Risotto cu ciuperci si leurda
Risotto cu ciuperci si leurda.
Risotto cu ciuperci si leurda, este o reteta simpla si delicioasa de orez, usor de pregatit, perfecta pentru aceasta perioada cand tarabele sunt pline de leurda.
Imi place leurda si as folosi-o aproape in fiecare zi primavara. Se poate pastra si in congelator, dar vreau sa ma bucur de prospetimea ei.
Risotto este o mancare din bucataria italiana si, desi seamana cu un pilaf, modul in care este gatit il face deosebit. Orezul folosit este special pentru risotto.
Ar fi pacat sa il facem cu alt tip de orez, cand putem gasi orezul pentru risotto in orice supermarket.
Imi place risotto pentru consistenta lui cremoasa, pentru gustul fin si bun dat de vinul alb (care trebuie sa fie de calitate), unt si parmezan.
Risotto cu ciuperci si leurda este preferatul meu la inceputul primaverii.
Leurda, cunoscuta de multi sub denumirea de usturoi salbatic este cea care vesteste sosirea primaverii. Indiferent de cum este vremea stim sigur ca a venit primavera cand a aparut leurda.
O gasim de la sfarsitul lunii februarie pana la inceputul lunii mai.
Pe langa gustul deosebit leurda are si o multime de proprietati benefice organismului. Este plin de substante sanatoase: vitamine (vitamina C in mod special), minerale, fitochimicale si compusi de sulf.
Ajuta la detoxifierea organismului, favorizeaza digestia, amelioreaza durerile articulare, protejeaza inima iar culoarea verde ne aduce multa clorofila (importanta pentru detoxifiere si pentru circulatia sangelui).
Baza lichida a acestui risotto este o supa clara. O prefer pe cea din legume pregatita in casa.
Putem face o cantitate mare de supa si o pastram in congelator pentru astfel de mancaruri, punand eticheta pe pungi sau sticle, cu etichete ce indica continutul si cantitatea.
Risotto cu ciuperci am pregatit inca de la inceputurile blogului, iar reteta o gasiti aici. Alte retete cu risotto pregatite de mine: cu dovlecei sau cu morcovi si mazare.
Retetele cu orez ocupa un loc important pe blogul meu, dar cele mai cautate sunt cele care insotesc carnea de pui. Colectia retetelor de orez cu pui o gasiti aici.
Acum va las sa vedeti de ce ingrediente aveti nevoie si modul de prepapare pentru risotto cu leurda.
INGREDIENTE:
300 g orez pentru risotto
1 ceapa mare
30 ml ulei
40 g unt
200 g ciuperci champignon
150 ml vin alb
700-800 ml supa pui/legume
10-12 frunze mari leurda
50 g parmezan ras
sare
piper
PREPARARE:
Intr-o tigaie incapataore am incins uleiul si 20 g unt, apoi am calit ceapa.
Am adaugat ciupercile taiate felii sau in bucati de marime medie.
Le-am sotat in jur de 2 minute, apoi am pus orezul peste acestea si l-am calit la foc mic in jur de 2 minute, pana cand a fost complet acoperit de ulei si unt.
Am turnat vinul si am amestecat pana s-a evaporat complet. Am pus cate 2 polonice din supa calda peste orez si am continuat sa gatesc la foc mic.
Urmatoarea transa de lichid am adaugat-o doar dupa ce a fost absorbita complet cea anterioara. Inainte de a pune ultimul polonic am presarat leurda tocata marunt.
La final am gustat. Bobul de orez trebuie sa fie al dente.
Daca voi aveti nevoie de o compozitie mai lichida puteti adauga 50-100 ml. Dar, nu mai mult!
Am pus untul, parmezanul, sre si piper si am amestecat. Uitati ce compozitie cremoasa am in tigaie.
Pana am pregatit set-up-ul pentru poze, lichidul a fost usor abosrbit, dar compozitia a ramas cremoasa.
Sper sa va placa si sa il pregatiti si voi.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Imi recomandati un vin alb pe care aș putea sa-l folosesc la aceasta reteta? Nu stiu care ar fi mai bun. Mie personal imi place la gust vinul alb f.dulce, gen „Lacrima lui Ovidiu”…
Un vin atat de dulce merge la desert. Iti recomand un vin alb demidulce Chardonnay de la Cricova sau Jidvei.
Poti alege chiar si prosecco.