fbpx

RETETE RECENTE

PULPA DE MIEL LA CUPTOR CU DOUA FELURI DE CARTOFI

April 14, 2019 | CATEGORIA

Pulpa de miel pregatita la cuptor ca o rulada, cu o garnitura din doua feluri de cartofi poate fi vedeta acestor Sarbatori Pascale. Cea mai mare si cea mai importanta sarbatoare la romani este Pastele, iar pe mesele noastre se afla oua rosii, miel, pasca sau cozonaci.

Friptura de miel cu carne moale, frageda, suculenta si aromata este propunerea mea pentru Pasti. Alte retete de fripturi speciale pentru Pasti gasiti in acest link. 

Daca tinem cont de traditii si obiceiuri, atunci friptura de miel este preferata romanilor. Este sezonul perfect pentru a fi consumata, pentru ca mielul  este sacrificat tanar. Carnea este bogata in colagen, adica este frageda si buna. Sunt sigura ca se vor gasi amatori de mancaruri bune care vor aprecia aceasta reteta de pulpa de miel, pregatita incet la cuptor, friptura avand carnea suculenta si savuroasa la final. Se pregateste foarte usor, este savuroasa si aromata, fara sa fie nevoie de tehnici speciale pentru gatire. Se face incredibil de usor, iar rezultatul este extraordinar de bun.

Singurul merit al gustului savuros il au ingredientele de buna calitate folosite in prepararea pulpei de miel la cuptor si faptul ca am pregatit carnea la temperatura mica, un timp mai indenlungat. Carnea ar fi ramas roz in poza daca nu as fi turnat din sosul din tava peste ea, dupa ce am taiat felii. Ai mei nu aveau rabdare sa stau sa fac multe poze, miroasea si arata prea bine pulpa de miel la cuptor cu doua feluri de cartofi.

Am folosit mustar de doua feluri, condimentul 7 piper, boia dulce si boia afumata, miere de albine, usturoi, rozmarin si uleiul Spornic High Oleic. Toate acestea au fost folosite atat pe baza de umplutura, cat si pentru a glazura pulpa de miel.

Despre uleiul High Oleic pot sa va spun ca are in compozitie un  continut ridicat de acid oleic (minim 75%), acesta fiind un acid gras mononesaturat, adica acizi grasi sanatosi (Omega9), ce provine de la un soi special de samanta de floarea soarelui, care poarta aceeasi denumire la nivel international (High Oleic). Acidul gras Omega 9 scade nivelul de colesterol, ceea ce inseamna ca poate preveni riscul bolilor cardiovasculare, a arterosclerozei si ajuta la cresterea sistemului imunitar.

Uleiul High Oleic poate fi folosit la procese de gatire repetata, la temperaturi ridicate (punctul de fumegare al acestuia este de 248°C), dar este foarte potrivit si pentru preparate gatite la cuptor, fripte sau prajite, pastrand mirosul neschimbat in cazul proceselor de prajire repetata. Acesta are rezistenta superioara la oxidare si rancezire.  Prutul SA este singurul producator de ulei 100% High Oleic imbuteliat la 1l din Romania. Fabrica de ulei “Prutul” din Galati (orasul meu natal) este o compania cu capital integral romanesc. Este unul din principalii producatori de ulei vegetal din Romania si unul din cei mai importanti jucatori din industria de agrobusiness din tara noastra.

 

Revenind la friptura mea de miel, as vrea sa va spun ca este speciala. Este pregatita ca o rulada si este insotita de o garnitura de cartofi pe cat de simpla, pe atat de delicioasa si frumoasa. Cartofii in doua culori vor fi o garnitura perfecta pentru aceasta friptura, dar merg foarte bine si alaturi de alte tipuri de carne (pui, iepure, vitel, porc, peste) sau pot fi mancati ca fel de sine statator, insotiti de o salata verde. Si pentru prepararea acestor cartofi am folosit uleiul High Oleic.

Partea buna este ca se poate pregati cu o zi inainte carnea cu ingredientele in tava, ose inveleste in folie alimentara si se lasa la rece. Peste noapte carnea se si marineaza. Se pune la cuptor cu doua ore inainte sa ne asezam la masa.

Cartofii se pregatesc foarte usor si rapid si sunt probabil cea mai buna garnitura pentru friptura de miel la cuptor. Acestia se pregatesc cu putin timp inainte de a scoate friptura din cuptor.

In acest mod avem friptura si garnitura calde, proaspat pregatite, bune de pus pe o masa de sarbatoare.

INGREDIENTE:

(pentru 4-6 persoane)

1 buc. pulpa miel dezosata – 1.5 kg

Pentru umplutura si glazura:

4-5 crengute rozmarin

1 lingura mustar Dijon

1 lingura mustar cu boabe

1 lingura miere de albine

1 lingurita boia dulce

1 lingurita boia afumata

1/2 lingurita pudra de scortisoara

1/2 lingurita condiment 7 piper

1/2 lingurita sare

3 catei mari de usturoi pisati

50 ml ulei Spornic High Oleic

Pentru copt mai avem nevoie de

150 ml vin alb

150 ml ulei Spornic High Oleic

3 crengute rozmarin

3 catei usturoi taiati in felii

Pentru garnitura:

4 cartofi dulci mari

4 cartofi albi de aproximativ aceeasi marime cu cei dulci

100 ml ulei Spornic High Oleic

1/2 lingurita sare

1/2 lingurita condiment 7 piper

1 -2 crengute rozmarin

 

PREPARARE:

Punem ingredientele la indemana, astfel incat etapele de pregatire sa fie cat mai rapide.

Am curatat pulpa de miel dezosata de pielite si seu.

Am pus intr-un castronel cele doua feluri de mustar, mierea de albine, usturoiul pisat, boia dulce si boia afumata, 1 crenguta rozmarin tocat, sare, condimentul 7 piper si scortisoara. Am turnat 50 ml ulei peste acestea si am amestecat pana s-a omogenizat compozitia.

 

Rezulta o pasta cu o consistenta relativ groasa. 3/4 din aceasta va fi intinsa peste pulpa de miel. Am presarat ace de rozmarin si felii de usturoi. Am strans carnea, incercand sa pastrez la interior pasta, iar ce a ramas in castron am folosit pentru a unge pulpa, pe partea superioara, ca o glazura.

 

Am tuyrnat in tava vinul alb, am pus carnea, apoi am daugat uleiul. Daca am tinut pulpa de miel peste noapte la rece, aceasta are nevoie de 30-40 minute sa stea la temperatura camerei, asa ca am lasat-o pe masa din bucatarie, acoperita sa astepte putin.

Am aranjat crengute de rozmarin pe pulpa de miel, am acoperit-o cu o folie de staniol (se poate folosi si hartie de copt) si am copt-o in cuptorul preincalzit la 180°C (cu ventilatie) in jur de 90-100 minute.

 

Dupa 45 minute am intors carnea, am completat cu putina apa si am acoperit-o iar. A stat in cuptor alte 45 minute.

Dupa acest interval de timp am reintors carnea in pozitia intiala si am lasat-o sa se rumeneasca 15 minute.

Cand am pus pulpa de miel in cuptor pentru ultima etapa am inceput pregatirea cartofilor. Am pus o oala incapatoare cu apa la fiert.

Am taiat cartofii felii subtiri si le-am oparit 5 minute, apoi am scos feliile de cartofi si le-am lasat putin pe un prosop sa absoarba apa. Am preferat metoda aceasta rapida, in loc sa ii fierb in coaja timp de 20 minute.

Am aranjat feliile de cartofi in doua vase termorezistente alternand culorile. Se vad atat de frumos! Am presarat sare, condimentul 7 piper (dar poate fi doar piper simplu), cateva ace de rozmarin, apoi am turnat putin ulei peste ei.

 

In momentul in care am scos friptura din cuptor am acoperit-o cu o folie de staniol si am lasat-o sa astepte 20 de minte, fix cat au nevoie cartofii sa se coaca la temperatura de 200°C.

Am feliat friptura, am mutat-o intr-un platou, apoi am turnat sosul din tava peste ea si am aranjat o parte din cartofi pe marginea platoului.

Langa friptura de miel la cuptor cu doua feluri de cartofi merge o salata verde de primavara cu ridichi si ceapa verde.

Sarbatori fericite si luminate!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

  • Multumim! De retinut! Noroc ca eu/noi sarbatorim de doua ori Pastele 😉 O sa-l pun in practica de Pastele Ortodox, pentru Pastele reformat am in plan iepure 😉

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *