Chec de post cu banane nuci si stafide

14 noiembrie 2020Diva in Bucatarie

Chec de post cu banane nuci si stafide. Chec de post. Chec de post cu banane. Reteta chec de post cu banane, nuci si stafide.

chec-de-post-cu-banane-nuci-si-stafide-diva-in-bucatarie-felie

Chec de post cu banane, nuci și stafide. Un desert de post simplu, aromat și irezistibil

Checul de post cu banane, nuci și stafide este una dintre cele mai gustoase retete de desert fara oua, fara lapte și fara unt. Este o reteta rapida, economica și foarte ușor de pregatit, ideala pentru perioadele de post sau pentru momentele in care vrei un dulce mai ușor, dar plin de savoare. Textura lui este moale, fina și ușor umeda, iar aroma bananelor coapte, combinata cu cea a nucilor și stafidelor, il transforma intr-un adevarat rasfat pentru papilele gustative

Secretul lui sta in nucile coapte timp de 5 minute in cuptor, stafidele inmuiate cu rom si un lapte vegetal de cocos ce aduce un gust extraordinar de placut.

Sunt sigura ca vor indragi acest chec atat copiii, cat si adultii. Aceste fructe sunt pe gustul intregii familii, asa ca si checul meu o sa ajunga la inimile tuturor.

De ce merita sa incerci aceasta reteta

Perfect echilibrat intre dulce și aromat

Acest chec de post cu banane, nuci și stafide te va cuceri de la prima felie. Este desertul ideal pentru intreaga familie — suficient de dulce pentru copii, dar echilibrat și ușor pentru adulti. Bananele aduc o consistenta moale, iar stafidele și nucile ofera un contrast placut intre cremos și crocant.

O reteta testata și reușita

Primul meu chec de post cu nuci nu ieșise perfect — se faramita și nu avea o textura uniforma.

Dupa mai multe incercari, am obtinut varianta ideala: un chec care se taie frumos, felie cu felie, fara sa se sfarame.

Fiecare ingredient are rolul sau, iar proportiile echilibrate fac diferenta.

Postez doar retete testate, care respecta criteriile mele de calitate, iar aceasta este una dintre cele mai bune retete de chec de post cu banane pe care le-am facut vreodata.

 

Secretul unui chec de post perfect

Nucile coapte și stafidele inmuiate in rom

Gustul bogat și parfumat vine din detalii simple: nucile coapte timp de 5 minute in cuptor și stafidele inmuiate in putin rom. Coacerea intensifica aroma nucilor, iar romul ofera o nota subtila, rafinata, care transforma checul intr-un desert cu personalitate.

Laptele vegetal de cocos

Laptele de cocos adauga o textura cremoasa și un gust delicat, perfect pentru deserturile de post. In combinatie cu bananele, creeaza o compozitie fina, care se topește efectiv in gura.

Sfaturi pentru un chec reușit

Pregatirea ingredientelor

Pentru aceasta reteta ai nevoie de maximum 10 minute de pregatire, daca pui stafidele la inmuiat din timp și coci nucile 5 minute la 200°C.

Nu am folosit otet, deși acesta ajuta de obicei la creștere.

Daca vrei un chec mai pufos, poti adauga o lingurita de otet in ingredientele lichide — gustul nu se va simti deloc.

Alte retete de deserturi de post

Daca iti place acest chec de post cu banane, nuci și stafide, te invit sa descoperi și colectia mea de deserturi de post — prajituri, checuri și biscuiti fara lactate, oua sau unt. Gasești acolo peste 10 retete de chec de post, fiecare cu un gust unic și ingrediente simple.

Ingrediente și mod de preparare

Mai jos gasești lista completa de ingrediente și pașii clari pentru a pregati cel mai bun chec de post cu banane, nuci și stafide — moale, aromat și perfect pentru intreaga familie

Ingrediente:

(tava 11*24cm)

3 banane medii foarte coapte (250 g)

200 g faina

1 plic praf de copt

150 g zahar

100 ml lapte de cocos

50 ml apa minerala

70 ml ulei

1/2 lingurita pasta de vanilie

60 g nuci tocate mare – prajite 5 minute la 200°

50 g stafide

1/2 lingurita esenta rom

120 ml apa fierbinte (sau cat este nevoie pentru ca sa acopere stafidele)

Cum se face reteta de chec de post cu banane, nuci si stafide:

Pregatire ingrediente

Pentru ca pregatirea aluatului pentru acest chec de post cu banane, nuci si stafide dureaza foarte putin am pornit cuptorul la 180°C.

Am pus stafidele intr-un bol, apoi am turnat peste ele esenta de rom si apa fierbinte.

Am nevoie sa fie hidratate si moi ca sa obtin un gust bun si o textura perfecta.

Cum se face aluatul

Am curatat bananele de coaja, le-am pus intr-un bol si le-am pasat cu o furculita. In alt bol am amestecat zaharul cu laptele de cocos.

Am mixat in jur de 2-3 minute, apoi am adaugat apa minerala si uleiul si am amestecat iar.

Am pus bananele peste aceasta compozitie si am mixat pana s-a omogenizat.

Am adaugat pasta de vanilie, apoi am incorporat faina amestecata cu praful de copt.

Am pus stafidele scurse bine si nucile in aluatul de chec cu banane si am amestecat pana am omogenizat compozitia.

Coacere

Am turnat aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si am copt checul timp de 45 minute.

In functie de puterea cuptorului din dotare este posibil ca timpul de coacere sa fie diferit (cu 5 minute mai mult sau mai putin).

Veti sti ca este gata cand trece testul cu scobitoarea.

Servire

Am scos checul copt din tava si l-am lasat sa se raceasca pe un gratar. Am asteptat sa se raceasca complet, apoi l-am feliat.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Daca va place sa impartasiti retetele voastre va astept cu drag in grupul Gatesc cu prietenii.

Multumesc pentru poza si impresii Angela Bot.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *