RETETE RECENTE

Cuisine du marché la Café Atehénée pentru La Fête de la Gastronomie

septembrie 29, 2017 | CATEGORIA

Pe 22 septembrie, in cadrul La Fete de la Gastronomie am avut ocazia sa gust in Cafee Atehenee o cina gatita dupa stilul „Cuisine du marche” al maestrului de gastronomie francez Paul Bocuse. Scopul acestei cine a fost sa dezvaluie celor mai exigenti gurmanzi gustul desavarsit al ingredientelor proaspete, combinate in mancaruri tipic frantuzesti. Datorita elegantei restaurantului hotelului de cinci stele si ospitalitatii unui bucatar charismatic precum Chef Franz Conde, am avut parte de o „belle nuit francaise”.

Meniul pregatit de sefii bucatari Franz Conde si Mircea Niculescu dezvaluie doua elemente esentiale in pregatirea acestei cine: ingredientele romanesti si filozofia gastronomica a maestrului Paul Bocuse – „Cuisine du marche”, aceea de a transforma cele mai bune ingrediente de pe piata intr-un meniu care cinsteste influenta culturii franceze la Bucuresti. Intrucat sfarsitul lunii septembrie este un moment oportun pentru unele dintre cele mai bune produse romanesti, meniul special creat pentru cina din Cafee Athenee potenteaza rolul si savoarea legumelor si fructelor in feluri de mancare reprezentative pentru filozofia culinara a lui Paul Bocuse, cum ar fi salata calda de linte, puiul cu sos de otet sau carnea de porc cu varza.

Chef Franz Conde: „Desi astazi pare o chestiune uzuala, de bun simt, filozofia Cuisine du Marche i se datoreaza lui Paul Bocuse – el a fost primul dintre marii sefi bucatari care a afirmat ca ar trebui sa mergem la piata inainte de a hotari meniul, astfel folosind numai ingrediente si produse locale si de sezon”. 

 

CONCEPT MENU

Gazpacho Bocuse with Romanian « Cervelle des Canuts»

Paul Bocuse iubeste spaniolul Gaspacho si spune ca este unul din cele mai bune bune lucruri pe care le poti face din rosii bune si coapte… cat despre Cervelle des Canuts, este o varianta inbunatatita a branzei proaspete taranesti, care de obicei, se serveste ca aperitiv in Lyon. Franz Conde a considerat ca urda romaneasca proaspata nu are nevoie de ïmbunatatiri”, deaorece aroma ei este atat de bogata si autentica, incat vorbeste de la sine.

Warm Lentil Salad with coasta afumata from Sibiu

Una din cele mai faimoase retete semnate de Bocuse! Este extrem de simpla, dar senzationala! Diferenta se prin folosirea in prepararea lintei a uleiului de nuci, iar la Café Athenee prin adaugarea unei felii de coasta afumata de Sibiu.

Quenelles of Danube´s perch. Loboda and Trascau cheese

Perisoarele erau extrem de apreciate in Belle Epoque ca simboluri ale elegantei si experientei bucatarului. Salaul de Dunare poate fi delicios cand il transformam in periosoare deoarece se combina perfect cu branzeturi cu gust puternic, ca Gruyere sau Trascau.

Poached egg in Prahova Pinot Noir

O alta reteta clasica a lui Paul Bocuse este cea de oua preparate cu vin Beaujolais. Pinot Noir romanesc de Prahova a fost o alegere foarte potrivita pentru aceasta alegere deoarece are aroma fructata si este plin de indrazneala ca si Cru Beaujolais. Platoul a devenit remarcabil prin adaugare de arpagic romanesc proaspat caramelizat.

Blanquette of Ialomita pork. Pumpkin flan

Aroma si consistenta porcului crescut liber, cumparat de la un macelar din Obor este extraordinara! Este atat de bun incat a fost preparat ca si cand ar fi fost cel mai bun vitel Charolais!

Clafoutis of Romanian pears

Cand fructele sunt coapte si pline de arome, o reteta simpla, cum este clafoutis, intareste argumentul ca rolul cel mai important al unui chef este sa fie un intermediar intre natura si cina.

 

Am sa inchei prin a va spune ca fiecare experienta culinara pregatita de sefii bucatari Franz Conde si Mircea Niculescu reprezinta ceva unic senzorial, ceva ce te cucereste de la prima inghititura si pana la ultima, iar masa s-ar putea incheia cu aplauze caci spectacolul culinar este cu adevarat emotionant si plin de culoare, trairi si stari ce pot fi greu deschise in cuvinte.

Ma puteti urmari si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gaseiti daca apasati aici.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *