Mere coapte umplute cu branza de vaci
Mere coapte umplute cu branza de vaci

Mere coapte umplute cu branza de vaci si stafide, deliciu perfect pentru orice moment al zilei. Reteta este recomandata pentru cei aflati la dieta sau diverse regimuri alimentare. Aceasta poate fi realizata fara nici macar o picatura de indulcitor, dar eu i-am pus o singura lingura de miere si mi s-a parut suficient de dulce.
Merele coapte sunt acel desert iubit in perioada iernii, dar reteta aceasta poate fi savurata si in perioadele ploiase sau zilele reci ale primaverii sau toamnei.
Este o reteta simpla, usor de pregatit, putand fi facuta chiar si de un copil.
Spuneam mai sus ca este potrivita si persoanelor aflate la dieta si recomandata celor cu diverse regimuri alimentare. Cei care au restrictii la zahar vor iubi merele coapte umplute cu branza de vaci.
In cazul in care cineva a avut probleme digestive (diaree sau constipatie, colon iritabil, etc) si are un regim strict alimentar pot gasi in acest desert cea mai buna si mai savuroasa solutie.

Merele sunt fructe foarte importante pentru o alimentatie santoasa, fiind pline de antioxidanti si vitamine benefice pentru organism. Exista multe soiuri de mere, de la dulci la acrisoare, cu marimi si culori diferite.
Acest fruct, absolut comun, este atat de bun pentru noi, incat ar fi pacat sa nu il mancam cu tot cu coaja, pentru a profita de toate proprietatile acestuia: are calorii putine, nu are grasimi, se spune ca poate inlocui chiar si periuta de dinti caci consumul acestuia reduce riscul de carii, previne imbatranirea creierului, previne cancerul pancreatic, mentin sanatatea inimii si combat atat diareea cat si constipatia prin fibrele prezente in acesta, aduc un aport important de vitamine si se pare ca exista studii care sustin ca ajuta la mentinerea controlului asupra arteroscleroza.
Se spune ca merele coapte pot neutraliza sindromul de colon iritabil. In concluzie, eu as psune ca merele sunt alimente „medicament”. Nu-i asa ca suna bine?
Trecand peste problemele acestea, reteta de fata este atat de buna incat o putem consuma oricand avem pofta de ceva bun si sanatos. Pentru ca desrtul nostru este delicios si are toate calitatile pentru a fi recomandat ca o mancare sanatoasa.
Reteta de fata nu este recomandata doare celor care sunt la regim sau la dieta, poate fi consumata si de catre copiii mici, pana intr-un an, avand in vedere faptul ca acest fruct este unul din primele alimente introduse in alimentatia copilului.
Fie ca le mancam pe post de desert sau gustare intre mese, acestea merg mancate si la micul dejun.
Acum va las sa vedeti de ce ingrediente aveti nevoie si modul de preparare pentru merele coapte umplute cu branza de vaci.
INGREDIENTE:
(Pentru 4 persoane)
4 mere medii spre mari
120 g branza de vaci
1 galbenus
2 lingurite gris
1/2 lingurita pudra de scortisoara
1/2 lingurita pasta de vanilie sau semintele dintr-o pastaie de vanilie.
1 lingura miere de albine
15-20 g stafide
1 lingurita esenta rom
100 ml lapte
200 ml apa
sucul de la 1/2 lamaie
50 g unt pentru uns tava
PREPARARE:
Pentru inceput punem stafidele cu rom si lapte intr-un bol, pentru ca acestea sa se hidrateze. Daca sunt foarte uscate le putem fierbe 2 minute in lapte, le luam de pe foc si adaugam esenta de rom. In acest moment putem trece la pregatirea merelor. Preincalzim cuptorul la 180°C.
Spalam merele foarte binem le taiem capacul cu codita, apoi le scobim pentru a elimina cotorul si casuta cu seminte, dar avem grija sa nu strapungem fundul fructului, riscand sa se scurga din compozitie. Imediat cum le scobim turnam in ele apa amestecata cu suc de lamaie. In acest mod impiedicam oxidarea fructelor in zona curatata.
Putem lasa merele sa astepte pana terminam umplutura: amestecam branza de vaci cu pudra de scortisoara, pasta de vanilie (sau semintele unei pastai de vanilie) si un galbenus de ou. Adaugam apoi stafidele scurse foarte bine, grisul si mierea de albine.
Mierea este optionala. Stafidele sunt dulci, merele la fel, putem sa nu punem zahar absolut deloc daca suntem la dieta / regim alimentar.
Scurgem apa din mere, apoi le umplem cu compozitia de branza. Ungem fundul unui vas termorezistent in care punem merele cu putin unt. Putem sa mai punem 2-3 linguri din apa cu suc de lamaie, pentru a creste umiditatea in cuptor. Punem merele in vas, apoi le acoperim branza cu capacul marului. Daca nu am reusit sa pastram capacul le lasam simple.
Coacem merele umplute cu branza de vaci 45 minute sau pana in momentul in care observam ca atunci cand le apasam usor cu degetul acestea s-au inmuiat.
Bucataria miroase foarte frumos, a mere coapte si rom, facand ca pofta pentru desert sa fie si mai mare.
Daca va plac astfel de ertete simple si usor de pregatit va invit sa ma urmariti si pe canalul de You Tube. Va puteti abona aici.
Daca aveti cont de Instagram va astept aici
Si, daca va place sa impartasiti retetele pe care le realizati va astept pe facebook, in grupul Gatesc cu Prietenii.
Multumesc, Carla Claudia pentru poza!