Blat alb simplu

17 iunie 2016Diva in Bucatarie

Blat alb simplu. (reteta de baza – inmultim fiecare ingredient in parte cu numarul de oua folosite)

Reteta de baza a acestui blat alb simplu, fara praf de copt, poate fi adaptata de oricine, in functie de cat de mare isi doreste tortul sau prajitura, crescand proportional cantitatile in functie de numarul de oua folosite. In poza de prezentare este realizat din 2 oua, pentru un tort foarte mic (cu diametrul de 14 cm).

INGREDIENTE:

(reteta de baza – inmultim fiecare ingredient in parte cu numarul de oua folosite)

1 ou

2 linguri zahar

0.5 linguri ulei

1 lingura faina

cateva picaturi esenta dupa preferinta:  vanilie/ portocale/ lamaie

PREPARARE:

Separam albusurile de galbenusuri. Spargem galbenusurile si le frecam cu un varf cutit de sare, apoi adaugam jumatate din cantitatea de zahar si mixam pana isi maresc volumul si se deschid la culoare, aratand la final ca o smantana. Adaugam treptat apa, apoi uleiul si esenta preferata.

blat-simplu-alb-reteta-cofetarie-1blat-simplu-alb-reteta-cofetarie-2

Separat, batem albusurile spuma tare pana isi maresc volumul si capata culoare alba imaculata. Adaugam treptat zaharul ramas, continuand sa mixam pana spuma se intareste foarte tare si zaharul este dizolvat complet.

blat-simplu-alb-reteta-cofetarie-3blat-simplu-alb-reteta-cofetarie-4

Turnam albusurile peste galbenusuri si amestecam usor cu o spatula, apoi adaugam treptat faina.

blat-simplu-alb-reteta-cofetarie-5blat-simplu-alb-reteta-cofetarie-6

Rasturnam compozitia in tava, nivelam cu palma sau un carton pentru a face marginile mai inalte si mijlocul mai jos. Coacem blatul in cuptorul preincalzit la 170-180°C pana trece testul cu scobitoarea. In functie de marimea lui timpul de coacere creste (pentru blaturile foarte mici avem nevoie de 12-15 min., timpul crescand la 20-25 minute pentru 4-6 oua sau 25-30 minute pentru 9 oua).

Lasam blatul in forma sa se raceasca putin, apoi tapetam cu faina partea superioara (impiedicam lipirea acestuia) si il rasturnam invers. Il lasam sa se raceasca complet si asteptam minim 4-6 ore inainte de a-l taia.

Spor la prajiturit!

Daca va place reteta, puteti sa ii dati share, iar daca o incercati va astept pozele pe pagina de facebook sau la office@divainbucatarie.ro

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *