Casuta de turta dulce

23 decembrie 2018Diva in Bucatarie

Casuta de turta dulce. Reteta de casuta de turta dulce. Cum faci casuta de turta dulce. Casuta din turta dulce cu miere.

casuta-turta-dulce-A

Casuta de turta dulce – magia sarbatorilor intr-o reteta creativa

O traditie dulce care aduce oamenii impreuna

Casuta de turta dulce nu este doar un desert spectaculos, ci o adevarata experienta in familie. Mirosul de scortisoara, ghimbir si miere care se raspandeste in bucatarie in timp ce aluatul se coace este suficient pentru a contura atmosfera de sarbatoare. Constructia propriu-zisa devine momentul in care toti se aduna — copii, parinti, bunici — fiecare cu idei despre cum sa decoreze acoperisul sau cum sa „impodobeasca” peretii cu glazura.

De ce merita sa faci propria casa de turta dulce

Realizarea unei casute de turta dulce aduce satisfactia unui proiect complet facut cu mana ta: de la aluatul aromat, la decuparea formelor si pana la decorul final. Este o activitate perfecta pentru cei care iubesc sa gateasca, dar si pentru cei care apreciaza partea artistica a deserturilor. In plus, casuta poate deveni elementul central al mesei de Craciun, un ornament comestibil care atrage toate privirile.

Casutele din turta dulce au inceput sa fie pregatite in Germania dupa ce a fratii Grimm  au publicat povestea „Hansel si Gretel”.

Pornind de la poveste, acestea au acoperisuri cu bombonele, creme si glazuri, devenind adevarate capodopere de arta si o adevarata provocare pentru cei care le realizeaza de ale face an de an mai frumoase.

Ingrediente simple, efect spectaculos

Arome traditionale care nu dau gres

Aluatul de turta dulce este construit in jurul aromelor calde de iarna: miere, scortisoara, ghimbir, nucsoara si cuisoare. Combinarea lor ofera atat gust, cat si o textura ferma — perfecta pentru a construi pereti stabili.

Glazura – „cimentul” casutei

Glazura de albus si zahar pudra este esentiala. Nu doar decoreaza, ci functioneaza ca un adevarat adeziv. Cu ea vei lipi peretii, vei fixa acoperisul si vei crea zapada delicata de pe margini.

Sfaturi practice pentru o casa de turta dulce reusita

Coace foile suficient

Pentru ca peretii sa fie solizi, foile trebuie sa fie bine coapte, usor crocante, dar nu arse. Daca sunt prea moi, casuta se poate deforma.

Lasa totul sa se raceasca

Inainte de a asambla, lasa toate piesele cel putin o ora la racit. Glazura se prinde mai bine pe suprafete tari si reci.

Lucreaza cu glazura groasa

O glazura prea lichida nu va tine. Daca ti se pare prea moale, mai adauga putin zahar pudra.

Asambleaza pe etape

Incepe cu peretii, lasa-i sa se stabilizeze, apoi continua cu acoperisul. Rabdarea este secretul unei casute stabile.

Joaca-te cu decorul

Bomboane, figurine, fulgi de cocos, stelute de zahar — orice poate deveni ornament. Lasa imaginatia sa preia controlul!

casuta turta dulce a

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru casuta de turta dulce:

INGREDIENTE:

(L-9 cm, l -8 cm, H-10 cm)

125 g unt la temperatura camerei

100 g zahar brun

1 ou

125 g miere de albine

400 g faina

1/2 lingurita pudra de ghimbir

1/2 lingurita scortisoara

1/4 lingurita nucsoara rasa

1/4 lingurita cuisoare macinate

1 lingurita bicarbonat de sodiu

1/4 lingurita sare

Glazura: 

1 albus de ou

1 varf cutit sare

160 g zahar pudra

  • culori – optional

PREPARARE:

 Pregatirea compozitiei principale

  1. Intr-un bol, amesteca ingredientele uscate: faina, sarea, bicarbonatul si mirodeniile.
  2. In alt bol — cu mixer — bate untul cu zaharul pana devine cremos si zaharul se dizolva.
  3. Adauga oul si continua sa mixezi pana compozitia este omogena.
  4. Incorporeaza mierea si mixeaza din nou pana totul e bine omogenizat.

Formarea aluatului si racirea

  1. Adauga treptat amestecul de faina + condimente in compozitia lichida si incepe sa framanti — dar nu prea mult: scopul e sa asiguri un aluat elastic, dar nu tare.
  2. Formeaza o bila din aluat, inveleste-o in folie alimentara si da-o la frigider pentru minimum 60 de minute.

Decuparea si coacerea pieselor pentru casuta

Intinderea aluatului

  1. Scoate aluatul si intinde-l intre doua foi de hartie de copt, astfel incat sa obtii o grosime de aproximativ 3 mm.
  2. Realizeaza sau foloseste un sablon (tipar) pentru piesele casei (pereti, fatade, acoperis etc.), si decupeaza aluatul corespunzator.

 

Coacerea componentelor

  1. Asaza piesele decupate pe hartie de copt — in tava — si coace-le pana sunt bine rumenite si ferme. In cazul unor retete similare, coacerea dureaza 10–12 minute la ~180-200°C.
  2. Scoate tava, lasa piesele sa se raceasca usor (2–3 minute), apoi cu grija retraseaza sablonul / marginile daca aluatul a crescut la copt si taie surplusurile pentru a obtine formele exacte.
  3. Dupa ce piesele sunt complet reci, pune-le pe o suprafata plana — doar dupa ce s-au racit bine poti incepe asamblarea.

Prepararea glazurii si asamblarea casutei

Glazura — „lipiciul” casutei

  • Pentru glazura, prepara o mixtura din 1 albus de ou, un praf de sare si ~160 g zahar pudra (si optional, culori daca vrei decoratiuni colorate).
  • Glazura ar trebui sa fie destul de consistenta — nu foarte lichida — pentru a putea lipi peretii si acoperisul.

Montajul casutei

  • Incepe prin a lipi peretii casutei cu glazura. Lasa-i sa se stabilizeze inainte de a adauga acoperisul. O asamblare grabita poate duce la deformatii.
  • Dupa ce peretii sunt bine fixati, monteaza acoperisul.
  • Lasa casuta intr-un loc stabil si uscat pana glazura se intareste complet.

 

Ma gasiti si pe  INSTAGRAM sau Facebook.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *