fbpx

RETETE RECENTE

CORONITA CU ALUNE DE PADURE SI SOS CARAMEL

November 23, 2013 | CATEGORIA

coronita-cu-alune-de-padure-si-sos-caramel

coronita-cu-alune-de-padure-si-sos-caramel-0

Primul cozonac cu sos caramel l-am vazut la Angi si de atunci mi-a tot fost gandul la el. Nu este reteta prezentata de Angelica, dar ideea mi-a incoltit dupa ce l-a adus in concursul de anul trecut organizat de Just-t.

INGREDIENTE:

550 g faina
1 praf sare
30 g drojdie
250 ml lapte cald
100 g zahar
40 g unt – topit si racit +10 ml ulei
3 galbenusuri
1 lingura coaja rasa de lamaie/portocala

Pentru umplutura:
210 g alune de padure macinate
2 albusuri batute spuma
2 linguri (varfuite) zahar pudra
2 pliculete zahar vanilat
1 lingurita rasa scortisoara macinata

PREPARARE:

Pentru a pregati aluatul incepem cu pregatirea drojdiei, pe care o vom la inmuiat intr-un castronel cu 50 ml lapte cald. Lasam in jur de 10 minute, pana aceasta este pe punctul de a depasi marginea castronului. O vom pune peste faina amestecata cu un praf de sare si coaja de lamaie (sau portocala).

coronita-cu-alune-de-padure-si-sos-caramel-1

Adugam laptele cald in care am dizolvat zaharul si amestecam, apoi untul topit si racit.

coronita-cu-alune-de-padure-si-sos-caramel-2

Incorporam cele doua gabenusuri si ne apucam de framantat aluatul, pana nu se mai lipeste de maini. Eu l-am pus in masina de paine.

coronita-cu-alune-de-padure-si-sos-caramel-3

L-am lasat apoi sa creasca intr-un loc cald pana si-a triplat volumul.
Cat timp creste aluatul batem albusurile spuma tare cu cele doua tipuri de zahar, apoi punem 150 g din alunele macinate peste aceasta si amestecam. Pudram masa de lucru cu putina faina, apoi intindem aluatul in foaie subtire de forma dreptunghiulara. Ungem aluatul cu crema de alune, presaram restul de alune peste ea si scortisoara macinata.

coronita-cu-alune-de-padure-si-sos-caramel-4

Rulam partea mai lunga, apoi o rotim pentru a obtine un cerc. Unim capetele. Cu o foarfeca taiem din aluat, fara sa taiem si partea de jos. Aranjam partile taiate ca un mic fermoar: una la interior, una la exterior. Cel din interior vor fi impinse cat mai mult inauntru pentru a fi siguri ca nu revin in pozitia intiala.

coronita-cu-alune-de-padure-si-sos-caramel-5

Punem coronita intr-o tava rotunda tapetata (fundul cu hartie de copt, peretii cu ulei si faina.

coronita-cu-alune-de-padure-si-sos-caramel-6

Coacem cozonacul in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 45 minute (in functie de cuptor poate fi gata in 40 sau chiar 50 minute, asa ca facem testul cu scobitoarea), avand grija sa il acoperim complet cand incepe sa se rumeneasca.

Dupa 45-50 minute il testam cu scobitoarea si daca este gata il scoatem. Pregatim sosul caramel punand laptele condensat in 3-4 runde de 3 minute in cuptorul cu microunde, la putere maxima. Dupa fiecare etapa de 3 minute amestecam bine pana se omogenizeaza. Turnam sosul peste coronita cu alune de padure. Cand se raceste putem felia si servim.

coronita-cu-alune-de-padure-si-sos-caramel-7

Pofta buna!

Comentarii

  • DiaMar bucataria galbena

    Minunat,minunat!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Mihaela!

  • Dea

    O minunatiee!! Cred ca alunele i-au dat un gust minunat!

    • diva in bucatarie

      Noua ne-a placut!

  • Si mie mi-a placut,cred ca gustul e minunat!Pupici

    • diva in bucatarie

      Te pup, Flory!

  • Nu pot sa zic decat ca este grozav. Week-end frumos!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Rocsy!

  • wow cum arata!!!Minunat!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Timea!

  • Ce bunatate irezistibila!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Alina!

  • Irezistibil ce ai pregatit tu aici, Cristina!

    • diva in bucatarie

      🙂

  • Imi ploua in gura!!!! Sunt fan aluaturi dulci.. iar asta arata de mor..

    • diva in bucatarie

      🙂 te invit la o felie!

  • Lamiita Petre

    Ador cozonacul, ador caramelul deci pentru mine e combinatia perfecta. Arata intr-un mare fel. Te declar Master Ghef.

  • Ana

    Acoperi cozonacul cand este in cuptor? Si daca da, imi spui cu ce il acoperi? Multumesc :*

    • DA, de multe ori. Cu hartie de copt sau staniol. – ce intalnesc prima oara cand deschid sertarul. 🙂 ))

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *