Cozonac cu crema de nuci si caramel
Cozonac cu crema de nuci si caramel. Punem cozonacul in tava tapetata si il mai lasam sa creasca inca 20 de minute la loc cald. Il coacem pana trece testul cu scobitoarea, avand grija sa il acoperim cand s-a rumenit.
O reteta clasica de cozonac cu umplutura cu nuca devine spctaculoasa daca adaugam niste caramele cu lapte. Un plus care imbogateste in cel mai placut mod o umplutura delicioasa de nuca.
INGREDIENTE:
500 g faina + 2-3 linguri pentru intins aluatul
150 g zahar
1 plic zahar vanilat
3 galbenusuri
1 praf de sare
250 ml lapte
1 plic drojdie uscata
30 ml ulei
1 lingura coaja rasa de portocala
1 fiola estenta de vanilie
Pentru crema de nuci si caramel:
180 g nuca
100 g zahar pudra
1 galbenus batut cu 2 linguri lapte
1 lingurita praf de cacao
½ lingurita scortisoara
12 caramele cu lapte moi
INGREDIENTE:
Pentru inceput pregatim maiaua: punem drojdia cu o lingura de zahar si una de faina intr-o cana, turnam lapte cald cat se le acoperim, amestecam putin sa le dizolvam, apoi le lasam sa dospesca in jur de 10-15 minute. Cand sta sa iasa maiaua din cana o turnam peste faina amestecata cu zahar si un praf de sare.
Adaugam apoi pe rand galbenusurile, coaja de portocala, esenta de vanilie, untul topit, uleiul (putem folosi doar unt topit 90-100 g) si in final laptele cald, pe care il adaugam treptat, in functie de cat are nevoie aluatul. Framantam aluatul foarte bine pret de 10 minute, apoi il lasam sa creasca la loc cald pana isi dubleaza volumul.
Impartim aluatul in 4 bucati egale pe care le intindem in fasii lungi dreptunghiulare. Intindem crema de nuci rezulatat prin amestecarea ingredientelor si presaram cate 3 caramele taiate cuburi.
Rulam fiecare bucata de aluat, apoi le impletim in patru. Pentru a realiza aceasta impletitura unim rulourile de aluat la un capat. Luam fasiile exterioare, le aducem la interior, le impletim, apoi aducem iar rulourile din exterior si le impletim.
Punem cozonacul in tava tapetata si il mai lasam sa creasca inca 20 de minute la loc cald. Il coacem pana trece testul cu scobitoarea, avand grija sa il acoperim cand s-a rumenit.
Cand s-a copt il scoatem si il ungem cu un galbenus, apoi presaram zahar. Il mai dam 1 minut la cuptor, apoi il lasam sa se raceasca.
Delicios!
Un deliciu total Bravo!
Ce bunatate! Iubesc caramelul si nuca deci as lua tot cozonacul si nu as da la nimeni :)))
Imi place mult cum ai facut crema de nuci, iar cozonacul e incredibil de pufos si de frumos 🙂
De unde iei zaharul pe care îl pui deasupra? Ce fel de zahar e? Foarte frumos cozonacul, nici nu știu pe care sa îl încerc :)))
Recunosc ca zaharul pentru decor mi-l procur din Germania. 🙂
Cat de mare trebuie sa fie tava si la ce temperatura l-ai copt?
13*33 / 180°C
Imbietor si incantator…. de la umplutura delicioasa pana la aspectul final. Acea impletire ii da o nota deosebita.
multumesc!