Vinete turcesti portocalii in sos de rosii
Vinete turcesti portocalii

Zilele trecute am primit de la Ecokult niste vinete foarte dragute. Mici, galben-portocalii, dungate, aceste vinete turcesti portocalii erau asa de frumoase ca imi venea sa le pastrez doar sa ma uit la ele. Dar, stiti poate ca cineva pasionat de gatit nu are cum sa reziste tentatiei de a gusta, de a face ceva din ele.
Am tot cautat pe internet retete cu ele, dar nu am gasit decat umplute. Intr-un final mi-am adus aminte de niste vinete mancate in Turcia acum vreo 15 -16 ani, pregatite cu sos de rosii si mi-am spus ca trebuie sa incerc sa vad ce va iesi. Si a iesit ceva tare bun! Dar conditia obligatorie este sa le lasam pana se scurge sucul amar dupa ce presaram sare peste ele.
INGREDIENTE:
600 g vinete turcesti portocalii
250 ml ulei
1 ceapa mare
2 rosii mari
1 ardei gras
2 linguri bulion
200 ml apa
sare
piper
1 lingurita oregano uscat
3 catei mari usturoi
patrunjel verde pentru servit
PREPARARE:
Mi-am pregatit ingredientele la indemana pentru ca am vrut sa realizez un mic filmulet al acestei retete. Din acest motiv, nu vor fi poze pas cu pas, caci veti gasi in filmulet imaginile dorite.
Taiem vinetele turcesti portocalii in felii subtiri. Le condimentam cu sare si piper si le lasam minim 30 minute intr-o sita, pentru ca sucul amar al acestora sa se scurga. In acest interval de timp tocam rosiile in cuburi medii, ardeiul gras la fel, iar ceapa in cuburi mai mici.
Punem putin ulei in tigaie, il incingem si calim la foc mediu o parte din feliile de vinete. Cand sunt rumenite usor pe ambele parti le scoatem si continuam sa calim pana epuizam feliile de vinete portocalii. In aceeasi tigaie punem putin ulei si calim usor ceapa, adaugam rosiile si ardeii si le lasam pana se imprieteneasc aromele – in jur de 2 minute. Adaugam bulionul, apa si amestecam. Dupa ce fierb in jur de 5 minute adaugam usturoiul pisat. Mai lasam putin pe foc, apoi mutam sosul intr-un vas termorezistent. Peste sos punem vinetele, avand grija ca acestea sa fie usor acoperite de sosul de rosii. Punem vasul cu vinetele turcesti portocalii in sos de rosii in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 20-30 minute.
Scoatem vasul din cuptor, presaram patrunjel verde si putem manca.
Si, pentru a vedea cat de usor se pregatesc, va las mai jos un scurt video.
Va invit sa va abonati la canalul meu de YouTube
Daca pregatiti reteta eu va astept pozele, iar daca o veti distribui va multumesc anticipat.