Lapte de pasare – iles flottant

16 februarie 2018Diva in Bucatarie

Lapte de pasare – iles flottant. Punem laptele la fiert, apoi adaugam semintele din pastaia de vanilie, dar si pastaia. Lasam pe foc pana da in clocot.

Reteta de lapte de pasare (ILES FLOTTANT – insule plutitoare) este una din cele mai indragite retete de desert si isi are originile in bucataria frantuzeasca. Din acest motiv am ales sa invit un cunoascator al acestei bucatarii: Just Benayache, un francez care s-a nascut la Paris, a crescut in Monton ce a debutat la Nisa. Cand lucra ca sous chef in Olanda, restaurnaturantul respectiv a primit doua stele Michelin. Dupa Nisa, urmatoarea destinatie a fost Romania si, din fericire pentru noi a ales sa ramana aici.

Bulgarasi de bezele ce plutesc pe o crema delicioasa de vanilie, respectiv creme anglaise, te cuceresc prin gust, textura si eventual prin prezentare. Am vazut de foarte multe ori bulgarii imbracati intr-o plasa de zahar ars, un decor impresionant, doar cu putina ciocolata rasa, iar decorul realizat de Just special pentru fanii divainbucatarie m-a cucerit imediat prin frumusete si priun faptul ca se pregateste foarte usor.

Nu stiu cum in timp reteta cremei originale a suferit transformari, ajungandu-se la o crema groasa, dar cred ca acest lucru s-a intamplat in vremurile in care anumite lucruri se gaseau greu (laptele era portionat pe cartela), iar gospodinele adaugau mult amidon, iar dupa revolutie praf de budinca. Soacra mea nici nu isi aduce aminte sa fi facut crema altfel decat in consistenta groasa.

Pentru o crema buna, cu consistenta unui sos, avem nevoie de lapte, seminte dintr-o pastaie de vanilie, galbenusuri si zahar, iar amidonul poate fi folosit in cantitate mica in locul galbenusurilor.

Un astfel de sos putem folosi si pentru o prezentare gourmet a unui alt desert pe baza de bezea, acesta fiind o pavlova in varianta mica, dar l-as folosi si langa o budinca de paine, pere posate sau chiar si langa un o felie de tort de biscuiti.

Revenind la reteta noastra de lapte de pasare, o sa va spun ca este una din cele mai usor de pregatit, asa cum veti putea vedea in filmarea live-ului de pe facebook (las link la sfarsitul postarii), are nevoie de putine ingrediente si nu exista riscul de a da gres. Daca avem grija sa posam bezele in laptele vanilat pe ambele parti, atunci vom obtine exact ce ne dorim. Nu se fac la microunde sau la cuptor! Chiar daca pregatim fiecare element al acestui desert separat (bulgarii si crema), ele se vor servi impreuna, acesta fiind pana la urma farmecul lui.

Urmarind etapele pas cu pas, reteta poate fi pregatita oricand avem pofta de ceva bun, dar din experienta familiei mele va spun ca cel mai mult o indragesc copiii. Si prietenii copiilor. Si parintii lor…. In concluzie, daca toata lumea este fan lapte de pasare, iata cum ne invata Just sa pregatim aceasta reteta:

INGREDIENTE:

Pentru crema/ sos:

500 ml lapte gras

semintele de la 1 pastaie vanilie

100 g zahar

5 galbenusuri

1 varf cutit amidon

Pentru bezelele bulgarasi:

5 albusuri

50 g zahar

1 lingurita coaja rasa de portocala

Pentru decor:

50-70 g ciocolata topita

PREPARARE:

Punem laptele la fiert, apoi adaugam semintele din pastaia de vanilie, dar si pastaia. Lasam pe foc pana da in clocot.

In acest timp mixam albusurile cu zahar pana se intaresc. Punem coaja rasa de portocale la final.

Cand laptele clocoteste dam focul foarte mic.  Luam intre linguri albusurile batute spuma foarte tare si le punem in laptele fierbinte.

Din fericire am reusit sa fac o poza in timpul filmarii.

Le lasam cateva minute pe ambele parti, apoi le scoatem cu o paleta sau lingura cu gauri si le punem pe un servet de bucatarie ce va absorbi lichidul ramas pe ele.

Strecuram laptele in care au fiert bulgarii de bezea. Galbenusurile se amesteca cu un varf cutit amidon si zahar. Se toarna laptele cald peste acestea, apoi totul revine pe aragaz/plita pana incepe sa capata putina consistenta – daca dam cu degetul pe lingura si ramane urma degetului inseamna ca este gata. Luam crema de pe foc si o pasam cu un mixer vertical pentru a asigura textura perfecta. Amestecam cateva linguri din aceasta crema cu ciocolata topita, urmand ca aceasta sa fie transformata in decor.

Punem crema de vanilie intr-o farfurie, apoi realizam decorul cu crema de ciocolata. Aranajam bulgarasii de bezea peste crema si lasam putin la frigider inainte de a manca.

Daca vreti sa vedeti filmul in care Just a pregatit laptele de pasare, atunci va invit sa dati click aici.

https://www.facebook.com/divainbucatarie.ro/videos/1566430310093258/

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *