fbpx

RETETE RECENTE

TOCANITA RAPIDA DE VARA

August 20, 2014 | CATEGORIA

tocanita-rapida-cu-legume-de-vara

Cea mai buna si mai rapida tocanita de vara cu legume este ceea ce imi doresc pentru cina dupa o zi prea lunga la birou.

O tocanita cu legume este perfecta oricand, dar eu am ales sa o fac intr-o banala zi din mijlocul saptamanii, cand trebuia sa pun ceva pe masa alor mei, insa si eu eram infometata si obosita.

Tocanita rapida de vara a fost gata mai repede decat am sperat si am pregatit-o cu ce aveam in casa. Tot ce aveam in cutia de legume a ajuns in tocanita. Am facut o mancarica de legume cu sos de rosii, dovlecei, vinete, ardei si ceapa.

Norocul meu ca a doua zi venea mama la mine cu cumparaturile facute, pentru a pregati cat timp eu eram plecata o ciorba de pastai, un pui intreg la ceaun si o prajitura simpla cu fructe de padure.

Tocanita rapida de vara pe care am facut-o eu este atat de gustoasa incat am pregatit-o si a doua zi. Nu conta ca mama imi facuse puiul asa cum imi place mie. Am ales pana la urma sa pun un ciocanel de pui langa legumele acestea, doar ca sa nu se supere. Dar, va spun ca este perfecta si simpla.

Vara incerc sa ma bucur cat mai mult de legume. Iarna mananc suficient de multa carne, asa ca atunci cand se incalzeste afara parca nu mai usoare si mai placate mi se par mancarurile fara carne.

In plus, legumele si fructele mancate in sezonul lor sunt mult mai gustoase. Dar si mai ieftine.

Daca aveti norocul sa locuiti la curte puteti face intr-un colt al gradinii un loc special pentru rosii, verdeturi si ierburi aromatice. Eu am incercat 10 ani sa cultiv vinete. Nu au crescut niciodata mai mult de 10 cm, in schimb m-am bucurat de rosii, castraveti, ardei, fasole pastai, ceapa, ridichi si bame.

Si, cand acestea nu au fost suficiente mi-am luat din piata. Am o doamna draguta de la care cumpar  din piata Baneasa. Aceasta  ma lasa sa imi aleg legumele si imi da tot ce are mai bun, pus uneori legume puse sub taraba (pentru clientii fideli).

Daca locuiti la bloc, puteti pune in ghivece mari pe balcon ierburi aromatice si chiar rosii cherry, ardei iuti, sau alte legume mici.  Daca mi-ati citit postarile mai vechi, poate v-am mai povestit ca pe vremea comunistilor, la ultimul etaj al unui bloc din zona unde locuiam cineva avea rosii mari in balcon. La etajul 4! Erau multi araci pe care se urcasera tulpinile, iar rosiile mari si carnoase pe care le vedeam de pe aleea unde ne strangeam pentru a ne juca, pofteam cu totii si ne imaginam cum am putea sa le luam fara ca proprietarul sa stie.

Revenind la tocanita mea rapida de vara, cu legume, este un fel de ghiveci. Este potrivit si pentru cei care au un regim vegan/vegetarian dar si pentru cei care tin post.

Alte retete de tocanite/ghiveci  cu legume pregatite de mine si apreciate de cititorii blogului: ghiveci calugaresc si ratatouille – reteta clasica propusa de Julia Child.

Sigur, am foarte multe retete cu legume, vegetariene pe blog, una mai buna ca alta, insa de apreciat este si faptul ca sunt retete sanatoase. Pentru a profita de sezonalitate pouteti umple congelatorul cu legumele bune din vara si veti pregati si iarna retete nu foarte scumpe.

Acum va las insa sa vedeti de ingrediente aveti nevoie si modul de preparare pentru cea mai buna si mai rapida tocanita de vara.

INGREDIENTE:

(pentru 2-3 portii)

1 ceapa galbena mare

1 morcov mic

1 vanata  de marime medie

1 dovlecel mediu

1 ardei gras rosu (sau kapia)

4 rosii mari coapte si 4 linguri suc rosii (sau 400 g pulpa rosii – conserva)

1/2 lingurita oregano

3 catei usturoi

sare

piper

1 lingurita zahar – optional

1 lingurita otet balsamic

ulei pentru prajit (poate fi si ulei picant)

patrunjel verde pentru servit

 

PREPARARE:

Pentru inceput tocam vanata in cubulete, o saram si o lasam 10-15 minute intr-o sita. In acest timp calim ceapa tocata marunt cu morcovul ras in 2 linguri ulei.

tocanita-rapida-cu-legume-de-vara-1

Calim apoi vanata cu dovlecelul si ardeiul taiate cuburi in ulei incins.

tocanita-rapida-cu-legume-de-vara-2

Cand legumele s-au inmuiat adaugam rosiile decojite si taiate cuburi (eliminam cat putem din samburi) si 4 linguri suc de rosii, usturoiul zdrobit, zahar, otet, sare, piper, oregano si lasam la foc mic in jur de 3 minute. Adaugam apoi ceapa tocata cu morcov, o cana de apa si fierbem la foc mic pana se evapora lichidul.

tocanita-rapida-cu-legume-de-vara-4

Servim tocanita de legume imediat, cu putin patrunjel verde.

Sa aveti pofta!

Comentarii

  • Corina

    Cred ca e super buna. Noi facem tocanite de vara, dar fara vinete in general. Insa vanata cred ca e “secretul” care aromatizeaza tocanita. Eu la tocanite nu folosesc orregano, dar cimbrul este ideal pt aceasta mancare.

  • Toata vara am mancat mancaruri din astea, sunt delicioase. Imi place cum arata in tigaia ta 🙂

  • alina

    Si usturoiul?

    • diva in bucatarie

      Multumesc mult pentru atentionare! Am corectat!

  • elena

    Chiar ma interesau cateva retete pentru dieta mea,vesnica 😆 multumesc mult!

    • diva in bucatarie

      Sper sa te inspire si alte retete!

  • Gabriela

    Fără morcovi nu merge ?

  • Maya

    Cu cartofi ar merge super

  • Melcea Ioana

    Si eu fac astfel de mancaruri. Chiar acum am pentru pranz, Sunt delicioase!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *