Focaccia cu dovleac copt
Focaccia cu dovleac copt. Focaccia pufoasa cu dovleac copt. Focaccia cu piure de dovleac. Paine de casa cu dovleac copt

Focaccia cu dovleac – moale, pufoasa si frumos colorata
Putine retete de toamna aduc atata bucurie in bucatarie precum o focaccia cu dovleac. Este o paine usor dulceaga, moale si pufoasa, cu o culoare calda, portocalie, care te cucereste de la prima vedere.
Inspirata din bucataria italiana, aceasta varianta de focaccia adauga dovleacul copt in aluat, transformand un preparat simplu intr-o adevarata experienta gustativa si vizuala.
Aroma toamnei intr-o focaccia cu dovleac
Dovleacul este ingredientul care defineste acest tip de focaccia. Nu doar ca ofera o textura catifelata si un gust discret de dulceata naturala, dar si o nuanta superba, care face painea sa arate spectaculos.
In combinatie cu uleiul de masline si sarea de mare, focaccia cu dovleac devine o alegere ideala pentru cinele de toamna, pentru brunch-uri sau chiar ca gustare simpla, servita alaturi de o supa crema sau o branza maturata.
Cum sa coci dovleacul pentru cea mai buna focaccia
Secretul unei focaccia reusite sta in felul in care coci dovleacul. Este important sa alegi un dovleac placintar, cu pulpa densa si portocalie. Taie-l in bucati potrivite, asaza-l pe o tava cu hartie de copt.
Coace-l la cuptor pana devine moale si usor caramelizat pe margini. In acest fel, isi va pastra aroma intensa si nu va adauga prea multa apa in aluat.
Dovleacul fiert are tendinta de a-l face prea umed si greu de lucrat, asa ca metoda de coacere este esentiala pentru o focaccia perfecta.
Despre ingrediente
1. Faina
Folosesc faina speciala pentru paine (650) si faina din grau dur. Imi place mult sa combin cele doua tipuri de faina pentru ca rezultatul este mereu pe masura asteptarilor.
Nu se foloseste pentru aceasta reteta faina universala, faina integrala sau faina fara gluten.
2. Drojdie
Prefer drojdia granulata, ce nu are nevoie de timp de dospire. Poate fi adaugata direct in faina. Singura grija este sa nu se intalneasca direct cu sarea, caci ii dispar proprietile.
3. Ulei de masline
Folosesc mereu ulei de masline de calitate. Il pun atat in aluat, cat si pentru a stropi aluatul. Aleg mereu uleiuri care nu gust amar.
4. Sare
Sarea este foarte importanta in orice reteta de paine. In aluat pun sare fina, iar peste aceasta sare de mare sau cristale de sare (fulgi de sare sau flori de sare). Presaratul de sare peste aluat este optional, dar in interior nu poti omite adaugarea acestui ingredient.
Cantitatea ideala de sare este de 20% din cea de faina.
5. Ierburi aromatice
Dovleacul copt merge foarte bine cu salvie si rozmarin, dar mai poti pune si oregano, cimbru sau cimbrisor. Recomand ierburile proaspete, dar merg si cele uscate.
Focaccia cu dovleac copt nu este prima mea experienta de gatit aluat cu dovleac copt.
Poti sa vezi si reteta de paine cu dovleac aici.
Dovleac
Dovleacul se coace pentru a nu fi foarte apos. In plus, este mai gustos si da culoare mai intensa preparatelor daca este gatit in acest mod.

Sfaturi finale pentru o focaccia reusita
Lasa aluatul sa dospeasca suficient pentru a deveni aerat si pufos. Nu te grabi cu procesul – timpul si rabdarea fac diferenta intre o paine simpla si una extraordinara.
Inainte de coacere, stropeste focaccia cu ulei de masline si presara sare grunjoasa; aceste detalii ii vor amplifica aroma. Rezultatul va fi o focaccia moale, parfumata si frumos colorata, care aduce gustul toamnei in fiecare felie.
Ingrediente
Instrucțiuni
- In primul rand am pus dovleacul la copt. Cand acesta a fost gatit l-am scos si l-am lasat sa se raceasca complet. Am incalzit putin apa, apoi mi-am pregatit ingredientele. Intr-un bol mare am pus cele doua tipuri de faina si drojdia.

- Am pasat dovleacul copt si l-am pus in bol.

- Am adaugat 200 ml apa calduta si uleiul de masline. Am amestecat usor cu o spatula (sau lingura), apoi am incorporat sarea si am turnat restul de apa. Daca dovleacul nu este apos este posbil sa mai fie nevoie de 20-30 ml apa calduta.

- Se amesteca pana aluatul devine omogen. Acesta va fi lipicios. Se acopera si se lasa 20 de minute.

- Dupa acest interval de timp urmeaza o serie de intindere si plieri ale aluatului. Ca sa mearga usor si sa nu se lipeasca aluatul de maini ungele inainte cu ulei sau le umezesti cu apa. Ridici aluatul dintr-o parte, apoi il pliezi peste cel ramas in bol. Faci asta de 8 ori, intorcand bolul pe masura ce intinzi si pliezi, astfel incat sa faci de jur imprejur. Procesul se repeta de 4 ori, la intervale de 15 minute. Cat timp se odihneste aluatul il acoperi, ca sa nu se usuce. Cu fiecare etapa de pliere si impachetare aluatul devine mai neted.

- Dupa cele 5 runde de impachetari lasi aluatul sa se odihneasca pana isi dubleaza volumul. Ungi o tava cu ulei de masline si pui aluatul. Cu maine unse il intinzi bine, apoi il acoperi si il mai lasi 15-20 minute. In acest moment preincalzesti cuptorul la 230°C. Iti ungi degetele cu ulei de masline si impingi aluatul pana la fund pentru a crea adancituri. Il stropesti cu ulei de masline si presari ierburi si sare de mare.

- Coci focaccia cu dovleac copt 20-25 minute sau pana se rumeneste frumos.

Notă
Tipul de dovleac: Foloseste dovleac placintar (butternut) sau dovleac hokkaido – sunt mai dulci ai mai aromati, iar pulpa devine cremoasa dupa coacere.
Topping-uri optionale: Poti adauga nuci, seminte de dovleac, branză de capra, gorgonzola sau feta pentru un plus de textura si complexitate.


















