RETETE RECENTE

Cina de gala pentru a sarbatori Saptamana Bucatariei Italiene in Lume

noiembrie 9, 2023 | CATEGORIA

Cina de gala pentru a sarbatori Saptamana Bucatariei Italiene in Lume

Cina de gala  realizata in comun de Chef Enrico Derflingher (premiat drept cel mai bun maestru bucatar din lume in 2008) si Chef Radu Ionescu („great Chef of Tomorrow” potrivit Gault & Millau Romania) la restaurantul Kaiamo.

[AD]

Cina de gala Saptamana Bucatariei Italiene in Lume

Editia a VIII-a a Saptamanii Bucatariei Italiene in Lume este sarbatorita in Romania in perioada 8-23 noiembrie, cu un program bogat in initiative pregatit de Ambasada Italiei, ​​Agentia ICE-Bucuresti, Camera de Comert Italiana pentru Romania, Confindustria Romania , Consulatul Onorific al Italiei la Cluj-Napoca, Comites Romania si Academia Italiana a Gastronomiei.

Evenimentul de lansare a acestui eveniment a fost marcat de conferinta de presa in prezenta ES Alfredo Durante Mangoni, Ambasador al Italiei in Romania. Despre aceasta am povestit aici.

Conferinta de presa a fost urmata de o cina de gala la restaurantul Kaiamo.

Meniul a fost pregatit de Chef Enrico Derflingher si Chef Radu Ionescu.

Invitatul special al acestei editii a Saptamanii Bucatariei Italiene din Romania, Chef Enrico Derflingher s-a nascut la Lecco in 1962, Enrico Derflingher este unul dintre cei mai importanti maestri in arta culinara italieni din lume.

Pana in prezent, este singurul italian care a servit ca bucatar personal al Casei Regale britanice. La inceputul anilor 1990 a fost maestru bucatar la Casa Alba in timpul mandatului presedintelui George H. W. Bush.

Ulterior, s-a dedicat numeroaselor proiecte profesionale in Italia si in strainatate, printre altele ca prim Bucatar al restaurantului Armani din Tokyo Ginza, castigand Steaua Michelin si numeroase premii internationale prestigioase.

El a gătit la ceremoniile oficiale de deschidere de la Jocurile Olimpice de la Beijing și Londra și a reprezentatItalia la două G8 și G20.

In 2014, Presedintele Republicii i-a conferit Ordinul de Merit al Republicii Italiene in grad de Comandor.

Citindu-i CV-ul impresionant am descoperit ca este o adevarata legenda a gastronomiei italiene.

Chef Radu Ionescu, head chef si proprietar al restaurantului Kaiamo, este imaginea noii generatii de bucatari artisti, creatori de scoala noua si antreprenori.

A a studiat la Cordon Bleu Londra, iar preparatele sale spectaculoase reusesc sa puna Romania pe harta gastronomica a lumii.

La ora 19 am fost asteptati cu un pahar de sampanie.  Sala de mese este intima, extrem de placuta, cu posibilitatea de a-i vedea pe chefi cum gatesc pentru noi.

Nu cunosteam pe nimeni la masa la care am fost repartizata, dar in cateva minute gheata a fost sparta si atmosfera a fost foarte prietenoasa.

Meniul de la cina de gala ce a marcat a a VIII-a editie a Saptamanii Bucatariei Italiene in Lume a fost un adevarat spectacol culinar.

Mancarurile fine, rafinate si elaborate s-au succedat aducand de fiecare data emotie si entuziasm in descoperirea gustului.

Starterul a fost o reinterpertare a faimosului Ossobuco Milanese realizata de Chef Radu Ionescu.

Prezentarea mi-a furat privirile, iar gustul a depasit asteptarile.

A urmat “Enrico’s Cappucino”, realizat din rosii si busuioc.

A fost acompaniat de un vin Villa Sandi Prosecco DOC Magnum , cu perlaj fin si persistent, fructat si floral, cu aroma puternica de mere golden coapte, cu o nota de flori de munte.

Daca la conferinta de presa am avut risotto pregatit de Chef Enrico Derflingher pentru Regina Elisabeta aII-a, la cina am fost rasfatati cu risotto in varianta preferata de Printul Philip, cu trufe.

Absolut fantastic! L-am savurat incet pentru ca aromele si gustul meritau toata atentia papilelor mele gustative.

Risotto a fost acompaniat de vinul Scolca Gavi, un clasic pe scena vinului italian, cu gust fin, delicat, placut acru.

Daca ai mai fost la Kaiamo probabil te astepti ca pestele sa fie deoseobit, dar acest calcan a intrecut orice asteptari.

Nu am cuvinte care sa poata exprima cat de mult mi-a placut. Sosul tarama cu broccolini si ulei de leustean au facut ca aceasta experienta sa fie una memorabila, pe care sa mi-o doresc repetata cat de curand.

Preparatul a fost insotit de vinul Ca Dei Frati Lugana, un clasic al zonei Lombardia. Cu nota de  prospetime si eleganta, arome de flori albe, migdale si caisa, experienta degustarii a fost  cu adevarat speciala.

Fileul de caprioara in carbune, cu topinambur, pamant si nisp comestibil, au fost o incantare atat din punct de vedere al prezentarii, cat si al gustului.

Denumirea preparatului in meniu este mai mult decat inspirata si te face nerebdator in asteptarea platoului.

Pairingul a fost realizat cu Ornellaia Le Volte dell’Ornellaia, un vin rosu din zona Toscana, complex, intens si bogat, cu note de fructe de padure si condimente dulci.

Pre-desertul, cu o prezentare vesela si jucausa, realizat din piese lego, este realizat din foie gras si smochine.

A fost momentul in care toata lumea a imortalizat aceasta delicatesa.

Deserturile ce au incheiat meniul acestei cine de gala au fost exceptionale.

Crema de lamaie a facut ca trecerea spre desertul final sa fie lina, ca un nor.

Prezentarea pentru Zuppa Inglese, un tribut adus de Chef Radu Ionescu lui Chef Enrico Derflingher, au demonstrat inca o data abilitatile acestuia.

Cina de gala a fost o adevarata capodopera culinara inchinata bucatariei italiene.

Pentru mine aceasta experienta va ramane memorabila si imi doream foarte mult sa o impartasesc cu voi.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *