Omuleti din turta dulce

23 noiembrie 2018Diva in Bucatarie

Omuleti din turta dulce

Zapada asternuta deja, frigul si atomsfera gri de afara ne fac sa ne gandim la sarbatorile de iarna si la prajiturile pe care le vom pregati in acea perioada.

Omuletii din turta dulce sunt poate cei simpatici si mai iubiti. Turta dulce completeaza si aduce acel gust de sarbatori, pe care il avem bine intiparit in minte. Aroma si gustul seduce, cucereste fara voie, dar in acelasi timp lasa loc nostalgiilor, amintirilor din copilarie si bucuriile pe care le facem celor dragi. Turta dulce de casa, parfumata si aromata, o reteta simpla ce va aduce mult farmec meselor de sarbatoare. Putem sa ii agatam chiar si in brad, daca le facem o gaura inainte sa ii coacem.

Omuletii de turta dulce au fost pregatiti de Ina, pe care multi dintre voi o stiti de pe canalul de You Tube  sau blogul Reteta Video.

In general sta ascunsa, dar mainile si vocea ei va sunt cu siguranta familiare. Am fost bucuroasa pentru ca a acceptat invitatia de a gati special pentru proiectul „Gatesc cu prietenii”, dar si mai bucuroasa pentru faptul ca reteta ei a dat startul prajiturilor de sarbatori. Coincidenta (sau nu ) in seara aceea, dupa live-ul nostru, a nins prima oara in acest an.

Eu pregatesc prima oara turta dulce pentru a-l primi pe Mos Nicolae. Mai multe sugestii pentru dulciuri de Mos Nicolae si alte retete de turta dulce gasiti si in acest link. Imi place turta dulce sub orice forma, asa anul trecut am pregatit o coronita.

Repet operatiunea de cateva ori pana la Craciun. Fie ca avem musafiri, fie ca vreau sa ofer un cadou dulce, turta dulce este cea mai la indemana si mai buna solutie.

Intr-un an am pregatit alaturi de alti colegi bloggeri dulciuri pentru copii aflati intr-o casa de copii. Catalina i-a fermecat cu reteta ei de turta dulce.Atatea fete fericite si mirate ca cineva le ofera dulciuri la care nici nu visasera nu am vazut.

Se pare ca primele documente care atesta existenta acestor biscuiti sunt din jurul primului mileniu, cand un calugar armean s-a mutat in Franta si pregatea tot felul de dulciuri, iar cel mai apreciat era cel cu ghimbir (condiment adus din Orientul Mijlociu de Cavalerii Cruciati), Acel biscuit avea sa devina in timp cunoscut sub denumirea de „gingerbread”. Peste cateva sute de ani turta dulce avea sa fie prezenta in Suedia datorita emigrantilor Germani. Aici a prins atat de bine, incat turta dulce a inceput sa fie pregatita si vanduta in manastiri, farmacii sau de catre producatorii locali in piete, o parte din aceasta ajungand sa fie decorata special pentru a fi pusa la ferestrele caselor,  ca ornament. La inceputuri turta dulce avea doar forma de inimi, dar in secolul XV au fost inventate decupajele in forma de oameni.

Aproape de anii 1900 turta dulce a fost adoptata ca un desert special de Craciun in multe tari.

Dupa ce fratii Grimm au descris in povestile lor o casuta din turta dulce facuta de Hansel si Gretel decorata cu bomboane si creme, au inceput sa fie realizate la scara larga si casutele de turta dulce.

Acum am sa va las sa descoperiti reteta omuletilor din turta dulce. Daca veti dori sa urmariti si cum i-a pregtit Ina, va invit sa urmariti filmul de pe facebook de la finalul postarii.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de omuleti din turta dulce.

INGREDIENTE:

(pentru 14 omuleti cu inaltimea de 10-12 cm)

125 g unt la temperatura camerei

100 g zahar brun

1 ou

125 g melasa (miere de albine sau sirop de artar)

400 g faina

1/2 lingurita pudra de ghimbir

1/2 lingurita scortisoara

1/4 lingurita nucsoara rasa

1/4 lingurita cuisoare macinate

1 lingurita bicarbonat de sodiu

1/4 lingurita sare

Glazura: 

1 albus de ou

1 varf cutit sare

120 g zahar pudra

  • culori – optional

OPTIONAL:

creioane de colorat din comert

PREPARARE:

Intr-un bol amestecam ingrediente solide: faina, sare, scortisoara, ghimbir, nucsoara, cuisoare si bicarbonat.

In alt bol mixam untul cu zaharul pana acesta se dizolva. Incorporam apoi oul intreg.

Adaugam melasa si continuam sa mixam pana la omogenizare.

Punem faina in compozitie si incepem sa framantam, dar nu foarte mult – pana omogenizam aluatul. Il impaturim in folie alimentara si il lasam sa astepte la frigider minim 60 minute, apoi il putem intinde cu un sucitor si decupam formele de omuleti cu ajutorul formei speciale.

Pentru a vedea cum se pregateste glazura si cum au fost decupati omuletii va invit sa urmariti filmul de mai jos.

https://www.facebook.com/divainbucatarie.ro/videos/322178821703421/

Se coc si se decoreaza, apoi se mananca cu pofta!

Ma gasiti si pe  INSTAGRAM sau Facebook.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *