Ciorba de burta de miel/ied

31 martie 2015Diva in Bucatarie

Ciorba de burta de miel/ied. In anumite zone ale tarii se mananca in ziua de Paste ciorba de miel in care se folosesc chiar si intestinele. Am probat-o si mi-a placut ciorba de miel cu intestine.

In anumite zone ale tarii se mananca in ziua de Paste ciorba de miel in care se folosesc chiar si intestinele. Am probat-o si mi-a placut ciorba de miel cu intestine.

Eu am numit-o ciorba de „burta” desi denumirea este improprie, caci se folosesc intestinele.

Este un preparat exceptional, intalnit in zona de sud a Moldovei.

Inteleg ca in ultima vreme sunt bucatari care apreciaza foarte tare instestinele, condiserandu-le adevarate delicatese.

Pentru  ca acestea sa poata fi folosite in ciorba trebuie sa fie curatate foarte bine: spalate bine la interior fie prin introduverea unui furtun cu jet de apa rece in le, fie spalate direct la robinet.

Se lasa inca cateva ore in apa cu otet (3 linguri otet la 1 l apa foarte rece), se freaca cu putina sare, apoi se spala iar. Treba poate parea complicata, dar va asigur ca nu este asa.

In alte zone ale tarii sunt folosite langa carne in tocanite, am citit undeva ca erau mancate cu oua ochiuri (fara sa inteleg insa cum erau pregatite).

Pentru a avea o ciorba buna de miel cu intestine trebuie sa folosim multe legume. Fie proaspete, fie congelate, folositi ce aveti la indemana. Avand in vedere ca este un fel de ciorba de burta, am folosit smantana dreasa cu galbenusuri, dar si gogosari murati.

In aceasta ciorba se pot adauga si alte maruntaie de la miel (plaman, rinichi), dar eu nu am avut.

Partea frumoasa este prezentarea intestilor. Se taie in bucati de 8 cm si fiecare bucata este inodata, ca sa para niste fundite.

Ciorba se serveste fierbinte cu ardei iute langa ea. Merita sa incercati aceasta reteta, caci se face usor si este savuroasa.

INGREDIENTE:

burta si intestinele de la miel / ied (bine spalate)

1 bucata carne de miel / ied

gatul

1 ceapa mare

2 morcovi subtiri

1 radacina pastarnac

1 radacina mica patrunjel

1 felie telina

200 g legume congelate (conopida, mazare, fasole verde, s.a.)

1 frunza dafin

3 galbenusuri

120 g smantana

sare si piper dupa gust

putin otet

cateva felii gogosar murat

2-4 catei usturoi

PREPARARE:

Curatam foarte bine burta si intestinele de miel, le spalam cu apa calda si le tinem in apa cu otet pentru cateva ore.

ciorba-burta-miel-1

Punem la fiert burta, intestinele si carnea si le fierbem la foc mediu-mic in apa clocotita in jur de 30 minute, apoi aruncam apa si taiem intestinele facandu-le mici noduri si le punem iar la fiert in apa clocotita. Cand carnea este pe jumatate fiarta adaugam sare, piper, o frunza dafin toate legumele si gogosarul murat tocat si lasam sa fiarba pana sunt si acestea pregatite, apoi strecuram ciorba.

ciorba-burta-miel-2

Curatam carnea de pe oase, o punem in oala impreuna cu intestinele, usturoiul pisat si otet dupa gust si mai fierbem inca 5-10 minute. Luam de pe foc si „dregem” ciorba cu smantana batuta cu galbenusuri peste care adaugam putina zeama calda din oala.

ciorba-burta-miel-3

Mancam ciorba de burta de miel/ied calda, adaugand dupa gust smantana, otet, mujdei.

Pofta buna!

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Mațevi fripte se numește ..cocoraci în turcește ….în Turcia se fac la rotisor. .sunt enorm de bune …merita încercat

  2. Noi punem mate și burta, carne cu os, legumele nu le scoatem, roșii sau bulion și acrim cu borș. La final verdeața, leuștean, patrunjel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *