Strudel de post cu mere, nuci si stafide

23 noiembrie 2020Diva in Bucatarie

Strudel de post cu mere, nuci si stafide. Reteta acestui strudel cu mere, nuci si stafide este perfecta pentru momentele in care va doriti un desert rapid ce va iesi senzational de fiecare data.

Strudel de post cu mere, nuci si stafidereteta de post/ vegana – reteta unui desert sanatos, fara zahar, simplu, rapid si foarte usor de pregatit. Reteta este atat de usoara incat si un incepator in ale gatitutlui o va face perfect din prima incercare.

Reteta acestui strudel cu mere, nuci si stafide este perfecta pentru momentele in care va doriti un desert rapid ce va iesi senzational de fiecare data.

Dupa ce veti pregati acest strudel va garantez ca nu veti mai cumpara din magazin. Iese foarte bun si stiti sigur ca ati folosit ingrediente proaspete, ca acesta nu este reincalzit.

Merele sunt vedetele sezonului rece, desi se gasesc in permanenta in magazine. Dar, cum se face frig afara, pe mine ma apuca pofta deserturilor cu mere. Imi place mirosul lor, in combinatie cu scortisoara, cand sunt proaspat scoase din cuptor.

Am folosit mere golden dulci, dar am simtit nevoia sa mai adaug putina dulceata. Asta se datoreaza tot sezonului rece, cand mananc mai dulce decat vara.

Am folosit inlocuitor de zahar, dar voi puteti folosi zahar tos, zahar brun sau zahar de cocos in aceeasi cantitate, iar daca merele sunt foarte dulci nu aveti nevoie de zahar absolut deloc.

Pentru un gust foarte bun si texturi placute, in acest strudel de post cu mere, nuci si stafide am folosit nuca prajita in prealabil timp de 5-10 minute si stafide inmuiate in apa fierbinte cu esenta de rom, ce vor fi bine scurse inainte sa fie puse alaturi de restul ingredientelor.

Foietajul pe care l-am folosit pentru a pregati strudel de post cu mere, nuci si stafide este din comert si are grasimi vegetale.

Ca sa se coaca perfect trebuie sa incingeti cuptorul la temperatura mare, ca sa se umfle. Eu il coc la 220°C in cuptor electric cu ventilatie. In functie de puterea cuptorului vostru, puteti scadea temepratura dupa 15 minute, ca sa nu riscati sa se arda, dar nu mai jos de 200°C.

Aluatul de foietaj scos din congelator trebuie sa se dezghete lent, in frigider, peste noapte.

Daca vreti sa pregatiti si alte retete cu mere am o colectie pe care o puteti citi daca apasati aici.

Unul din cele mai apreciate deserturi de post cu mere pe care l-am pregatit este placinta strudel cu mere rase in foi subtiri de placinta. Puteti citi reteta daca apasati aici.

Intre placinta de mere si strudelul cu mere exista diferente clare. Placinat are foi subtiri, strudelul aluat de foietaj, la placinta merele sunt rase, iar la strudel taiate cuburi.

Puteti adauga in plus, dupa gust, extract natural de vanilie, coaja rasa de lamaie sau coaja rasa de portocale. In loc de stafide puteti folosi merisoare sau puteti sa nu le folositi daca nu va plac.

Puteti folosi pesmet in loc de gris. Daca nu tineti sa aveti un strudel cu aspect lucios ce imita oul, puteti renunta la etapa de ungere, insa ar fi pacat.

Acestea fiind spuse, pot sa va las lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas pentru a face cel mai bun strudel de post cu mere, nuci si stafide:

INGREDIENTE:

1 buc aluat foietaj de 400 g

250 g mere taiate cubulete

suc de la 1/2 lamaie

25 g gris

40 g zahar brun sau inlocuitor zahar – eu am folosit Sukrin

1/4 lingurita scortisoara

30 g nuca prajita tocata mare

30 g stafide

1 lingurita esenta rom

Pentru ungere:

2 lingurite gem caise fara zahar

100 ml lapte vegetal

optional: zahar pudra pentru decor

PREPARARE:

In primul rand am pus stafidele intr-o ceasca, am turnat apa fierbinte peste ele cat sa le acopar, apoi am adaugat esenta de rom. Am curatat 2 mere medii de coaja si le-am tocat in cuburi de marime mica spre medie.

Le-am pus in apa cu suc de lamaie pentru a impiedica oxidarea. Am preincalzit cuptorul la 220°C.

Am scos aluatul din frigider si l-am intins. Folosind o linie am trasat zgariind usor cu un cutit partile de lucru. Mare atentie sa nu taiati aluatul!

Centrul in care am pus merele l-am lasat de 10 cm. Am taiat marginile in fasii late de 2 cm. In acest moment am mutat aluatul in tava de copt, caci va fi greu de mutat cu umplutura.

Am scurs cuburile de mere, le-am tapetat cu servetel gros de hartie, apoi le-am amestecat cu inlocuitorul de zahar (dar puteti folosi zahar tos sau zahar brun), gris, scortisoara, nuca tocata si stafidele scurse foarte bine.

Am pus umplutura pe fasia din mijloc, dar am lasat ultimii 2 cm neacoperiti. In acest moment am taiat capele aluatului astfel:

– – in primii 2 cm de aluat aflati in ambele capete am taiat marginile complet si am sectionat centru aluatului.

– – pentru urmatorii 2 cm am taiat jumatate din lungimea fasiilor. Am taiat in ambele parti ale aluatului fasiile pe jumatate.

Pentru asamblare am tras bucata de aluat fara margini sectionata pe mijloc peste umplutura. Pe langa umplutura am aranjat jumatatile de fasii. Am luat apoi fasiile si le-am pus peste umplutura, realizand un model in forma de spic. In momentul in care am fasiile de pe margini s-au intalnit le-am apasat usor intre degete ca sa se lipeasca intre ele.

Intr-un bol am amestecat gem de caise cu lapte de cocos si am amestecat pana cand gemul s-a dizolvat. Am uns strudelul de post cu mere, nuci si stafide  cu laptele cu gem.

Am copt strudelul 15 minute la 220° si 20 minute la 200°, pana cand s-a rumenit frumos. L-am scos din cuptor cand a fost gata, l-am lasat sa se raceasca, apoi l-am taiat.

Pentru ai mei am presarat putin zahar pudra, dar puteti oite acest lucru daca ati renuntat la zahar.

A iesit foarte bun!!

Daca va place sa impartasiti retetele voastre va invit in grupul Gatesc cu prietenii – Retete Gustoase.

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *