TORT FARA COACERE CU IAURT SI FRUCTE

August 26, 2018 | CATEGORIA

Reteta celui mai bun tort de iaurt si fructe, fara coacere, va asteapta in aceasta postare. Perfect pentru perioada verii, racoritor, fresh, usor de pregatit cu ingrediente simple, la indemana oricui., acest tort este deliciul perfect pe care il pregatesti in maxim 20-25 minute.

Torturile fara coacere sunt preferate atat vara, cat si in perioada sarbatorilor sau cand avem alte evenimente/ aniversari importante,  cand avem cuptorul ocupat cu alte preparate.

Gustul, textura, prezentarea pot sa creeze impresia ca avem de-a face cu un cheesecake. Ei bine, de data aceasta am ales sa pregatesc ceva super banal, dar mai ales foarte rapid si foarte usor. Ideea mi-a venit cu 30 minute inainte sa plec din casa pentru diverse probleme personale ce nu sufereau amanare. Seara urma sa ne vedem cu prietenii nostri ce se revenisera din vacanta si nu as fi avut timp pentru nimic altceva. Sa dau drumul la cuptor nu se punea problema, asa ca iaurturile grecesti din frigider mi-au fost de mare ajutor.

Este primul tort la care am ales sa folosesc biscuitii intregi, fara sa ii zdrobesc si sa ii amestec cu unt. Mi-a placut rezultatul: usor crocanti, design frumos in final, contrast de texturi.

Eu am folosit mure si afine, dar se pot folosi si alte fructe proaspete (capsuni, zmeura, agrise, coacaze, visine, banane, mango, kiwi) sau fructe din compot bine scurse. In cazul in care folosim fructe din compot vom creste cantitatea de gelatina cu 2 g.

In ceea ce priveste decorul tortului am folosit 2 biscuiti zdrobiti intre degete si cateva fructe pastrate special, plus  2 fructe rosii (zmeura din congelator), flori si frunze de menta pentru mai multa culoare.

Din graba am uitat sa tapetez peretii formei cu folie alimentara sau staniol, asa ca atunci cand l-am scos o bucatica de tort a ramas lipita de margine. Am lipit-o inapoi, nu s-a observat, dar se putea evita acest lucru daca eram mai atenta. Un astfel de tort fara coacere poate fi pregatit si intr-o forma de silicon, dar incepem de la stratul final in sus.

Reteta acestui tort poate fi adaptata si pentru diabetici, folosind biscuiti fara zahar si indulcitor pe post de zahar pudra.

Dar, nu va mai retin atentia si va las sa descoperiti cum puteti pregati acest tort de iaurt si fructe far acoacere.

INGREDIENTE:

(pentru o forma de cu diametru de 20cm)

250 g biscuiti digestivi

600 g iaurt grecesc

250 ml smantana pentru frisca

150 g zahar pudra

1 lingura coaja rasa lamaie

1 lingurita extract de vanilie

50 g afine

200 g mure

16 g gelatina pudra

PREPARARE:

Scurgem foarte bine iaurtul de zer (il lasam 15-30 minute intr-o sita tapetata cu tifon). Intr-un castronel mic punem gelatina si o hidratam cu 50 ml smantana pentru frisca. Pastram 1-2 biscuiti digestivi pentru decorul final.

Aranjam jumatate din cantitatea de biscuiti  ramasa pe fundul tavii. Intr-un bol amestecam iaurtul cu zaharul pudra si coaja rasa de lamiae.

 

Adaugam si extractul de vanilie, apoi omogenizam compozitia. Separat vom mixa smantana rece pentru frisca pana se intareste, apoi o punem peste iaurt si omogenizam.

 

Dizolvam gelatina la bain-marie apoi o turnam peste crema de iart. Mixam la viteza mare pentru ca aceasta sa ajunga rapid in toata crema. Turnam jumatate din crema peste biscuiti si presaram fructe.

 

Cu ajutorul unei linguri (spatule) impingem fructele in interiorul cremei. Acoperim cu inca un rand de biscuiti si repetam operatiunea, dar avem grija sa pastram putina crema pentru a acoperi complet fructele la final.

 

Lasam tortul la rece minim 4 ore inainte sa fie taiat.

Iata si o sectiune.

Comentarii

  • Doina

    Tort de isurt cu fructe fara coacere

  • Mariana

    Arată minunat ! Mulțumesc pentru rețeta

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *