Prajitura cu rubarba si bezea – reteta simpla si usoara
Prajitura cu rubarba si bezea
Prajitura cu rubarba si bezea, reteta simpla. Cum faci prajitura cu rubarba si bezea?
Prajitura cu rubarba si bezea este extrem de gustoasa si se face foarte usor si rapid.
Imi place foarte mult gustul dulce-acrisor perfect echilibrat, dar si faptul ca obtin cu ingrediente simple si ieftine un desert pe gustul intregii familii.
Eu am pregatit-o in weekend pentru ai mei. Am folosit rubarba din gradina, dar din aceeasi tufa am reusit sa mai pregatesc si o prajitura simpla (gasesti reteta daca apesi aici).
Daca ai si tu mai multa rubarba la indemana poti sa faci si un sirop delicios de rubarbasau te poti inspira din colectia de prajituri cu rubarba pentru a pregati si alte deserturi (chec, cheesecake, placintele, tarta, etc).
Rubarba cunoscuta si sub denumirea de rabarbar, rabarbura, revent, intalnita in mod special in zona Transilvaniei, este o planta leguminoasa de la care se consuma doar tulpina.
Aceasta se taie de la baza si de la varf, de unde incep frunzele. Frunzele nu se consuma, sunt toxice.
Rubarba nu este doar delicioasa, are si proprietati importante pentru organism fiind bogata in proteine, fibre, minerale, carbohidrati.
Prajituri cu fructe fac adesea, cand ai mei au pofta de „ceva dulce, dar simplu”.
Am vrut sa le fac o surpriza si am transformat prajitura cu rubarba si bezea intr-un desert cu adevarat senzational.
Bezeaua si rubarba sunt cea mai reusita combinatie.
Rubarba moale si acrisoara impreuna cu bezeaua dulce si usor crocanta reusesc sa seduca orice mofturos.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura cu rubarba si bezea:
INGREDIENTE:
(pentru tava 23*28 cm)
Pentru blat:
4 galbenusuri
2 oua intregi
1 varf cutit sare
200 g zahar
180 ml lapte
40 ml ulei
1 lingurita pasta de vanilie
300 g faina
5 praf de copt
Pentru stratul de rubarba
500 g rubarba
3 linguri zahar
30 g faina
Pentru stratul de bezea:
4 albusuri
1/4 lingurita sare
160 g zahar
PREPARARE:
Pregatirea rubarbei:
Pentru a pregati prajitura cu rubarba si bezea am spalat si curatat pentru inceput tulpinile rubarba, apoi le-am taiat in cuburi.
Am pus 3 linguri de zahar peste ele si le-am pus in cuptorul preincalzit la 200°C fara ventilatie pana s-au inmuiat usor.
Timpul de coacere este diferit, in functie de grosimea tulpinilor si de puterea cuptorului.
Cand am scos rubarba am lasat cuptorul la 180°C fara ventilatie.
Pregatirea aluatului:
In acest timp am separat 4 oua, punand albusurile intr-un bol si galbenusurile in altul.
In bolul cu galbenusuri am adaugat 2 oua intregi si zaharul. Am adaugat pasta de vanilie, apoi laptele, uleiul si am mixat.
Am cernut faina si praful de copt si le-am incorporat in compozitie. Am turnat aluatul in tava.
Asamblare prajitura:
Am aranjat bucatelele de rubarba tapendu-le in prealabil cu faina pe partea care va fi pusa peste aluat.
Coacere:
Am copt blatul cu rubarba 15 minute in cuptorul preincalzit la 180°C fara ventilatie.
Pregatirea bezelei:
In acest timp am mixat albusurile cu un praf de sare pana s-au intarit putin, apoi am adaugat zaharul in cateva transe.
Am mixat pana cand spuma s-a intarit foarte tare. Daca intorci castronul aceasta nu cade.
Finalizarea Prajiturii:
Dupa 15 minute am scos prajitura si am intins rapid bezeaua. Am pus prajitura inapoi in cuptor pentru alte 15 minute.
Poti face proba cu o scobitoare.
Am lasat prajitura cu rubarba si bezea sa se raceasca pe un gratar.
Daca ramane in tava poate sa se formeze condens intre hartia de copt si blat.
Imi place foarte mult aceasta prajitura cu rubarba si bezea si cred ca o sa devina si preferata ta dupa ce o vei incerca.
Prajitura cu rubarba si bezea este desertul perfect pentru cei care iubesc combinatiile de gusturi si texturi. Cu un aluat moale si pufos, umplutura acrisoara si bezea aerata, aceasta prajitura va deveni cu siguranta preferata ta.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Iti las mai jos reteta de prajitura pufoasa cu fructe.
Te astept in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase, unde poti posta ceea ce gatesti.
Ma gasesti si pe Instagram – daca apesi aici.
Mult zahar. Mult Ulei . Nu cerni faina….