fbpx

RETETE RECENTE

PUI CU PIELEA NEAGRA IN SOS DE VIN

February 16, 2021 | CATEGORIA

Inainte sa incep sa va arat cum am pregatit acest pui  cu piele neagra in sos de vin va invit sa lasati orice prejudecati la o parte, caci a judeca inainte de cunoaste cateva aspecte legate de aceasta rasa de pui este total gresit.

Aceasta reteta de pui cu piele neagra in sos de vin este extrem de gustoasa si usor de facut. O puteti pregati cu orice fel de pui, insa eu ma bucur ca am putut incerca ceva nou, descoperind gustul unui tip de carne numita “caviar”, ravnita de gurmanzii din intreaga lume.

Iata cat de frumos arata carnea dupa ce a fost gatita. Bucata cu carne mai alba este din pieptul puiului, iar cea de culoare mai roz este din pulpa.

Despre acest pui pot sa va spun ca este cel mai scump pui din lume. Este o pasare rara, ce te uimeste prin faptul ca este in intregime neagra, cu un penaj frumos, ce bate uneori in razele soarelui in culori verde-purpuriu sau violet.

Rasa de gaini Ayam Cemani provine din Indonezia, iar denumirea lui in traducere inseamna ” pui absolut negru”. Au ajuns prima oara in Europa in 1998, aduse de un crescator de pasari olandez.

In tarile asiatice este cautata pentru ca ar avea “puteri medicinale”.

Carnea acestui pui dupa gatire este la fel de savuroasa ca a unui pui crescut liber, in batatura bunicilor. Putin mai atoasa, dar, cu riscul de a ma repeta, este gustoasa.

Pielea neagra a puiului este datorata hiperpigmentarii. Gena mutanta care cauzeaza pigmentarea a creat o cantitate excesiva, ceea ce a dus la aceasta culoare. Culoarea neagra nu este o curiozitate la animale sau pasari, dar rasa aceasta este speciala pentru ca are chiar si ciocol, pielea, creasta sau oasele negre. Ouale acestora au culoare roz pal.

Daca in Indonezia aceste pasari sunt folosite pentru a fi gatite pentru meniul zilnic, in afara Asiei sunt considerate delicatese si se pregatesc mai mult in restaurante.

 

Eu am primit acest pui din rasa Ayam Cemani de la Microferma 88 – din Peris (Ilfov).

Properietarul fermei este Alex, care s-a mutat acum un an in afara Bucurestiului pentru a deschide aceasta ferma. Pui de aici sunt crescuti natural, sunt liberi si au toate conditiile. Pe langa aceasta rasa, mai are si pui din rasele La Bresse ( despre acestia se spune ca au cea mai frageda carne) sau Araucana.

Daca sunteti interesati sa cumparati, va las preturile: pui Ayam Cemani se vand la 200lei/kg, iar La Bresse cu 100lei/kg. Pasarile sunt sacrificate doar cu 1 h inainte sa fie livrate. Nu au produse congelate.

Puteti lua legatura cu Alex lasandu-i mesaj pe Instagram – Microferma 88.

Daca vreti sa sustineti afacerile locale puteti sa alegeti sa deveniti clienti lui Alex, ce va asigura produse de calitate.

 

Acestea fiind spuse va las acum sa vedeti de ce ingrediente aveti nevoie si cum puteti pregati puiul cu piele neagra in sos de vin.

INGREDIENTE:

1 pui cu piele neagra

100 g slanina sau bacon

40 g unt

sare

1 lingurita boabe de piper

600 ml vin rosu

600 ml supa clara de gaina

1 lingura pasta de tomate/bulion

1/2 lingurita cimbru uscat

2 catei mari de usturoi

1 lingura varfuita amidon

4 cepe medii-mari

400 g ciuperci champignon

2 frunze dafin

100 ml ulei

 

PREPARARE:

Intr-o oala de fonta am topit untul si am prajit putin slanina, apoi am scos-o. Am pus puiul transat in oala si l-am calit pe toate partile.

Am pus slanina inapoi in oala si am turnat vinul, supa, apoi am adaugat pasta de tomate, frunzele de dafin, boabele de piper, cimbrul.

Am adaugat si usturoiul dat prin presa, am amestecat si am pus capacul. Am lasat sa fiarba la foc mic in jur de 30 minute.

In acest timp am sotat in 50 ml ulei ceapa taiata julien.

In alta tigaie am sotat ciupercile in 50 ml ulei, pana cand nu au mai lasat apa in tigaie. Dupa 35 minute puiul fiind foarte tanar avea carnea moale.

Am scos 100 ml din sosul de vin rosu si am dizolvat amidonul, apoi l-am adaugat in oala. Am pus langa puiul cu piele neagra ceapa si ciupercile sotate, am amestecat, am pus capacul si am mai lasat 5 minute.

Mama mea nici nu si-a dat seama din prima ca puiul avea pielea neagra. A crezut ca s-a colorat de la vin.

Probabil acrezut acest lucru si pentru ca a ales pieptul de pui, care avea culoarea foarte deschisa la culoare.

As face o comparatie intre carnea de porc din batatura si a cea a porcului mistret, o carne foarte apreciata de cunoscatori.

Cei care apreciaza carnea de vanat cu siguranta vor dori sa includa in meniul lor si puiul din rasa Ayam Cemani.

Concluzia noastra a fost ca puiul Ayam Cemani este cu siguranta gustos si o astfel de experienta culinara merita incercata!

 

 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *