Iahnie de fasole cu carnati

4 noiembrie 2025Diva in Bucatarie

Iahnie de fasole cu carnati. Reteta de iahnie de fasole cu carnati. Reteta traditionala de iahnie de fasole

iahnie de fasole cu carnati A
Porții: 4 Portii Dificultate: Usor Timp prep: 20 Min Timp gatire: 30 Min Timp total: 50 Min

Iahnia de fasole cu carnati este o mancare traditionala romaneasca, cremoasa si aromata, gatita lent, cu carnati afumati si condimente care ii dau un gust bun si reconfortant.

Iahnia de fasole cu carnati este unul dintre cele mai iubite preparate din bucataria romaneasca. Combina perfect aromele bogate ale carnatilor afumati cu textura cremoasa a fasolei, oferind un gust inconfundabil care aminteste de mesele de duminica la bunici.

Acest fel de mancare nu este doar delicios, ci si simbolic – adesea servit la evenimente traditionale sau de Ziua Nationala a Romaniei, cand se sarbatoreste spiritul autentic si ospitalitatea romaneasca.

O mancare simpla, dar plina de savoare

Fiecare portie de iahnie de fasole cu carnati spune o poveste. De la mirosul placut de afumatura pana la sosul gros, bogat in condimente, acest preparat ofera un echilibru perfect intre gust, aroma si consistenta.

Este genul de mancare care aduna familia in jurul mesei, oferind confort, caldura si o nota de nostalgie. Servita alaturi de muraturi de casa sau mamaliguta, iahnia devine o adevarata experienta culinara.

De ce iubim iahnia de fasole cu carnati

  1. Are gust bun
  2. Este hranitoare si potrivita pentru orice sezon
  3.  Se prepara usor si poate fi adaptata dupa preferinte
  4. Reprezinta traditia culinara romaneasca in cea mai pura forma

Iahnia – simbol al bucatariei romanesti

De la mesele de sarbatoare la pranzurile in familie, iahnia de fasole cu carnati a ramas un preparat emblematic.

Este mai mult decat o reteta – este o amintire, o traditie si un simbol al gustului autentic romanesc.

iahnie de fasole cu carnati B

Inmuirea si fierberea boabelor de fasole

Primul pas esențial in pregatirea unei iahnii reusite este inmuirea boabelor de fasole. Cu o seara inainte de gatire, alege boabele cu grija, una cate una, indepartandu-le pe cele deteriorate.

Spala-le bine intr-o sita, sub un jet de apa rece, apoi pune-le intr-un vas incapator si acopera-le cu apa rece, astfel incat nivelul apei sa depaseasca boabele cu aproximativ 5–6 cm. Lasa fasolea la inmuiat timp de cel puțin 12 ore.

A doua zi, scurge fasolea, clateste-o in cateva ape reci si pune-o la fiert in apa curata, care sa depaseasca din nou nivelul boabelor cu 5–7 cm.

Fasolea se „da in clocot” de doua ori inainte de fierberea propriu-zisa. Asta inseamna ca, dupa primul clocot, se scurge apa, se clatesc boabele sub jet de apa rece si se reumple oala cu apa proaspata.

Fasolea se lasa apoi sa fiarba la foc potrivit pana cand boabele devin moi. La final, apa ar trebui sa scada aproape pana la nivelul boabelor. Cand este fiarta, scurge fasolea intr-o sita si las-o cateva minute, pentru a elimina excesul de lichid.

Inlocuirea boabelor uscate cu cele din conserva

Daca vrei sa economisesti timp si bani (din consumul de gaz), poti inlocui boabele de fasole uscata cu fasole din conserva (alege conserve de fasole in apa cu sare).

Este deja fiarta si gata de folosit si iti permite sa pregatesti iahnia mult mai rapid, fara a compromite gustul authentic al preparatului.

Eu am ales pentru aceasta reteta varianta simpla, rapida si ieftina, cu fasole boabe din conserva.

Iti las ca inspiratie si alte retete cu fasole boabe:

  1. Iahnie de fasole de post
  2. Mancare de post cu boabe (fasole, naut si linte)

Te invit sa ma urmaresti si pe canalul de YouTube.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pas cu pas.

 

Ajustează porțiile

Ingrediente

0/17 Ingrediente

Instrucțiuni

0/6 Instrucțiuni
    Calirea legumelor
  • iahnie de fasole cu carnati 1
    Intr-o tigaie mare, incinge aproximativ 50 ml de ulei. Adauga ceapa tocata marunt si caleste-o pana devine usor aurie. Adauga apoi baconul taiat cubulete, morcovul ras fin si ardeiul rosu taiat cubulete. Gateste totul impreuna pana ce legumele se inmoaie.
  • Adaugarea pastei de rosii
  • iahnie de fasole cu carnati 2
    Cand legumele s-au inmuiat, adauga cele 2 linguri de pasta de rosii si o lingurita de zahar pentru echilibrarea aciditatii. Amesteca bine. Lasa pe foc mic cateva minute, ca aromele sa se combine.
  • Pregatirea carnatilor
  • carnati prajiti
    Intr-o tigaie separata, prajeste carnatii oltenesti feliati in aproximativ 200 ml ulei, pana se rumenesc frumos. Scoate-i pe un servetel absorbant si pastreaza-i pentru mai tarziu.
  • Formarea bazei de sos
  • iahnie de fasole cu carnati 3
    In cratita cu legume, adauga jumatate din supa fierbinte, o felie de telina, un catel de usturoi zdrobit, frunza de dafin si firele de cimbru. Fierbe amestecul 15 minute la foc mediu.
  • Combinarea ingredientelor
  • iahnie de fasole cu carnati 4
    Adauga fasolea boabe scursa, restul de supa si carnatii prajiti. Lasa totul sa fiarba impreuna pana cand sosul scade si capata o consistenta usor legata (aproximativ 15 minute).
  • Finalizarea preparatului si servire
  • iahnie de fasole cu carnati 5
    Potriveste gustul cu sare, piper. La final, adauga verdeata tocata (patrunjel si marar) si amesteca usor. Iahnia de fasole cu carnati este gata! Poate fi mancata imediat cu paine si ceapa rosie alaturi. Daca Vrei poti sa pui langa aceasta muraturi, ceapa verde sau salata verde.
Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *