Crap prajit in malai, reteta rapida

21 noiembrie 2025Diva in Bucatarie

Crap prajit in malai. Reteta de crap prajit in malai. Crap prajit cu mamaliguta si mujdei. Crap prajit cu malai. Crap in crusta de malai.

crap prajit in malai A
Porții: 3 Portii Dificultate: Usor Timp prep: 10 Min

Crap prajit in malai – crocant, auriu si gustos. Reteta simpla si usor de pregatit

Daca ai crescut langa Dunare sau ai avut vreodata o bunica ce facea peste prajit in tuci, stii exact despre ce e vorba.

Crapul prajit in malai nu e doar o mancare, e o amintire, o aroma ce te duce cu gandul acasa.

Crocant la exterior, fraged in interior, cu un gust usor dulceag de peste proaspat si o crusta aurie care pocneste usor intre dinti – e imposibil sa rezisti.

Cum alegi crapul potrivit pentru prajit

Ca sa iasa bine, totul incepe cu alegerea pestelui. Nu orice crap e bun de pus in tigaie, iar cei care gatesc des stiu ca prospetimea face toata diferenta.

  1. Crap proaspat, nu decongelat

Un crap proaspat are ochii limpezi si solzi luciosi. Carnea trebuie sa fie ferma, elastica, nu moale sau cu miros neplacut. Evita pestii congelati – isi pierd textura si devin aposi dupa prajire.

  1. Marimea conteaza

Crapul prea mare are carne grasa si un gust mai puternic, uneori chiar amarui. Cei mici se usuca repede. Ideal este un crap de 1,5 – 2 kilograme: suficient de carnos, dar usor de prajit uniform.

  1. De unde il cumperi

Daca ai ocazia, ia peste de la pescari locali sau din lacuri si balti naturale. Crapul de crescatorie e bun, dar cel salbatic are o aroma aparte – usor de recunoscut pentru cei care iubesc gustul autentic de peste romanesc.

Secretele unui crap prajit in malai crocant si gustos

Crapul in sine este gustos, dar magia vine la prajire. Multi gresesc aici, mai ales daca nu tin cont de cateva reguli simple.

  1. Uleiul trebuie bine incins

Foloseste un ulei cu punct de fum ridicat, cum e cel de floarea-soarelui. Nu pune pestele pana nu vezi ca uleiul „canta” usor – daca e rece, malaiul absoarbe grasimea si totul devine moale.

  1. Temperatura potrivita

Crapul trebuie prajit la foc mediu spre tare. Daca uleiul e prea incins, crusta se arde inainte ca pestele sa se faca in interior. Daca e prea rece, devine uleios. Cel mai bine e sa incerci cu o bucata mica – daca sfaraie imediat, e gata pentru prajit.

  1. Malaiul – secretul texturii

Gospodinele stiu ca malaiul face tot farmecul. Pentru o crusta crocanta, foloseste malai mai grunjos. Uscarea usoara a pestelui inainte de a-l tavali prin malai e esentiala – altfel stratul nu prinde bine.

  1. Nu inghesui bucatile in tigaie

Daca pui prea multe odata, temperatura scade si pestele se prajeste in abur, nu in ulei. Mai bine prajesti pe rand – vei obtine o crusta perfecta, fara sa se lipeasca bucatile intre ele.

  1. Lasa-l sa se odihneasca

Dupa prajire, scoate crapul pe un servet de hartie sau pe un gratar. Excesul de ulei se scurge, iar crusta ramane crocanta. Nu-l acoperi cu capac – aburul inmoaie crusta crocanta.

crap prajit in malai B

Sfaturi

  • Lasa pestele 15-20 de minute la temperatura camerei inainte de prajire.
  • Poti adauga un praf de sare in malai, pentru o aroma mai intensa.
  • Daca vrei o crusta mai usoara, combina malaiul cu putina faina alba.
  • Nu arunca malaiul ramas – il poti folosi pentru o mamaliguta care merge de minune langa peste.

Daca ai nevoie de inspiratie sa gatesti retete cu crap iti mai las cateva retete:

  1. Saramura de crap
  2. Crap umplut cu legume la cuptor
  3. Ciorba de crap cu masline

Crapul prajit in malai e genul de mancare care nu are nevoie de prezentari complicate.

Este simplu, gustos si se pregateste foarte usor si rapid.

 

 

Ajustează porțiile

Ingrediente

0/4 Ingrediente

Instrucțiuni

0/3 Instrucțiuni
  • Crap prajit in malai 1
    Crapul curatat de solzi, spalat si uscat a fost taiat in bucati mai mari. Crapul are multe oase, dar daca se intampla sa primesti unul foarte mare atunci este mai usor de taiat. In plus, va fi usor sa indepartezi oasele cand il mananci. Dupa ce l-am taiat am presarat sare pe toate partile si l-am lasat 15 minute minute. In acest timp am incins tigaia, apoi am pus uleiul in tava, cat sa ajunga pana la minim jumatate din inaltimea bucatilor de peste. Am tavalit pestele prin malai, acoperind uniform toate partile.
  • Crap prajit in malai 2
    Cand uleiul s-a incins (fara sa ajunga sa scoata fum), am pus bucatile de crap in tigaie. L-am lasat sa se prajeasca pe fiecare parte, la foc mediu, fara capac. Daca sare ulei poti folosi o sita plata, speciala pentru aceasta operatiune. Peste aceasta poti pune un servetel mic de hartie. Se intampla sa iasa ulei chiar si prin acele gauri. Se lasa in tigaie pana se rumeste uniform. Timpul de prajire depinde de grosime bucatilor de peste. Pentru o grosime de aproximativ1 cm ai nevoie de 2 minute pe ficare parte. Timpul de prajire creste daca este mai gros, dar ai grija sa nu gatesti excesiv, sa nu fie uscat. Pestii cu multa grasime trebuie sa aiba temperatura inerna 58-60°C, iar cei fara grasime 51-53°C.
  • Crap prajit in malai 3
    Cand s-a rumenit l-am scos pe prosop de hartie, ca sa fie absorbit surplusul de ulei. Peste 2 minute il poti pune pe un gratar, caci partea care sta pe hartie poate face condens si se inmoaie crusta. Se mananca imediat cu mamaliga si mujdei, dar poti sa pui alaturi si cartofi prajiti sau cartofi natur si salata verde cu lamaie. Pe cat de simplu, pe atat de bun! Merge si un pahar de vin alaturi.

Notă

Langa peste poti sa pui mujdei de usturoi. Iti recomand sa incerci si pasta de usturoi dupa aceasta reteta. Primavara il mancam adesea cu pesto de leurda.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *