fbpx

RETETE RECENTE

PAINE IN FORMA DE FLOARE

February 5, 2015 | CATEGORIA

paine-floare

paine-floare-0

Paine pufoasa si gustoasa in forma de floare este tentatia absoluta pentru cei care adora sa manance paine. Desi mananc foarte putina paine in ultima vreme nici macar eu nu ii pot rezista si mananc mult mai mult decat imi propun la o masa. Este atat de buna, incat nu ii  poti rezista.

INGREDIENTE:

650 g faina

20g drojdie proaspata

1 lingurita zahar

250 ml lapte cald

30 g unt  + 1 lingurita unt pentru uns

2 oua batute

1 lingura sare

sare grunjoasa marunta cu verdeturi – pentru topping

1/2 lingurita seminte de mac – pentru topping

 

PREPARARE:

Topim untul si il lasam sa se raceasca putin. Dizolvam drojdia cu 1 lingura de zahar si 1 lingura faina in 100 ml lapte cald. O lasam in jur de 10 minute sa dospeasca, apoi o punem peste faina impreuna cu restul ingredientelor si incepem sa framantam pana obtinem un aluat elastic, neted, care nu se lipeste de maini. Ne inarmam cu rabdare, framantatul dureaza in jur de 10- 15 minute. Il acoperim cu o folie alimentara, apoi cu un prosop si il punem la loc cald sa creasca pana isi dubleaza volumul.

paine-floare-1

Cand aluatul a crescut suficient il luam si il mai framantam inca 2-3 minute, apoi il lasam sa se odihneasca 15 minute in loc cald. Dupa acest interval cantarialuatul si il impartim in 15 bile de cantitati egale, pe care le vom aranja in forma de floare.

paine-floare-2

Incercam sa le aranjam astfel incat sa fie pe cat posibil la acelesi nivel (riscam sa stricam aspectul final daca avem cateva bile mai ridicate). Coacem painea in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 50 minute. Avem grija sa punem pe fundul cuptorului un vas cu apa fierbinte pentru a avea umiditate in timpul coacerii.

Cand painea este coapta o scoatem si o ungem cu un cub mic de unt, cat o lingurita cu varf, apoi presaram sare cu verdeturi, mac sau susan. O lasam sa se raceasca pe un gratar.

paine-floare-3

Pofta buna!

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *