fbpx

RETETE RECENTE

PRAJITURA CU CAPSUNI A BUNICII

May 13, 2015 | CATEGORIA

prajitura-cu-capsuni-a-bunicii-207-a

Prajitura cu capsuni ca in vremea bunicii, pregatita cu o crema in genul celei de la cremsnit, cu un plus de prospetime adus de fructe, perfecta pentru un rasfat de amiaza. Prajitura cu capsuni a bunicii mele se face usor, fara etape complicate.

Practic este un pandispan pufos taiat in jumatate si umplut cu crema de cremsnit si bucatele de fructe.

Bunica nu avea budinca de capsuni, dar mama din comoditate a incercat cu aceasta si a iesit chiar gustoasa.

Eu am adaugat in plus ciocolata alba si a iesit si mai buna.
Nu facem des aceasta prajitura, dar cand o pregatim in cateva ore nu ramane nimic.

Incercam sa profitam la maxim de sezonul acestor fructe, asa ca facem si prajitura simpla cu capsuni, cheesecake cu capsuni si neaparat limonada.

Mai multe retete de prajituri si torturi cu capsuni gasiti aici.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura cu capsuni a bunicii.

INGREDIENTE:

(pentru o tava 23*32 cm)

Pentru blat:

6 oua

300 g zahar

300 g faina

150 ml ulei

1 plic praf copt

Pentru sirop:

150 ml apa

3 linguri zahar

1/4 lingurita esenta rom

Pentru crema si umplutura:

40 g amidon si putin colorant rosu sau 1 plic budinca pentru capsuni

400 ml lapte

100 g zahar

100 g ciocolata alba

200 g unt

1/2 lingurita pasta de vanilie

100 ml smantana pentru frisca

2 lingurite zahar pudra

4 g gelatina

4 linguri lapte

250 g capsuni

Pentru uns blatul din mijloc:

5 linguri gem capsuni

PREPARARE:

Pentru inceput pregatim blatul. Batem albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si continuam sa mixam pana se topeste zaharul. Punem galbenusurile (pe rand sau toate odata) si amestecam usor cu o lingura sau un tel.
Adaugam pe rand uleiul, apoi faina si amestecam cu telul usor, de jos in sus,  pana se omogenizeaza compozitia.

tort-cu-crema-mascarpone-lamaie-si-ciocolata-alba-1tort-cu-crema-mascarpone-lamaie-si-ciocolata-alba-2

Turnam aluat in tava tapetata cu hartie de copt si coacem in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 45 minute, apoi lasam blatul pe un gratar sa se raceasca.

Pentru a pregati crema fierbem budinca dizolvata in lapte cu 5 linguri zahar pana capata consistenta. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca putin, apoi o mixam cu ciocolata topita cu 2 linguri lapte la microunde si unt. Adaugam apoi crema de vanilie (extract de vanilie sau esenta de vanilie) si mixam. Lasam crema in frigider pentru 30 minute.

prajitura-cu-capsuni-a-bunicii-1prajitura-cu-capsuni-a-bunicii-2

Mixam frisca lichida cu 2 lingurite zahar pudra pana se intareste, apoi o incorporam in crema pregatita mai devreme. Dizolvam gelatina cu 2 linguri lapte si o punem la baine marie pana devine lichida. Punem 2 linguri crema in ibric, peste gelatina, amestecam bine, apoi turnam totul peste crema cu frisca si mixam la viteza maxima. Pastram 300 g din crema (pentru decor) intr-un bol separat. In restul de crema adaugam capsunile spalate si tocate in cuburi mici si amestecam cu o lingura pana se omogenizeaza. Dam la rece bolurile pana pregatim blaturile.

prajitura-cu-capsuni-a-bunicii-3prajitura-cu-capsuni-a-bunicii-4

Blatul racit il taiem in jumatate pe lungime. Insiropam foarte putin blaturile cu siropul obtinut prin ferberea apei cu zaharul si esenta de rom adaugata dupa ce luam de pe foc. Ungem primul blat cu gem de capsuni, apoi punem crema cu capsuni. Lasam 10-15 minute la rece, punem blatul al doilea peste crema, iar pe acesta il ungem cu crema pastrata anterior (fara fructe).

prajitura-cu-capsuni-a-bunicii-5prajitura-cu-capsuni-a-bunicii-6

Lasam la rece peste noapte, apoi putem taia cuburi.

Optional putem decora fiecare cub de prajitura cu jumatate cu capsuna.

Pofta buna!

Comentarii

  • Rocsy Ciobanu

    Ce pofta imi faci tu mie..Vreau prajitura!

  • Cat de frumoasa este! Te indeamna sa o degusti 😉

  • flori

    capsunile, cam cat sa fie?

    • diva in bucatarie

      250 g 🙂

  • Perfect arata!!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *