RETETE RECENTE

TORT CU TREI BLATURI SI TREI CREME DE CIOCOLATA

April 6, 2017 | CATEGORIA

S-a dat sfoara-n tara ca “Familia mare se pregateste de sarbatoare!”, asa ca eu nu am stat prea mult pe ganduri si m-am grabit sa va aduc reteta tortului pregatit special pentru sarbatorile ce se apropie. Am incercat sa pun in acest tort preferintele fiecarui membru din familie, incepand cu copilul si terminand cu bunicii. 🙂 Ciocolata alba si cea cu lapte pentru copil si sot, romul si nuca pentru cele doua bunici si ciocolata neagra pentru mine.

Sarbatorile nu ne aduc impreuna doar la masa, reteta aceasta este dedicatia mea pentru cei care sunt totul pentru mine, pentru familia mea. 🙂

INGREDIENTE:

Pentru 3 blaturi cu diametrul de 20 cm:

6 oua

1 varf cutit sare

250 g zahar

2 plicuri zahar vanilat Dr. Oetker

250 g faina

1 plic praf de copt

90 ml ulei

50 ml apa rece

20 g nuca macinata

30 g pudra de cacao neagra Dr. Oetker

1 lingurita esenta rom Dr. Oetker

20 g fulgi migdale zdrobiti

10 g pudra de cacao Dr. Oetker

2-3 picaturi esenta de migdale

20 g nuca de cocos

1/2 lingurita esenta vanilie naturala de Madagascar

Pentru sirop:

200 ml zahar

50 g zahar

coaja de la 1/2 portocala

1/2 lingurita esenta portocale

1 lingura rom

Pentru crema de ciocolata neagra:

200 g ciocolata neagra

4 linguri lapte

150 ml frisca lichida

10 g zahar pudra

1 lingura rom

100 g unt

Pentru crema de ciocolata cu lapte:

200 g ciocolata cu lapte

3 linguri lapte

1 lingura lichior de ciocolata

100 ml frisca lichida

100 g unt

Pentru crema de ciocolata alba:

200 g ciocolata alba

3 linguri lapte

100 ml frisca lichida

1 lingurita esenta naturala de vanilie de Madagascar

100 g unt

Pentru decor:

Oua de ciocolata

flori comestibile

frunze de menta

1 lingura nuca de cocos

ornamente cu gust de ciocolata Dr. Oetker

boboci de trandafiri

PREPARARE:

Pentru inceput pregatim blaturile. Avem 2 metode: fie alegem sa pregatim fiecare blat in parte separat, fie incepem sa pregatim un blat din 6 oua si apoi impartim aluatul in trei parti aproximativ egale, urmand sa le coloram si aromatizam dupa impartire. Eu am ales varianta mai simpla si mai comoda: pregatirea unui blat din 6 oua. Este essential sa cantarim vasul in care vom pregati pentru a face impartirea corecta a celor trei blaturi. Incepem prin a mixa albusurile cu un praf de sare pana se intaresc, apoi adaugam treptat zaharul. La ultima transa de zahar adaugam si zaharul vanilat. Adaugam galbenusurile pe rand sau toate in acelasi timp si amestecam usor, de jos in sus.

Urmatorul ingredient adaugat este uleiul, pe care il vom turna usor, in fir subtire, amestecand in acest timp, apoi 30 ml apa rece. Incorporam treptat faina si praful de copt, amestecand usor pana omogenizam compozitia. Impartim aluatul in 3 parti egale. Pentru primul blat adaugam nuca macinata fin, praful de cacao neagra, restul de apa rece si esenta de rom.

Turnam aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si il coacem in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 15-20 minute (in functie de cuptorul din dotare) sau pana trece testul cu scobitoarea. Il scoatem apoi si il lasam pe un gratar sa se raceasca. In acest timp pregatim blatul cu cacao cu lapte: adaugam fulgii de migdale zdrobiti in mana (cat mai marunt), cacao cu lapte si cateva picaturi esenta de migdale. Il vom coace pana trece testul cu scobitoarea (in jur de 20 minute) si il punem apoi sa se raceasca pe un gratar. Pentru blatul al treilea adaugam nuca de cocos si esenta de vanilie si il vom coace in jur de 15 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.

Cat timp se racesc blaturile pregatim siropul: fierbem apa cu zahar si coaja de poryocale pana se topeste zaharul. Luam de pe foc si adaugam esenta de portocale si romul.

Trecem la etapa urmatoare: pregatirea cremelor. Alegem varianta cea mai simpla si mai sigura, ce nu da gres niciodata! In plus, este si foarte rapida! Topim la microunde fiecare tip de ciocolata cu lapte, amestecam bine cand scoatem bolul, adaugam treptat frisca lichida, apoi aromele (rom, lichior sau esenta de vanilie – asa cum am specificat la ingrediente) si la final untul taiat cuburi. Pentru crema de ciocolata neagra adaugam in plus zahar pudra inainte de a incorpora untul. Aceasta va fi mai groasa si mai consistenta, dar nu va avea un gust prea contrastant in comparatie cu restul cremelor.

Taiem capacul fiecarui blat astfel incat acesta sa absoarba mai bine siropul iar crema sa se lipeasca bine de acestea. Le insiropam, apoi incepem sa le asamblam punand cremele si blaturile in ordine: de la culoarea cea mai inchisa la cea deschisa. Vom pastra din fiecare crema o cantitate suficienta pentru a imbraca tortul in dreptul fiecarul tip de blat si crema cu crema reprezentativa (maxim un sfert din fiecare).

Daca cremele vor fi mai moi (in functie de unt – daca a stat prea mult la temperatura camerei) le putem pune la frigider in jur de 15-20 minute, apoi le mixam iar si ungem blaturile.

Decoram tortul dupa libera inspiratie, evenimente sau sezon.

Daca va place reteta si o pregatiti va astept pozele, iar daca o distribuiti va multumesc anticipat! 🙂

Comentarii

  • Arata superb! <3 As vrea si eu o bucatica daca mai ai 😉

  • isac

    Frescă se adauga lichida sau bătută? Eu am încercat cu frescă lichida si nu mi-a iesit nicio crema.

    • Eu o pun lichida si iese mereu. Conditia este ca ciocolata sa fie calda si cantitatea de frisca mai mica decat cea de ciocolata.

  • Andra

    In loc de frisca lichida, se poate pune smantana pt frisca? Sau frisca deja batuta?

    • Smantana pentru frisca = frisca lichida. Nu se bate, de aceea am insistat pe termenul de lichida.

  • Andra

    De asemenea, pentru crema de ciocolata alba, nu se pune frisca lichida?

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *