Tort cu nuci, ciocolata si mousse de caramel
Tort cu nuci, ciocolata si mousse de caramel. la libera inspiratie cate 30 g ciocolata cu lapte, ciocolata neagra si ciococolata alba
Ciocolata, nuci si caramel… combinatia perfecta pentru un tort festiv, dar chiar si pentru o masa in familie. Un gust fin si delicat in care imbinarea acestor ingrediente ne detrmina sa cerem o felie mai mare… dieta devine o amintire dupa prima inghititura. Pana la urma o viata avem, sa fie dulce si buna!
Pentru blat:
(pentru un tort cu diametrul de 18-20 cm)
3 oua
120 g zahar
50 g unt
50 ml lapte batut
100 g faina
1 praf de sare
20 g pudra de cacao neagra
100 g nuca tocata fin
30 g nuca tocata grosolan
1 plic praf de copt
3-4 picaturi esenta de rom
Pentru sirop:
250 ml apa
3 linguri zahar
5-6 picaturi rom
1 bucata coaja portocala
Crema ganache cu nuca:
100 ml frisca lichida
100 g ciocolata cu lapte
50 g ciocolata neagra
50 g zahar pudra
100 g nuca macinata fin
Pentru caramel:
200 g caramele cu lapte
2 linguri cu lapte
1 lingura cacao
100 ml smantana pentru frisca(30% grasime)
Pentru decor:
la libera inspiratie cate 30 g ciocolata cu lapte, ciocolata neagra si ciococolata alba
PREPARARE:
Incepem sa pregatim blatul. Mixam ouale cu zaharul pana isi maresc volumul. Adaugam pe rand untul topit si laptele, amestecand dupa fiecare ingredient in parte pana omogenizam compozitia. Incorporam ingredientele solide (faina, nuca, cacao, praf de copt, un praf de sare) in compozitia de oua si lapte.
Turnam aluatul in tava cu pereti detasabili, tapetata cu hartie de copt pe fund si ulei si faina pe pereti. Coacem blatul in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 30 minute sau pana trece testul scobitorii. Cand il scoatem din cuptor il lasam 15 minute sa se raceasca in forma, apoi il scoatem pe un gratar. Cand se raceste il taiem in jumatate, apoi il insiropam.
Pentru a pregati crema ganache cu nuci topim ciocolata la bain marie, apoi o amestecam cu frisca lichida. Mixam bine, dam la rece pentru o ora, apoi mixam iar si adaugam nuca macinata.
Ungem primul blat cu crema, apoi punem al doilea blat si acoperim tortul cu restul de crema.
Pentru a face mousse-ul de caramel topim la microunde caramelele impreuna cu laptele, apoi mixam bine si lasam sa se raceasca compozitia. Batem frisca pana se intareste, dar nu foarte tare sa nu fie „untoasa”.
Amestecam caramelul racit cu frisca, apoi adaugam cacao si continuam sa mixam. Dam la rece pentru 45-60 minute, pana da semne ca se intareste. Dupa acest interval turnam mousse-ul de caramel peste tort si decoram in functie de inspiratie si indemanare cu ciocolata topita la baine marie.
Lasam tortul la rece minim 8 ore.
Delicios!!!
Trebuie sa il incercati si voi, sunt sigura ca o sa va placa!
Minunat tort! Pe gustul meu 🙂
Multumesc!
Arata minunat si textura este perfecta! Si Nigella ar fi invidioasa 🙂
Ma faci sa rosesc!
Mmm, un adevarat deliciu! La multi ani si un An Nou numai cu bucurii sa ai! Pupici!
La multi ani! Te pup!
Are un gust de exceptie si ca atare soacra-mea are treaba maine:)
Iti doresc un An Nou cu multa sanatate si fericire!
Multumesc! la multi ani!
Super delicioasa combinatia de nuca cu ciocolata. Nu este de refuzat acest tort!
Multumesc!
Mmmm…ce bunatate!!
Multumesc, Haplea!
Fie ca sarbatorile de iarna sa va aduca bucurie, implinirea tutror dorintelor si multa sanatate. La multi ani!
La multi ani si multa sanatate !
Frumos si delicios!!!
Am făcut si eu tortul si intra-adevăr este delicios insa cantitatile pt crema cu nuca sunt prea mici pentru a pune in doua straturi. Eu am pus doar intre foile de blat pt ca nu aveam suficientă sa mai pun si deasupra
Câte minute trebuie sa punem la topit la microunde caramelele? Mulțumesc 😁😁
Intre 60 secunde si 120. Depinde de puterea cuptorului. 🙂