RETETE RECENTE

BRIOSE FARA GLUTEN CU AFINE

November 12, 2017 | CATEGORIA

Boala celiaca sau intoleranta la gluten este o afectiune ce se manifesta la cei care consuma produse din grau si acuza apoi dureri abdominale, flatulenta, balonare. Din fericire, nu este o alergie alimentara.

Prietena mea Anca a inceput sa gateasca retete speciale pentru cei care au astfel de probleme, asa ca atunci cand am invitat-o sa gateasca in cadrul proiectului meu ” Gatesc cu prietenii” dorinta ei de a impartasi o astfel de reteta a venit de la sine.

Pe Anca am cunoscut-o intai in spatiul virtual, dupa ce a participat la cateva concursuri organizate pe blogul meu, concursuri in care a fost decalarata castigatoare de catre organizatori. Cumva, la un moment dat am reusit sa ne cunoastem si am indragit-o imediat. Este sensibila, atenta la cei din jur, se implica in actiuni umanitare, iubeste frumosul si oamenii cu suflet frumos.

Reteta propusa de Anca – briose cu afine fara gluten – este delicioasa, simpla, usora si rapid de pregatit, dar trebuie sa avem grija sa folosim ingrediente corecte (inclusiv praful de copt fara gluten), timpi si temperaturi de coacere conform indicatiilor date de ea, altfel este posibil sa nu iasa ceea ce trebuie.

Prin urmare, va las aici link-ul de live-ul de pe facebook, dar si reteta explicata pas cu pas mai jos:

INGREDIENTE:

(pentru 12-15 buc.)

250 g faina fara gluten Mix Patisserie C Dr. Schar (sau Nutrifree per Dolci)

150 g zahar (alb, brun sau xylitol)

1 praf sare

2 lingurite praf de copt

100 ml ulei (nu de masline)

150 ml lapte de migdale (sau alt tip de lapte de baut)

2 oua medii

coaja rasa de la 1 lamaie bio

150 g afine congelate

 

PREPARARE:

Preincalzim cuptorul la 220° C.

Amestecam intr-un bol ingredientele solide: faina, zaharul, sarea si praful de copt si amestecam cu o lingura.

Adaugam ingredientele lichide (uleiul, laptele, ouale si coaja de lamaie) si mixam aproximativ 5 minute, pana ce compozitia devine aerata, omogena si cremoasa.

Punem afinele congelate in aluatul obtinut si amestecam compozitia usor cu o spatula.

Punem compozitia in tava (tapetata cu hartiute pentru briose) cu lingura (3/4 din forma de briosa) si le coacem 15 minute la 220° C (temperatura mare va asigura cresterea brioselor)  apoi reducem temperatura la 180° C si continuam sa coacem inca 15 minute.

Scoatem tava din cuptor, lasam briosele sa se raceasca in tava 10 minute apoi le scoatem pe un gratar pentru a se raci complet.

Aici aveti sectiunea unei briose proaspat scoasa din cuptor:

Anca, iti multumesc pentru reteta! Sper sa ajute cat mai multe persoane ce sufera de intoleranta la lactoza si la gluten.

 

Comentarii

  • Teodorescu Cristina

    Bună seara. O întrebare. Nu sunt tari la textura? Mie cu faina fără gluten mi se face totul tare. Trunchi.

    • Buna seara! Nu sunt tari, cel putin cand le scoti din cuptor sunt foarte pufoase. Asa cum se vede in ultima poza. Aluatul inainte sa fie bagat la cuptor trebuie sa aiba o consistenta mai moale decat cel cu gluten.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *