Tort casa lui Mos Craciun

14 decembrie 2023Diva in Bucatarie

Tort casa lui Mos Craciun

Tort casa lui Mos Craciun A

Tort casa lui Mos Craciun

Tort casa lui Mos Craciun, reteta speciala pentru sarbatori.

Un blat simplu, dar gustos si aromat, acompaniat de o crema de mascarpone cu ciocolata alba, se transforma intr-un desert fabulos.

Pentru ca timpii de pregatire sa fie cat mai mici si sa ai timp si pentru alte retete speciale de Craciun, am ales ca acoperisul sa fie din piscoturi.

Decorul l-am realizat din bucata de blat ramasa.

In acest mod am economisit doua ore, timp pe care il poti petrece alaturi de cei dragi.

Dar, daca pregatesti turta dulce sau biscuiti, poti sa faci geamurile si usa din acestea.

Crema de mascarpone cu ciocolata alba este una din cele mai simple si mai delicioase.

Nu ai cum sa dai gres cu aceasta.

Am folosit-o si in alte retete de tort:

Pentru acest tort am ales un blat delicios cu cacaco si nuca ce nu are nevoie de insiropare.

L-am pregatit cu faina de grau superioara 000 de la Baneasa, ajutorul meu de nadeje pentru deserturi.

Daca iti plac blaturile umede poti sa folosesti un sirop simplu de apa cu zahar si vanilie, dupa ce indepartezi crusta blatului prin raschetare cu un cutit.

Iti las cateva sfaturi pentru un blat reusit:

  • 1. Cerne faina si pudra de cacao.
  • 2. Nu ai nevoie de praf de copt, caci blatul creste uniform cu ajutorul albusurilor batute spuma foarte tare.
  • 3. Trebuie sa intinzi blatul cat mai bine in tava, ca sa nu fie nevoie sa pierzi din margini.
  • 4. Coci pana trece testul cu scobitoarea. Poate fi gata in 12-16 minute, in functie de puterea cuptorului.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de tort casa lui Mos Craciun:

Ingrediente tort casa lui Mos Craciun:

Pentru blat:

(tava 30*30cm)

6 oua marimea L

1/4 lingurita sare

200 g zahar

100 ml lapte

20 ml ulei

200 g faina 000 de la Baneasa

30 g pudra de cacao

50 g nuca macinata

1 lingura rom

Pentru crema:

600 g crema mascarpone

600 ml smantana pentru frisca

250 g ciocolata alba

20 g zahar pudra

1 lingura pasta de vanilie

Pentru umplutura si decor:

3 linguri coaja de portocala confiata

2 linguri varfuite din crema de mascarpone cu ciocolata

16 picoturi

200 ml lapte

Cum se face reteta:

Iti las pentru inceput reteta in format video. Gasesti mai jos reteta explicata pas cu pas.

Mod de preparare:

Pregatire ciocolata alba

Pentru inceput am pus pe foc ciocolata alba cu 120 ml smantana pentru frisca. Cand a dat in primul clocot am oprit focul, am amestecat si am lasat-o sa se raceasca.

Pregatire blat

Am trecut la pregatirea blatului. Intr-un bol am cernut faina.

Am dat prin strecuratoare si pudra de cacao.

In continuare am adaugat nuca macinata si am amestecat pana s-a omogenizat compozitia.

Am pornit cuptorul la 180°C, apoi am separat albusurile de galbenusuri.

Peste galbenusuri am pus jumatate din compozitia de zahar si am mixat pana si-au dublat volumul si s-au deschis la culoare.

Am adaugat pe rand uleiul, laptele si romul.

Albusurile le-am mixat cu  un sfert de lingurita de sare pana am obtinut o spuma alba.

Am incorporat restul de zahar in 3 transe. Am mixat la viteza mare pana am obtinut o spuma tare, ca pentru bezea.

Am pus treptat albusurile in compozitia de galbenusuri, amestecand usor, de jos in sus, fara sa omogenizez complet.

Am incorporat in cateva transe faina cu cacao si nuca, amestecand usor.

Cand compozitia s-a omogenizat am turnat-o in tava mare a cuptorului tapetata cu hartie de copt si am intins-o uniform.

Coacere

Am copt blatul timp de 15 min.

Pregatire crema

In acest timp am pregatit crema.

Peste ciocolata topita si racita am pus pasta de vanilie, apoi restul de smantana pentru frisca in trei etape.

Am mixat bine, apoi am adaugat putin zahar pudra.

Am incorporat crema mascarpone in cateva transe, amesetcand putin dupa fiecare in parte. Am pus deoparte 2 linguri usor varfuite din crema pentru decorul final.

Taiere blat in fasii

Cand blatul a trecut testul scobitorii l-am scos si l-am lasat sa se raceasca complet, apoi l-am taiat in patru fasii.

Am avut nevoie de 3 bucatii cu dimensiunile de 22/10 cm si cate una de 22/6.5 cm, 22*3.5 cm si 22/1.5 cm.

Montare tort casa lui Mos Craciun

Am trecut la montarea blatului.

Pentru baza am folosit o fasie de 22/10 cm. Am acoperit-o cu un strat de crema si am presarat putina coaja de portocala confiata.

Poti pune si cuburi mici de ananas din compot sau afine.

Am repatat operatiunea folosind inca doua fasii de blat de 22/10 cm.

In continuare am pus fasiile mai mici, centrate pe mijloc, cu straturi de crema si coaja de portocala confiata intre ele.

Am pus crema pe margini, umpland golurile si realizand o forma triunghiulara pentru viitorul acoperis.

Am inmuiat piscoturile doar pe jumatate, apoi cu partea umezita le-am lipit de crema.

Spatiul din varful acoperisului l-am umplut cu crema pastrata.

Din ultima bucata de aluat am taiat 4 patrate pe post de ferestre si un dreptunghi ce a devenit usa, le-am decorat si le-am umezit cu putin lapte, apoi le-am lipit de casa.

Servire

In acest reteta de tort casa lui Mos Craciun este gata si arata minunat!

L-am lasat in frigider cateva ore apoi l-am taiat.

A fost savurat cu mare pofta!

Pentru a fi la curent cu tot ce se intampla in bucataria mea te invit sa ma urmaresti si pe canalele InstagramFacebookTikTok. 

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *