Dorada cu dovlecei la cuptor
Dorada cu dovlecei la cuptor. Dorada cu dovlecei la cuptor – reteta simpla, rapida, usor de pregatit – reteta de peste gatit sanatos, perfect pentru diete sau pentru mese usoare.
Dorada cu dovlecei la cuptor – reteta simpla, rapida, usor de pregatit – reteta de peste gatit sanatos, perfect pentru diete sau pentru mese usoare.
Dorada este un peste alb foarte bun. Mi se pare ca are mereu alt gust, in functie de sosul sau garnitura ce il insoteste.
Imi place acest peste si il recomand cu drag si celor care isi doresc retete foarte simple si foarte usor de pregatit, pentru a profita de toate calitatile nutritive ale preparatului.
Mai multe retete cu doradae pregatite de mine gasiti daca dati click aici.
Toate retetele cu peste, grupate pe categorii de pesti sau tipuri de retete, le gasiti daca pasati aici.
Aveti grija sa cumparati peste proaspat. Veti fi siguri ca este proaspata daca ochii au corneea transparenta, convexa, iar pupilele sunt negre.
Daca corneea nu este transparenta nu cumparati pestele! Un alt aspect de luat in seama este pielea pestelui. Daca aceasta crapa cand este apasata sau daca este pipait (apasat usor) carnea pestelui arata ca o plastelina si nu este elastica, atunci nu gatiti acest peste.
Daca nu va place sa curatati pestii, atunci puteti cere vanzatorului din magazine sa faca acest lucru. In anumite supermarketuri pretul pentru acest serviciu este modic, in timp ce altele o fac gratuit.
In ceea ce priveste timpul de coacere acesta poate fi diferit, in functie de marimea pestelui. Veti sti ca este gata daca intepat cu o furculita se rupe usor. Dar, nu il gatiti excesiv.
Prefer sa gatesc un peste intreg caci acesta este mai gustos si mai suculent.
In plus, dorada se fileteaza foarte usor dupa gatire. Daca nu va place pilea o puteti indeparta dupa gatire.
Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas pentru dorada cu dovlecei la cuptor.
INGREDIENTE:
3 buc. dorada – in jur de 650-700g fiecare bucata
sare
piper
lamaie
4 dovlecei medii/mari – eu am ales zucchini galbeni si verzi pentru culoare
ulei pentru prajit
lamaie
patrunjel verde
Pentru dressing – optional:
3 linguri ulei
1 lingura suc lamaie
1/4 lingurita sare
PREPARARE:
Am curatat foarte bine pestii, i-am spalat atat la interior, cat si la exterior, apoi i-am uscat tamponandu-i cu un prosop de hartie.
Am crestat pestii, i-am asezonat cu sare si piper, apoi i-am prajit in ulei incins timp de 2 minute pe fiecare parte la foc mare. Am avut grija sa ii intorc cu grija, astfel incat sa nu ii rup.
I-am scos din tigaie, am pus in interiorul fiecarui peste 2 felii de lamaie si cateva fire de patrunjel, apoi i-am in tava mare de cuptor.
Am taiat dovleceii in rondele groase si le-am pus in jurul pestilor. Am turnat putin ulei peste peste, apoi i-am pus in cuptorul preincalzit la 200°C.
Am lasat doarada cu dovlecei in jur de 25-30 minute. In acest timp am pregatit in dressing simplu din 3 linguri ulei, o lingura generoasa de suc de lamaie si putina sare.
Le-am amestecat bine intr-un borcanel cu capac, doar scuturandu-l, pana emulsia a devenit un sos.
Cand a fost gata am indepartat pielea, apoi am filetat pestele usor taind de la cap spre coada, pe coloana pestelui.
Pestele fiind gatit se va desprinde usor de pe oase.
Am impartit fileurile de dorada cu dovlecei in farfurie si am lasat pe fiecare sa isi toarne dressing dupa gust.
Am mancat dorada cu dovlecei cat a fost inca calda si ne-am bucurat de cel mai simplu pranz, rapid si usor de pregatit.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.