Afinata de casa

3 august 2023Diva in Bucatarie

Afinata de casa. Afinata de casa, reteta traditionala. Reteta lichior de afine. Afinata traditionala fara tuica, palinca sau rachiu.

afinata de casa reteta diva in bucatarie v

Afinata de casa, reteta simpla. Afinata de casa traditionala. 

Afinata de casa, reteta traditionala. Reteta lichior de afine. Afinata traditionala fara tuica, palinca sau rachiu.

afinata de casa reteta diva in bucatarie v

Afinata este un lichior de afine, cu gust bun si culoare frumoasa.

Va puteti bucura de aceasta bautura la iarna, mai ales in perioada sarbatorilor.
Daca sunteti in pana de idei pentru cadouri, atunci o sticluta cu afinata de casa ar putea fi o idee buna.

Nu este un simplu cadou facut in casa.

afinata de casa reteta diva in bucatarie o

Pentru a obtine o afinata cu gust fin este nevoie de alcool cu gust neutru, nu foarte tare.

Puteti folosi vodca de 40° sau alcool rafinat de 60° pe care il diluati cu putina apa.

Nu va zgarciti sa cumparati o vodca foarte ieftina.

Pretul mai mare indica o mai buna calitate a bauturii, iar gustul pe care il obtineti la final va merita toti banii.

Nu folositi tuica, rachiu sau palinca, indiferent de aroma fructelor folosite!

Acest lichior trebuie sa aiba o aroma placuta, fara sa fie intepatoare cu miros puternic.

Afinata de casa poate avea culori de la roz pal pana la rosu-rubiniu, in functie de fructele folosite.

Afinele de padure vor da o culoare mai inchisa.

Chiar daca am folosit afine de cultura nu am obtinut o afinata de un roz foarte deschis.

Iubesc aceste fructe pentru gustul lor, dar si pentru ca sunt bogate in antioxidanti si vitamina C.

Le consum atat in stare proaspata, cat si in deserturi sau conservate ca gem/ dulceata.

Va las ca inspiratie cateva retete cu afine:

Fructele cu zahar nu se lasa la soare sau in camere ce pastreaza temepraturi ridicate pentru ca exista riscul ca acestea sa fermenteze si rezultatul final nu va fi cel dorit.

Dupa o perioada de macerare de minim 6  saptamani afinata de casa se poate strecura.

Daca sita nu este foarte deasa puteti sa o strecurati de doua ori, folosind a doua oara un tifon.

Acum mai bine de 10 ani pregateam afinata de casa pasand fructele cu vodca. Le amestecam apoi cu un sirop gros obtinut din apa cu zahar. Le amestecam si le lasam 2 luni, apoi strecuram prin tifon.

Metoda este mai simpla si mai rapida, dar parca imi place mai mult gustul acestei afinate de casa, pregatita ca pe vremea bunicilor.

Ingrediente afinata de casa:

800 g afine

450 g zahar

500 ml vodca 40°

Mod de preparare:

Pentru a vedea cum se face afinata de casa las reteta in format video. Mai jos gasesti explicatiile scrise.

Am pus intr-un borcan de 2l un strat de afine spalate si curatate de codite. Peste fructe am pus zahar cat sa le acopar.

Am repetat operatiunea pana am terminat fructele si zaharul.

afinata de casa diva 1afinata de casa diva 2

Am inchis borcanul si l-am lasat in loc racoros. In urmatoarele 5 zile am scuturat bine borcanul pentru a ajuta zaharul sa se dizolve.

Afinele fiind de cultura nu au lasat mult sirop. Zaharul parea cristalizat, asa ca am turnat vodca de 40°C si am pus capacul.

afinata de casa diva 3afinata de casa diva 4

Am continuat sa scutur borcanul inca 2 zile, iar zaharul s-a dizolvat.

Puteti sa amestecati usor cu o lingura lunga de lemn pentru a usora procesul.

Important este timpul de macerare dupa ce se dizolva zaharul.

Am lasat fructele la macerat timp de 6 saptamani in loc intunecat si racoros, apoi am strecurat si imbuteliat afinata in sticla cu dop.

afinata de casa diva 5afinata de casa diva 6

Daca sita nu este foarte deasa strecurati inca o data folosind tifon.
A iesit foarte gustoasa si aromata! Iar culoarea este superba!

Daca folositi afine de padure iese mai inchisa la culoare.

Ma gasiti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *