest sos de menta pentru peste.
Ingrediente
Instrucțiuni
- Pentru ca totul sa mearga rapid am pus apa la fiert in fierbatorul de apa. Am curatat un buchetel de menta de frunze uscate. Am indepratat frunzele de pe tulpina, le-am spalat, apoi le-am uscat intre doua prosoape de hartie. In continuare le-am tocat cat mai marunt.
- Intr-un bol am pus menta tocata, apoi am adaugat o lingurita varfuita de zahar. Am stors sucul de la o lamaie si l-am turnat peste menta. Peste acestea am turnat uleiul si apa fierbinte. Am amestecat si sosul a fost gata! Se lasa sa se raceasca complet, apoi poate fi servit cu peste.