Chec cu lapte marmorat, pufos si gustos
Chec cu lapte marmorat. Reteta de chec pufos cu lapte. Chec cu lapte. Cum faci chec pufos cu lapte

Chec cu lapte – desert simplu si delicios, rapid si usor de pregatit
Un chec cu lapte este usor de pregatit si foarte gustos, perfect pentru rasfatul de langa ceasca de cafea sau pentru pachetelul copiilor la scoala.
Pufos, delicat si aromat, are toate calitatile pentru a deveni unul dintre checurile preferate din bucatarie.
De ce sa alegi checul cu lapte
Checul cu lapte se remarca prin simplitate si gust:
- Este pufos si aromat.
- Este spornic si economic.
- Poate fi savurat oricand, ca mic dejun rapid sau desert dupa-amiaza.
Este un desert foarte iubit in Romania, pregatit in majoritatea caselor, fiecare gospodina avand propria reteta.

Factori care influenteaza rezultatul checului
Chiar daca folosesti aceleasi ingrediente, checul poate iesi diferit. Aceasta depinde de:
Tipul de faina
Unele tipuri de faina absorb mai mult sau mai putin lichid, influentand textura finala.
Tipul de cuptor si modalitatea de coacere
Fie ca folosesti cuptor pe gaz, electric, cu ventilatie sau fara, rezultatul va varia.
Crusta checului
Secretul unei cruste perfecte sta in modul de batere a albusurilor. Albusurile trebuie batute spuma foarte tare, astfel incat sa ramana si bucati mici care vor ajunge in partea de sus a checului, oferindu-i o crusta usor crocanta.
Cand si cum putem savura checul cu lapte
Checul cu lapte este un desert versatil:
- Poate fi mic dejun dulce, alaturi de un pahar de lapte.
- Poate fi gustare rapida in drum spre scoala sau birou.
- Este perfect langa ceasca de cafea sau pentru pachetelul copiilor.
- Varianta marmorata este ideala pentru musafiri, petreceri de copii sau sarbatori.

Alte retete de chec populare
De-a lungul timpului am pregatit multe retete de chec, atat dulci, cat si sarate. Printre cele mai cautate se numara:
- Chec cu lapte
- Chec cu unt 4×4
- Cu cafea marmorat
- Chec aperitiv
Toate aceste rețete le gasiți in colectia completa de checuri.
Pasiunea mea pentru checuri
Dragostea pentru checuri mi-a ramas din copilarie. Imi placeau checurile pregatite de verisoara mea Nuti si mereu am vrut sa le fac la fel de bine ca ea.
Chiar daca si mama sau bunica faceau chec delicios, nimeni nu il pregatea atat de frumos cum o facea Nuti.
Amintirile acestea m-au inspirat sa transform o prajitura simpla intr-un desert care sa iti faca pofta si a doua sau a treia zi.
Sper ca intr-o zi sa ii duc un chec facut de mine, ca sa ii multumesc pentru ca mi-a insuflat aceasta pasiune.
Iata lista de ingrediente si modul de prepoarare pentru chec marmorat cu lapte:
INGREDIENTE:
4Â oua
250 g zahar
1 plic zahar vanilat
120 ml lapte
120 ml ulei
200 g faina
1 plic praf de copt
1 lingura praf de cacao neagra
1 lingura cafea tare
6Â picaturi esenta de rom
MOD DE PREPARARE:
Pregatire aluat
Intr-un bol am mixat galbenusurile cu 50 g zahar tos si zahar vanilat.

Cand si-au dublat volumul si au devenit ca o spuma, am adaugat pe rand laptele si uleiul, amestecand dupa fiecare in parte.

Apoi, am incorporat faina amestecata cu praf de copt.

Am adaugat albusurile batute spuma tare cu restul de zahar si am amestecat usor, de jos in sus, pana s-a omogenizat compozitia.

Aluat in tava
Din compozitia de aluat am luat 4 linguri si le-am amestecat cu pudra de cacao, cafea si esenta de rom.
Am turnat putin aluat alb in tava tapetata cu hartie de copt, apoi am pus o treime din compozitia colorata peste aluatul alb.
Am acoperit totul cu aluat simplu si am repetat operatiunea pana am terminat aluaturile.

Coacere
Am copt checul in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 45 minute,
Cand a trecut testul cu scobitoarea l-am scos din tava si l-am lasat sa se raceasca pe un gratar.
Servire
Se poate manca simplu sau pudrat cu zahar.

Sa aveti pofta!




















Laptele este marmorat sau checul este marmorat?
vaaaai
🙂 )) Checul! Multumesc, o sa modific!
Iamyyy…vreau si eu o portie…
Este la cuptor.Abia astept sa-l degust !!!
🙂 <3
L-am facut de multe ori si a iesit minunat.Se poate face si cu fructe?
Multumesc! Daca dai fructele prin faina sau amidon, poti incerca.
O sa-l fac si cu fructe.Va multumesc!
Si eu! 🙂
Nu e cam mare temperatura? Cred ca 160 de grade sunt suficiente. Scuze de intrebare, chiar nu vreau sa supar.
Cuptorul meu electric la temperatura aceasta coace prajiturile.
Este aproape singura reteta care imi iese, multumesc. Am doar o mica problema, cand scot checul din cuptor e foarte frumos crescut si inalt, iar cat il las la racit se lasa foarte mult. Aveti idee din ce cauza?
Albusurile trebuie sa fie batute spuma foarte tare! Este singurul motiv pentru care se poate lasa checul
Buna,
Aseara am facut si eu dar am facut portie dubla. E minunat la gust doar o singura situatie am avut cu el. Unul dintre ele (am facut doua tavi) cand a crescut a inceput sa curga din tava si a curs pana s-a copt . S-a copt si e foate bun doar ca ma intrebam care oare ar pute fi cauza. Celalalt s-a comportat normal si a crescut f frumos.
Lasand asta la o parte. toata lumea e super incantata. Reteta asta va ajunge cu siguranta in caietul meu de retete (unde le trec doar dupa ce le incerc).
Va multumesc pentru reteta
Poate a fost tava prea mica. Nu imi explic de ce…
Am mai făcut-o de mai multe ori cu rezultate foarte bune, de acea data pb a fost ca nu am dozat bine aluatul și cred ca am pus prea mult într-una 😉
Super bun. Multumesc de reteta.
Multumesc si eu!
L-am incercat si a iesit extraordinar de bun(am adaugat si bucatele de nuca) si chiar e foarte pufav si aspectuos! L-am notat in caietul cu prajituri! 🙂😉
multumesc!
Buna ziua! L-am făcut și eu.
Foarte bun
ÃŽl recomand cu drag.
Multumim frumos de reteta 🙂
O seara frumoasa!
Multumesc! Weekend frumos!
foarte bun!
Multumesc!