fbpx

RETETE RECENTE

COZONAC CU IAURT SI CIOCOLATA

March 16, 2018 | CATEGORIA

Aceasta reteta de cozonac cu iaurt o am de la bunica Eli, bunica prietenului fiului meu. Cred ca toate bunicile au in caietele lor cateva retete fantastice, povesti si amintiri legate de acestea. Bunica Eli a “furat” reteta in perioada tineretii, de la o grecoaica din zona Brailei, iar la origine avea ca umplutura doar din pudra de cacao amestecata cu scortisoara si zahar pudra, in strat subtire. Nu stiu daca reteta este greceasca sau autohtona, dar tind sa cred ca stratul subtire de care pomenea avea legatura cu vremea in care gospodinele isi procurau cu mare greutate ingrediente precum untul, ouale si faina.

Cozonacul cu iaurt si ciocolata este delicios si foarte usor de pregatit. Orice incepator in ale bucatariei il va putea face daca respecta indicatiile de mai jos.

O felie din cozonacul pufos cu iaurt este perfecta langa o cana de lapte la micul dejun, pe post de gustare dulce langa cafea, dar poate fi desertul perfect si in perioada Craciunului sau  a Sarbatorilor Pascale.

Cred ca ati observat ca am multe retete in care ciocolata este folosita ca umplutura. Mi se pare ca aduce fix acel ceva ce ii trebuie unui cozonac pentru a iesi din retetele obisnuite, devenind un fel de vedeta a sarbatorilor. Si, daca alegem o ciocolata buna, de calitate, rezultatul se va ridica la inaltimea asteptarilor.

Secretul cozonacilor pufosi consta in framantarea energica, cateva minute bune (daca ajungem la 10 minute e numai bine), iar cand crezi ca ai ajuns la momentul in care ai framantat destul nu te opri, mai lasa mainile sa invarteasca putin aluatul si sa il tranteasca de masa de cateva ori.

Sarbatorile Pascale bat la usa, iar cozonacul este unul din acele preparate ce nu lipseste de pe masa romanilor. Fie ca alegeti sa pregatiti reteta de cozonac cu iaurt si ciocolata, fie ca va inspirati din colectia de retete pregatite pana acum, eu va invit sa il pregatiti acasa. Nimic nu se compara cu parfumul cozonacilor proaspat scosi din cuptor, cu bucuria de a oferi celor dragi tot ce este mai bun si un pic din dragostea noastra.

Acum va las sa descoperiti cum se face cozonacul cu iaurt si ciocolata.

INGREDIENTE:

500 g faina Delizia pentru cozonac

20 g drojdie proaspata

100 ml lapte caldut

150 g iaurt grecesc

120 g zahar

90 ml ulei

2 galbenusuri – de la oua de marime medie

1 lingurita coaja de portocale rasa fin

200 g ciocolata cu lapte

1 galbenus + 1 lingura lapte pentru uns

PREPARARE:

Atunci cand avem ingredientele la indemana totul merge mult mai usor.

Punem drojdia si o lingura de zahar si le amestecam bine, pana se dizolva drojdia. O lasam sa dospeasca aproximativ 10-15 minute, timp in care amestecam galbenusurile cu zaharul si iaurtul.

 

Turnam uleiul, apoi drojdia si la final laptele, apoi amestecam pana se omogenizeaza compozitia.

 

Incorporam faina, adaugam coaja rasa de portocale si incepem sa framantam minute bune, pana nu se mai lipeste aluatul de maini si inca vreo 5 minute in plus. In acest timp il lovim si de masa de cateva ori. Fara frica, cu toata forta. Aluatul nu o sa se supere, ba chiar o sa va multumeasca. Il ajuta sa creasca bine si devine pufos. Il acoperim cu un prosop si il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.

 

Aluatul crescut va fi impartit in doua bucati si intins in dreptunghiuri. Urmatorii pasi vor fi realizati in viteza pentru ca ciocolata sa nu se intareasca. Topim ciocolata la baine-marie si o intindem pe cele doua dreptunghiri fara sa ajungem pana in margini.

 

 

Rulam aluatul cu ciocolata pe lungime, apoi sectionam cele 2 rulouri fara sa taiem pana jos sau pana la capete. Impletim cele doua rulouri si le punem in tava.

 

Lasam cozonacul sa mai creasca in tava in jur de 30-45 minute, apoi il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 45 minute.

 

Scoatem cozonacul din cuptor si il ungem cu un galbenus batut cu o lingura de lapte. Putem sa presaram zahar, dar mie mi se pare ca nu are nevoie. Lasam cozonacii sa se raceasca pe un gratar.

Este delicios, pufos, aromat. Sper ca il veti incerca si imi veti trimite o poza, iar daca veti distribui reteta aveti multumirile mele anticipate.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *