Sarmalute in foi de vita grecesti – dolmades
Sarmalute in foi de vita grecesti – dolmades. Oparim frunzele de vie in apa fiarta cu sare pentru maxim 2 minute, apoi le scoatem si le punem intr-un castron cu apa rece.

Aceste sarmalute mici impachetate in frunze de vita de vie reprezinta unul din aperitivele preferate ale grecilor. Diferentele sunt date de menta adaugata in carnea tocata si sucul de lamaie pus in apa sau supa in care fierbem sarmalutele.
INGREDIENTE: Â
35-40 buc. frunze de vita proaspete sau congelate
500 g carne tocata amestec porc si vita
½ ceasca orez
1 ceapa medie tocata
2 linguri ulei
1 lingurita patrunjel proaspat tocat
1 lingura menta proaspata tocata
Sare
Piper
sucul unei lamai mari
500 ml supa legume /vita
Timp de pregatire: 1 ora
Timp de gatire: 1 ora
PREPARARE:
Oparim frunzele de vie in apa fiarta cu sare pentru maxim 2 minute, apoi le scoatem si le punem intr-un castron cu apa rece.
Intr-un castron amestecam carnea tocata cu  ceapa,orez, ulei de masline,menta tocata, sare si piper. Amestecam cu mana pana se omogenizeaza compozitia.
Separam frunzele oparite si punem putina carne pe ele. Rulam ferm (dar nu foarte strans pentru ca va creste in timpul fierberii umplutura) acoperind capetele.
Asezam sarmalutele intr-o oala cu capatul final al rularii in jos, astfel incat sa nu se desfaca in timpul fierberii.
Peste sarmalute punem turnam supa de legume (sau supa de vita), sucul de lamaie, cateva boabe de piper si le invelim cu cateva frunze intregi, apoi un capac mai mic decat oala sau o farfurie grea, astfel incat acestea sa stea ” pe pozitie” in timpul fierberii. Lasam sarmalutele sa fiarba la foc mic in jur de o ora, completand cu apa cand scade lichidul foarte mult. Gustam dupa 60 minute si vedem daca sunt facute. Daca este nevoie sa mai fierbem verificam dupa alte 10 minute.
Sa aveti pofta!
Ce poate fi mai bun?
Mmmm, ce pofta de sarmalute am 😀 Delicioase!
Buneee
Minunate, minunate!… eu acum imi dau seama ca anul asta nu am facut sarmale in foi de vita 🙂