RETETE RECENTE

MENDIANTS – DISCURI DE CIOCOLATA CU NUCI SI FRUCTE CONFIATE

February 1, 2018 | CATEGORIA

“Mediants” reprezinta un disc de ciocolata pe care sunt presarate in mod traditional patru feluri de nuci/alune si fructe uscate. La inceput se foloseau doar migdale, alune de padure, smochine uscate si stafide. Fiecare din acestea reprezenta culorile celor 4 ordine ale bisericii romano-catolice: stafide pentru Augustinieni, smochine pentru franciscani, migdale pentru Dominicani si alunele pentru Carmelite. De obicei acestea se faceau pentru Craciun, dar in zilele noastre se mananca tot timpul anului si toppingul este mult mai variat si mai colorat.

Daca vrem sa facem rapid si usor cadouri dulci, frumos prezentate si de efect, atunci aceste discuri de ciocolata pot fi o solutie foarte buna.

Avem nevoie doar de rabdare pentru a tempera corect ciocolata, iar pentru acest lucru trebuie sa avem in dotare un termometru special de cofetarie. Un alt lucru important este sa avem ciocolata de cea mai buna calitate, cu un continut mare de unt de cacao. Vom topi cantitati mai mari de ciocolata, caci riscam altfel ca aceasta sa se raceasca pre repede si va trebui sa o reincalzim.

Pentru aceasta reteta nu avem nevoie de cantitati fixe.  Pentru topping folosim ce ne place si avem in casa: nuci, alune, migdale, caise uscate, fistic, portocale confiate, smochine uscate, ananas confiat, merisoare, stafide, seminte de dovleac, petale de trandafir, petale de galbenele uscate si as folosi chiar si sare de mare si fulgi de ardei iute(evident in cantitate foarte mica).

Cred ca cel mai mult se vor distra copiii cu decoratul acestora, asa ca putem avea parte de distractie realizand aceste discuri cu ciocolata.

Discurile acestea de ciocolata ne agita creativitatea. Daca ne este teama ca nu le putem face singuri, atunci desenam cercurile inainte. Dar pentru ca ne apropiem de Valentine’s Day / Dragobete, putem sa realizam inimi, flori, ne jucam cu ciocolata cum ne place, lasandu-ne sedusi de inspiratia momentului.

INGREDIENTE:

ciocolata neagra

alune de padure

migdale

smochine uscate

fistic

coaja de portocala confiata

folie de acetat sau hartie de copt cerata

PREPARARE:

Punem ciocolata neagra intr-un vas curat si uscat.

Daca nu folosim o masina speciala de temperare (nu cred ca isi cumpara cineva una acasa pentru a pregati din cand in cand deserturi cu ciocolata), atunci topim ciocolata neagra la baine-marie. In vasul cu ciocolata avem un termometru in permanenta. Cand ajunge la 45° luam vasul de pe foc. Lasam sa scada temperatura pana ajunge la 29° , apoi o incalzim cu un uscator de par pana creste temperatura la 32°. In acest moment ciocolata este temperata corect si putem lucra cu ea. Folosim seringi speciale, o lingura, posh si turnam cercuri de ciocolata de marimea dorita.

Presaram fructele uscate, nucile, putem folosi si flori uscate comestibile sau seminte.

Le lasam la rece apoi le desprindem usor de folie/hartie de copt si le punem pe un platou.

Pentru cei intersati de realizarea video a acestei retete, las link-ul cu filmul din live-ul realizat pe facebook, in  cadrul proiectului “Gatesc cu prietenii”, unde Just Benayache ne-a aratat cat de usor se pot pregati – la minutul 31.30 

Ep. 18 Gatesc cu prietenii -Just Benayache ne arata cum putem face discuri de ciocolata si Lapte de pasare.

Posted by divainbucatarie.ro on 20 Ianuarie 2018

Comentarii

  • stii, inca de la live-ul pe care l-am urmarit , am ramas cu gandul la ele :)!! Simpli si de efect!!

  • Al

    Am vazut si varianta video. Nu pare complicat, dar ai nevoie, totusi de un pic de indemanare. Ori cum o reteta buna.
    Vreau sante intrab daca termometrul acela din filmulet este al tau si de unde se poate cumpara. Sunt din nord, dar nu am vazut asa ceva prin magazinele obisnuite.
    Multumesc!

    • dupa ce faci primele 5-6 bucati, te vei obisnui. termometrul nu este al meu, dar se pot comanda de pe net.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *