fbpx

RETETE RECENTE

COZONAC SPIRALA CU CREMA TIRAMISU SI CIOCOLATA

April 18, 2014 | CATEGORIA

COZONAC-SPIRALA-CU-CREMA-TIRAMISU-CU-CIOCOLATA

INGREDIENTE:
(diametrul de 20 cm)

500 g faina + 2-3 linguri pentru intins aluatul
150 g zahar
1 plic zahar vanilat
3 galbenusuri
1 praf de sare
250 ml lapte
1 plic drojdie uscata
30 ml ulei
1 lingura coaja rasa de portocala
1 fiola estenta de vanilie

Pentru crema:
120 g mascarpone
2 linguri varfuite cu zahar pudra
1 galbenus
1 lingurita ness
1 lingura apa calda
2 linguri lapte praf
1 lingura amidon
100 g ciocolata cu lapte de buna calitate

PREPARARE:

Punem 1 lingura de faina cu drojdia si 50 ml lapte cald intr-o cana, amestecam si lasam sa dospeasca. Turnam maiaua peste restul de faina amestecata cu un praf de sare (avem grija ca drojdia sa nu intalneasca direct sarea), adaugam galbenusurile batute, zaharul, esenta, coaja rasa de portocala, apoi laptele cald si framantam bine cu podul palmei pana aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini. Daca avem o masina de pregatit paine in casa o folosim pe aceasta pentru a ne usura treaba. Lasam aluatul sa creasca la loc cald timp de o ora… La mine si-a triplat volumul, sau chiar mai mult de atat.

COZONAC-SPIRALA-CU-CREMA-TIRAMISU-CU-CIOCOLATA-1

Cat timp creste aluatul pregatim crema: punem un galbenus de ou, nessul si o lingura de apa la baine marie pentru 1-2 minute. COZONAC-SPIRALA-CU-CREMA-TIRAMISU-CU-CIOCOLATA-2

Lasam apoi sa se racesca si adaugam mascarpone, zahar pudra si laptele praf, apoi incorporam amidonul.

COZONAC-SPIRALA-CU-CREMA-TIRAMISU-CU-CIOCOLATA-3

Intindem aluatul pe masa de lucru peste care am presarat putina faina in forma dreptunghiulara cu o grosime de aproximativ 1-1.5 cm. Taiem fasii de inaltimea unei tavi rotunde cu pereti detasabili. Ungem fasiile cu crema, apoi punem ciocolata tocata fin.

COZONAC-SPIRALA-CU-CREMA-TIRAMISU-CU-CIOCOLATA-4

Rulam prima fasie, apoi o punem peste alta fasie cu crema si ciocolata si incepem sa rulam iar.

COZONAC-SPIRALA-CU-CREMA-TIRAMISU-CU-CIOCOLATA-5

Procedam astfel pana terminam fasiile de aluat, crema si ciocolata. Punem cozonacul in tava tapetata atat pe fund cat si pe pereti si il mai lasam sa creasca 20 minute.

COZONAC-SPIRALA-CU-CREMA-TIRAMISU-CU-CIOCOLATA-6

Dupa acest interval coacem cozonacul la 180°C primele 30 minute acoperit, apoi scoatem folia sau hartia de copt si il lasam pana se coace bine aluatul (testam cu scobitoarea sa verificam daca este facut). Daca are nevoie de mai mult de o ora il acoperim iar cand se rumeneste usor, astfel incat sa nu obtinem o culoare frumoasa aurie.

COZONAC-SPIRALA-CU-CREMA-TIRAMISU-CU-CIOCOLATA-7

Delicios!

Comentarii

  • Grozav a iesit cozonacul tau! Sarbatori fericite iti doresc Cristina! :*

    • diva in bucatarie

      Sarbatori fericite!

  • Arata minunat!

    • diva in bucatarie

      Multumesc!

  • Sarbatori fericite!

    • diva in bucatarie

      Sarbatori fericite!

  • Vaii dar ce aromat si bun..Sarbatori fericite cu sanatate si bucurii!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Rocsy!

  • Carmen Bianca Moldovan

    Adica, dupa 30 de min, s ar putea sa mai stea la cuptor o ora?

  • Mirela

    Multumesc .!

  • TRICA VIORICA

    Sarbatori pascale fericite!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *