fbpx

RETETE RECENTE

BISCUITI FRAGEZI CURCUBEU – BISCUITI FRAGEZI CU UNT

June 28, 2020 | CATEGORIA

BISCUITI FRAGEZI CURCUBEU – biscuiti fragezi cu unt – reteta simpla si usor de pregatit  cu toate secretele incluse pentru a obtine cei mai fragezi biscuiti cu unt. 

Fie ca va doriti sa rontaiti ceva dulce langa ceasca de cafea, fie ca va cer copiii un desert sau aveti de organizat o petrecere pentru cei mici, biscuitii sunt solutii salvatoare.

Coacerea biscuitilor poate fi distractiva, asa ca puteti sa faceti acest lucru impreuna cu copiii. Sunt sigura ca la final aceste mici dulcegarii facute impreuna vor fi cele mai bune.

Dar, pana la modelarea si coacearea acestora, trebuie sa tineti cont de cateva lucruri foarte importante, astfel incat biscuitii sa fie fragezi si deliciosi.

Am sa va dau cateva tipsuri legate de pregatirea corecta a unor biscuiti fragezi cu unt, in functie de ingredientele folosite, ordinea in care se adauga acestea, dar si de modul de aranjare in tava sau coacerea acestora.

In primul trebuie sa subliniez ca proportiile corecte pentru aluatul de biscuiti fragezi este 1-2-3, respectiv o masura de zahar, 2 masuri unt si 3 masuri ingredient solid (faina). Exista retete, precum cea de fata, la care se adauga oua.

Faina 

  • 1. este bine sa fie 450, dar poate fi folosita si faina tip 000.
  • 2. poate fi inlocuita faina alba cu faina integrala pana la maxim 30% din cantitatea de faina alba folosita.
  • 3. nu se framanta mult aluatul cand se adauga faina pentru a nu se dezvolta glutenul. Acest lucru poate face ca biscuitii sa se intinda prea mult in tava.

Unt

  • 1. trebuie sa fie unt gras de minim 80% grasime
  • 2. alegeti unt de calitate caci acesta este responsabil pentru gustul si textura finala a biscuitilor fragezi cu unt curcubeu
  • 3. untul trebuie scos din frigider astfel incat sa fie moale, iar paletele mixerului sa il poata prelucra usor, dar nu trebuie sa fie foarte moale si nici topit.

Sare

  •  se adauga un varf cutit de sare pentru a potenta aromele si gustul

Zahar

  • se poate folosi zahar alb tos, zahar pudra sau zahar brun.
  • cantitatea de zahar alb tos trebuie sa respecte proprtiile de mai sus pentru ca acesta se dizolva atat in timpul mixarii, cat si in cuptor. O cantitate prea mare poate duce la biscuiti care se ard (zaharul se caramelizeaza) sau biscuiti intinsi inestetici.
  • zaharul pudra este mai putin dulce decat cel tos si poate fi marita usor cantitatea, iar  acest lucru este valabil si pentru zaharul brun, ce contine melasa (melasa aduce textura umeda ce ajuta la consolidarea structurii biscuitelui).

Oul 

  • este important pentru a lega ingredientele si a aduce umiditate

Arome

  • este important sa folositi ingrediente de calitate. Daca vreti sa adaugati aroma de vanilie puteti alege atat semintele dintr-o pastaie de vanilie Bourbon, cat si zaharul vanilat Bourbon sau esenta cu ingrediente naturale – toate de la Dr. Oetker- toate au ingrediente naturale.
  • puteti folosi si zahar pudra vanilat ca o completare a cantitatii necesare de zahar pudra.
  • daca va plac aromele de citrice gasiti esenta naturala de lamaie ( pe care o ador) – de la Dr. Oetker sau puteti rade coaja de lamaie/portocala bio.

Ordinea in care se adauga ingredientele in aluat este foarte importanta: intai ingrediente lichide, apoi cele solide. In concluzie se incepe cu unt + zahar, apoi ou si la final faina. Pentru acest aluat nu este nevoie de praf de copt!

Aluatul pentru biscuiti fragezi curcubeu nu se framanta mult. In primul rand se dezvolta glutenul, in al doilea rand se topeste untul. Ambele lucruri duc la biscuiti intinsi in tava.

Aluatul trebuie sa se relaxeze inainte de coacere. Il puteti lasa in frigider de la 1 ora pana la 12 ore. Se poate pastra si in congelator si il lasati sa dezghete peste noapte in frigider, inainte de coacere. Se inveleste in folie alimentara.

Aluatul de biscuiti se feliaza astfel incat toti biscuitii sa aiba aceeasi grosime. 

Se coace in general o singura tava in cuptor, iar biscuitii se pun cu distanta intre ei. Daca aveti cuptor pe gaz si arde prea tare puteti pune a doua tava goala sub tava cu biscuiti.

Biscuiti se coc pana devin aurii pe fund. Timpul de coacere depinde grosimea lor si de puterea cuptorului si poate fi intre 10 si 15 minute. Cu cat sunt mai grosi biscuitii fragezi cu unt, cu atat creste timpul de coacere. Ai mei au avut 6-7 mm  si au avut nevoie de 15 minute la 180°C pentru prima tava, iar a doua tava doar 14 minute.

Biscuitii fragezi curcubeu – biscuiti fragezi cu unt – sunt moi cand sunt scosi din cuptor, dar in cateva minute se intaresc. Vor fi moi la interior si usor tari la exterior. Adica perfecti!

Pentru a realiza biscuiti fragezi curcubeu am impartit aluatul in 4 si am folosit colorant alimentar.  Fiecare bucata de aluat colorata va fi usor intinsa inainte de a fi pusa in frigider si se inveleste cu folie alimentara. Culorile dupa coacere se vor modifica. Au iesit chiar mai frumoase. Aluatul era destul de inchis la culoare inainte de coacere, dar a iesit exact cum mi-am dorit.

Pentru a intinde aluatul de biscuiti puteti sa il puneti intre doua folii alimentare sau hartie de copt. Nu este nevoie sa folositi ulei sau faina. Uleiul influenteaza coacerea, iar faina schimba consistenta aluatului.

 

Acestea fiind spuse va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru biscuiti fragezi curcubeu – reteta de biscuiti foarte fragezi. 

INGREDIENTE:

(24 bucati – diametrul final de  7.5 cm)

200 g unt

70 g zahar pudra

30 g zahar pudra vanilat Dr. Oetker

1 plic zahar vanilat Bourbon

1 ou mediu

300 g faina

3-6 picaturi colorant alimentar rosu

3-6 picaturi colorant alimentar verde

3-6 picaturi colorant alimentar albastru

PREPARARE:

Mi-am pregatit ingredientele la indemana, astfel incat sa mearga totul rapid.

Untul moale, taiat cubulete, l-am mixat cu cele doua tiuri de zahar pudra si zaharul vanilat Bourbon. Daca aveti pastaie de vanilie puteti folosi semintele din aceasta sau 1/2 lingurita esenta naturala de vanilie. aveti grija ca zaharul pudra sa fie cernut in prealabil.

Nu am mixat prea mult. Am adaugat 1 ou, apoi faina. Am mixat pana s-a omogenizat compozitia, fara sa insist foarte mult.

 

Am rasturnat aluatul pe masa de lucru, l-am framantat doar cat sa se lipeasca usor tot aluatul, l-am apaltizat cu mainile si l-am imbracat in folie alimentara. L-am pus in frigider pentru 45 minute, apoi l-am cantarit si impartit in 4 bucati.

Trei bucati au fost colorate cu colorant alimentar: rosu, verde si albastru. Am folosit 6 picaturi mai mari pentru ca acesta sa iasa mai inchis la culoare.

Daca vreti sa inchideti culorile fara sa adaugati mult colorant alimentar puteti sa va murdariti buricele degetelor de la o mana cu putina pudra neagra de cacao si framantati aluatul pana se omogenizeaza. Atentie cata cacao folositi, caci se va schimba culoarea!

Aveti mai jos culorile obtinute de mine pentru verde, rosu, aluatul fara culoare si albastru, inainte de a le pune in frigider si dupa 2 ore de stat la rece, cand le-am suprapus pastrand o distanta de 5-7 mm fata de marginea aluatului anterior, astfel incat in momentul in care incep rularea acest lucru sa se faca usor.

In momentul in care se ruleaza cele 4 aluaturi se apasa usor astfel incat sa fiti siguri ca se lipesc intre ele. Nu vreti biscuiti cu gauri intre liniile de culori.

Am pus aluatul obtinut in frigider pentru 2 ore. Daca va grabiti il puteti pune in congelator 30 minute. Am feliat aluatul obtinand biscuiti cu o grosime de 6-7 mm.  I-am pus in tava cu distanta intre ei pentru ca vor creste.

Am pregatit biscuiti fragezi curcubeu live pe pagina de facebook Dr. Oetker si am amestecat albastru cu rosu. Am renuntat la culoarea albastra.

A iesit un visiniu tare frumos. Vecinul si prietenul meu de 6 ani a fost incantat de pauza de joaca pentru un rasfat dulce.

Live-ul il puteti viziona mai jos

Online Baking Course with Diva In Bucatarie

Suntem live din bucătăria Cristinei de la divainbucatarie.ro, unde pregătim o rețetă de biscuiți în culorile curcubeului. Hai și tu în live cu noi să prăjiturim împreună!

Publicată de Momente Dulci de la Dr. Oetker pe Joi, 25 iunie 2020

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *