Budinca de gris cu zmeura
Budinca de gris cu zmeura.
Budinca de gris cu zmeura este o reteta delicioasa, simpla si usor de pregatit de prajitura pufoasa dulce-acrisoara, perfecta pentru vara. Este un desert usor, delicat, ce poate fi pregtit cu orice fruct va doriti sau puteti folosi sosuri de fructe.
Reteta mea este total diferita de a celor care exista pe net, in care se fierbe grisul cu lapte si se amesteca cu oua, apoi se coace. Reteta de budinca de gris pe care o am eu are in blat unt si iaurt. Textura umeda, pufoasa si gustul acestui desert o sa va cucereasca cu siguranta si pe voi.
Reteta aceasta ne-o pregatea mama destul de rar. In primul rand pentru ca in Bucuresti in vremurile comuniste nu prea se gasea zmeura, in al doilea rnad pentru ca untul era piesa de rezistenta in acele vremuri. Dar, atunci cand o facea punea cirese sau visine taiate feliute.
Budinca de gris cu zmeura
Este o prajitura pufoasa si umeda, caci este insiropata. Siropul este realizat din apa si miere de albine si se pune cald peste budinca. Poate fi aromat cu lamaie, coaja de lamaie sau esenta de lamaie sau portocale. Puteti face si un sirop de zahar ars. Mama obisnuia sa il faca pe acesta cand nu avea miere in casa.
Una din vecinele noastre a incercat aceasta reteta de budinca de gris cu zmeura si a insiropat-o cu lapte. Nu pot spune ca am fost incantata de budinca ei. Prajitura avea a doua zi gust acru. In plus, nu mergea cu fructele.
Dar, gusturile nu se discuta.
Budinca de gris cu zmeura este o prajitura de vara simpla, pe care o pregati oricine. Este tot ce imi doresc pentru week-end-ul urmator, caci am de gand sa lenevesc in hamac citind o carte, iar in pauze sa ma rasfat cu o bucatica de prajitura.
Budinca de gris cu zmeura imi va satisface toate papilele gustative si stiu ca nu ma voi opri la o singura bucata.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru budinca de gris cu zmeura.
INGREDIENTE:
(dimensiuni blat: 22*32cm)
200 g zmeura
100 g faina
100 g gris
30 g migdale macinate
1 lingura praf de copt
coaja rasa de la 1/2 lamaie (portocala)
60 g unt
100 g zahar
150 g iaurt grecesc
3 oua
1 plic zahar vanilat
Pentru sirop:
2 linguri miere
80 ml apa
1 lingura suc lamaie sau 1 lingurita esenta lamaie
PREPARARE:
Pentru inceput am pregatit tava in care urma sa coc budinca. Aceasta trebuie unsa cu unt si tapetata cu faina sau se pune hartie de copt. Am aranjat pe fundul acesteia zmeura si am incins cuptorul la 180°C.
Intr-un castron am amestecat faina, grisul, migdalele, coaja de portocale si praful de copt.
In alt castron am amestecat untul cu zaharul pana au devenit ca o crema fina. Am pus apoi iaurtul.
Am amestecat pana s-a omogenizat compozitia. Intr-un vas separat, am batut albusurile cu zahar vanilat pana au devenit o spuma tare. Am incorporat ingredientele solide in amestecul de unt, apoi am adaugat galbenusurile si am amestecat bine.
La final am adaugat spuma de albus si am amestecat foarte usor pana s-a omogenizat compozitia.
Am turnat aluatul in tava (peste zmeura) si am copt budinca timp de 30 minute sau pana s-a rumenit. Am scos-o din cuptor si am lasat-o in tava.
Dupa ce s-a racorit putin am insiropat-o cu siropul caldut obtinut prin fierberea apei cu miere in care am pus esenta de lamaie (esenta se pune dupa ce o luam de pe foc).
Am lasat budinca de gris cu zmeura sa se racoreasca timp de o ora, apoi am feliat-o.
Am mancat-o simpla, dar puteti pune un mot de frisca.
Pofta buna!
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici.
Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.
Arata foarte pufoasa! Cred ca merge si cu strugurei, nu?
sigur! cu orice fructe vrei!
Ce bunatate de prajitura si cum se vede zmeura aia acolo!!! M-ai facut sa salivez de la prima ora 😀
😉
Cat de puhava si gustoasa ti-a iesit !
Faina reteta, pupici .
Mulotumesc, te pup!
Așa cum se vede și în poză eu cred ca gălbenușurile se pun în crema de unt, nu în ingredientele solide, eu așa am făcut. Ft bună, ușoară și răcoritoare! Mulțumesc pt rețetă 🙂
Arată foarte bine. Cu ce se pot înlocui migdalele?
Tava ce dimensiuni sa aibă?
23*32 cm
Mâine o facem! Abia așteptăm numai că în locul migdalelor măcinate, va fi miezul de nucă!
Buna ziua. Zmeura se pune pe fund? Sau deasupra?
PE FUNDUL VASULUI. ESTE UN FEL DE PRAJITURA RASTURNATA