Saptamana Haferland alaturi de Selgros Cauta Pasiunea
Saptamana Haferland alaturi de Selgros Cauta Pasiunea
Saptamana Haferland alaturi de Selgros Cauta Pasiunea
Foto credit – Calin Stan
In regiunea saseasca din Transilvania denumita „Tara Ovazului” sau „Haferland” totul este ca intr-o poveste din timpuri vechi, pline de farmec. Acolo simti ca te intorci in timp, in vremuri ce asteapta sa fie desconspirate si povestite, duse mai departe pentru toti cei care iubesc traditiile si istoria unei zone incarcate de istorie si emotie.
Cea de-a sasea editie a Saptamanii Haferland, cel mai mare eveniment dedicat promovarii zonei si culturii sasesti din inima Transilvaniei, va avea loc in perioada 2-6 august 2018.
In aceasta perioada vor fi asteptati mii de turisti din tara noastra, dar si din afara Romaniei. Editia din acest an se desfasoara sub tematica mestesugurilor, iar organizatorii Festivalului vor realiza ateliere de mestesuguri, concerte de jazz si muzica clasica in bisericile fortificate, activitati pentru copii, proiectii de film, spectacole de teatru, expozitii, dar si activitati in aer liber: plimbari cu bicicleta, caruta sau tractorul, dar si deja celebrul bal sasesc.
Anul acesta vioara Stradivarius Elder-Voicu va ajunge la Haferland pentru un recital sustinut de violonistul Alexandru Tomescu in Biserica Fortificata din Crit in data de 4 august.
Sloganul Saptamii Haferland 2018 este „Festival cu mestesug”. Editia din acest an va include localitatile Archita, Homorod, Roades, Saschiz, Rupea, Crit, Mesendorf, Cloasterf, Bunesti si Viscri.
Din dorinta de a promova cultura si traditiile sasesti, dar si turismul din zona dintre Rupea si Sighisoara (zona cunoscuta sub numele de „Tara Ovazului”), in anul 2012 Michael Schmidt, presedintele Automobile Bavaria si al fundatiei Michael Schmidt, impreuna cu Peter Maffay, fondator al taberei Tabaluga, au initiat „Saptamana Haferland”.
La inceput acest festival cuprindea 5 sate si au participat doar cateva sute de oameni, majoritatea find sasi intorsi in zonele natale in vacanta de vara, dar, an de an, numarul acestora si al turistilor a crescut, anul trecut fiind peste 5500.
In fiecare an festivalul inglobeaza sate si activitati noi, fiecare localitate ingrijindu-se de o activitate ce are loc pe teritoriul acesteia. Programul detaliat al festivalului il veti putea accesand acest link.
Haferland este o zona unica in lume. Casele vechi sasesti au aceeasi structura de acum cateva sute de ani. Aflate intr-o zona pitoreasca superba, cu flora si vegetatie ce au elemente unice in lume, toate acestea au reusit sa il cucereasca si pe printul Charles Charles al Marii Britanii.
Invitatia primita din partea Selgros Romania de a vizita acest loc minunat a fost cel mai frumos lucru din ultimile luni. Intr-o luna incarcata de evenimente personale, aceasta calatorie a fost ca un cadou special de care m-am bucurat din tot sufletul.
Drumul catre Crit a inceput in 17 iunie in parcarea de la Automobile Bavaria Baneasa, unde am primit special pentru deplasare un Mini Countryman, masina pe care a condus-o Carmen – colega mea din Constanta, autoarea blogului Garda Culinara.
Am plecat foarte devreme, asa ca micul dejun l-am luat la Rompetrol, partener al Fundatiei Michael Schmidt ce are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural sasesc si dezvoltarea unor proiecte pentru promovarea limbii germane in Romania.
Statia Romeptrol situata pe centura Ploiestiului, ne-a oferit rasfatul perfect: sandwich-uri, tarte, macarons, sucuri, smoothie, cafele si cam tot ce ne-am fi dorit la micul dejun.
Foto Credit – Calin Stan
Am continuat drumul pana in satul Crit cu un mic popas la Brasov, locatie in care ni s-au alaturat Antoaneta Gales din partea Selgros Romania, Dana Burlacu Visternicu – Prajiturici si altele, Iuliana Sbirnea – Bucate Aromate si Cosmin Dragomir – Gastroart.ro.
Am ajuns destul de repede la destinatie. Pentru a intra in Crit ne-am abatut de la drumul ce leaga Brasovul de Sighisoara, observand inca din drumul principal Turla Bisericii evanghelice fortificate.
Crit este un sat mic de sasi, iar numele acestuia se traduce in limba germana Deutsch-Kreutz (Crucea Germana). Despre satele din aceasta parte a tarii s-au scris carti, povestile oamenilor de aici fiind pastratate pentru toti cei ce vor vrea sa le descopere ca pe niste comori ascunse ce abia asteapta sa iasa la vedere.
In muzeul din incinta bisericii evanghelice fortificate din sat sunt expuse multe unelete folosite in gospodarie de sasi, dar si piese de mobilier, cufere sau costume traditionale.
Am ajuns chair inainte de a incepe un concert extraordinar de muzica fado sustinut de Cristiano de Sousa – Misterele Lisabonei poposesc in satele sasesti.
Impreuna cu restul bloggerilor culinari din proiectul Selgros cauta pasiunea ( Laura Laurentiu – Retete ca la mama, Oana Igretiu – Savori Urbane, Alex Juncu – Bucataria familie mele, Corina Adriana Ureche – Bucataria Urecheatei, ) dar si cu Victoria Moraru – Victoriamoraru.com, Calin Stan – ClubFoto.com si Carmina Nitescu – turismmarket.com, ne-am lasat purtati de muzica pe taramuri portugheze.
Dupa concert ne-am bucurat din plin de mancarea locala la un brunch oferit in aer liber la Casa Kraus.
In loc sa va povestesc cat de buna a fost mancarea voi lasa cateva poze ce vor spune mai multe decat as putea sa va spun eu in cateva cuvinte.
Cazarea noastra a fost una din cele mai frumoase in care am fost in Romania, la casa Kraus, o fosta casa parohiala reconstruita acum cativa ani dupa planurile originale, arhitectii pastrand atmosfera, austeritatea si frumusetea interioarelor sasesti.
Cu facilitate moderne, un restaurant ce combina retete vechi cu cele in tendintele culinare, acest loc va ramane mereu in lista mea pentru locuri in care vreau sa revin.
Foto credit- Casa Kraus
A doua zi ni s-a alaturat doamna Hermine Antoni din Mesendorf, o invatatoare ce locuieste acum in Germania, dar revine an de an cu dragoste pentru meleagurile si casa a trait aici.
Povesti despre familia dansei, istorioare din satul in care a trait au fost impletite in jurul obiceiurilor, datinilor si traditiilor din perioada in care a fost in tara, dar chiar si dinainte de aceasta.
Una din cele mai dezbatute povesti a fost despre lichiu- cunoscut si sub numele de hanklich sau hencles- un produs tradional sasesc servit pe vremuri la nunti sau sarbatori.
Acesta este realizat din ingrediente simple, la indemana tuturor gospodinelor: faina, drojdie, oua, lapte, unt, zahar si putina sare. Peste aluatul dospit troneaza un topping cu smantana si galbenusuri, ce poate fi adaptat dupa gust intr-o reteta dulce sau una sarata.
Desi initial erau doar trei propuneri de toppinguri, veti vedea ca s-au pregatit 4, iar unul din ele este imbunatatit chiar cu bezea.
Si, daca tot ne ocupam cu gatitul, pasiune care ne-a adus alaturi de Selgros Romania in aceasta calatorie, am trecut la pregatirea lichiu-lui. In timp ce Oana si Laura s-au ocupat de blat, noi ne-am impartit toppingurile.
Si, la final, ne-am rasfat cu 4 feluri de lichiu pe care va invit sa il pregatiti si voi.
Iata si cateva sectiuni… absolut delicioase! Va spun sincer ca abia astept sa pregatesc si eu reteta integral.
Excursia noastra a continuat la Biserica evanghelica fortificata din Bunesti, unde ne-au asteptat Ela si Helmut Wagner, o familie de sasi ce are grija de aceasta biserica foarte veche si frumoasa.
Ospitalieri si gazde primitoare, familia Wagner, ne-a asteptat cu masa intinsa, cu bucate pregatite de ei, rachiu, socata si cafea. Inainte sa facem cale intoarsa spre casa ne-am exersat ” talentul” de a picta.
foto credit – Calin Stan.
Sper ca pozele si tot ce v-am povestit mai sus v-au starnit interesul si veti face planuri de vacanta pentru perioada 2-6 august. Nu mai este mult pana la Festivalul „Saptamana Haferland”, asa ca faceti rezervari din timp.
La final vreau sa le multumesc celor care au transformat cele doua zile la Crit in doua zile minunate: Tony- Selgros Romania, Olivia Stapley – Fundatia Michael Schmidt, Automobile Bavaria si Rompetrol.
foarte frumos!