BILUTE DIN BISCUITI CU VISINE

January 9, 2018 | CATEGORIA

Bilute din biscuiti cu visine (din visinata) sunt bomboanele acelea de pe vremuri, ce nu lipseau la petreceri. Stiti pe cineva din “generatia cu cheia de gat” care sa nu fi incercat bilutele din biscuiti? Cred ca toata lumea avea in meniu astfel de dulcegarii, exceptii facand in general modul in care erau imbracate. Gaseai bilutele pudrate doar cu zahar pudra, in pudra de cacao, imbricate in nuca macinata, iar cei care erau in zona de vest se bucurau uneori de nuca de cocos si, foarte rar, imbracate in ciocolata (defapt mama le imbraca intr-o glazura de cacao, aceeasi de la prajitura tavalita).

S-au schimbat mult vremurile, avem acces la o groza de bunatati, care de care mai tentante, insa reteta aceasta nu cred ca va trece intr-o lista de amintiri, o punem intr-un dulap si uitam de ea.

Acum ca m-au napadit amintirile, va spun cu mana pe inima ca imi este dor de prietenii de la bloc cu care jucam “ascunselea”, “flori, fete si baieti”, “elasticul”, schimbam intre noi revistele cu “Rahan” si “Pif”, faceam farse celor care stateau la coada pentru zahar, ulei si faina. Ne strangeam la cel care se intampla sa aiba un video si urmaream un film de zeci de ori, pana invatam replicile pe dinafara. Apoi, erau “baieramurile”, petrecerile noastre de adolescenti cu muzica data la maxim cand plecau parintii in provincie, cand se asculta Beatles, Elvis Presley, AC/DC, Abba sau Boney’M pe casete cu banda (iata ceva ce fiul meu nu a vazut niciodata!). Si, nu erau petreceri la care sa nu mergem toti copiii de la bloc, iar mamele munceau cateva zile sa puna pe masa cele mai bune bucate si dulciuri.

Uneori este bine sa fii nostalgic, dar incerc sa trec acum  peste toate acestea, sa revin in prezent, cand fiul meu tocmai a gustat din bilutele de biscuiti cu visine si m-a intreabat: “dar pana cum de ce nu mi-ai facut chestia asta”? Le-am mai facut, doar ca era prea mic, nu-si aduce aminte.

Si atunci mi-am dat seama ca ar fi pacat sa nu ne rasfatam mai des cu aceste bilute din biscuiti, caci sunt delicioase si usor de pregatit. In plus, daca le facem pentru copii vom folosi visine din compot, le pastram doar pentru adulti pe cele din visinata.

Iata cat de usor se pregatesc, in reteta usor modificata de mine:

INGREDIENTE:

250 g biscuiti

120 g nuca macinata

40 g zahar pudra

10 ml rom

200 g unt

350 g ciocolata neagra

100 g ciocolata cu visine

40-45 visine din samburi

optional: 50 ml lapte

PREPARARE:

Topim la baine-marie cele doua tipuri de ciocolata. In acest timp punem intr-un robot/ mixer biscuitii, nuca macinata, zaharul pudra si cacao si mixam pana obtinem o compozitie cu o textura omogena, daca se poate fina. Adaugam romul, untul topit si racit, apoi adaugam 2 linguri din ciocolata topita si amestecam cu mana pana obtinem o pasta omogena, care se lipsete si poate fi modelata usor. Daca biscuitii sunt foarte uscati este posibil sa fie nevoie sa mai adaugam putin lapte.

Luam aproximativ 1 lingurita varfuita din aceasta compozitie, o modelam astfel incat sa putem sa punem in mijloc o visina, apoi o acoperim si continuam sa o modelam intre palme pana obtinem o bila perfecta, omogena. Continuam sa modelam bilute umplute cu visine pana terminam visinele si pasta de biscuiti, apoi le tavalim prin ciocolata topita, avand grija sa fie uniform acoperite.

 

Le lasam pe un gratar pana se intareste ciocolata, apoi putem sa le mutam pe un platou.

Le pastram in frigider cateva zile.

V-am spus ca se pregatesc foarte usor, asa ca am pregatit si un mic video cu aceasta reteta. Sper sa va placa si sa va convinga sa le incercati si voi cat de curand. Poate imi trimiteti pozele, m-as bucura sa le pot publica, iar daca veti distribui reteta va multumesc anticipat.

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

  • Ami

    La multi ani! Ce amintiri frumoase imi trezesc bilutele din biscuiti cu visine …Tot ce ai povestit legat de copilarie am trait si eu:). Voi incerca acest desert cat de curand. Multumesc.

  • simplu si rapid, asa cum imi place!!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *