Tarta cu dovleac

1 noiembrie 2013Diva in Bucatarie

Tarta cu dovleac

Tarta cu dovleac

Tarta cu dovleac este rasfatul dulce de toamna, cu o crusta crocanta si umplutura savuroasa si aromata.

Este una din dulcegariile pe care le pregatesc toamna pentru familia mea. Aromata, delicata si gustoasa, cu siguranta cucereste de la prima inghititura.

tarta-cu-dovleac-00

Nu stiu cum sunteti voi, dar cand incepe sa se apropie toamna ma entuziasmez la gandul voi gati retete cu dovleac.

Este usor sa va imaginati cat de mult imi place această retetă de tartă cu dovleac.

Desi are nevoie de multe ingrediente, este o retetă simpla ce nu solicita experienta in bucatarie.

De ce o sa iti placa reteta de tarta de dovleac?

  1. Umplutura este moale, gustoasa si aromata
  2. Crusta este crocanta
  3. Se face usor

Sfaturi

  1. Lasi tarta sa se raceasca inainte sa o feliezi
  2. Poti unge marginile tavii cu spray cu ulei ca sa se desprinda usor
  3. O pastrezi la temperatura camerei acoperita cu cu clopot de sticla

Ingrediente:

(pentru 12 persoane – o forma cu diametrul de 26 cm, sau 12 tarte mici)

Pentru blat:
100 g unt

100 g zahar pudra

1 ou

250 g faina

1 praf de sare

1/2 lingurita esenta naturala de vanilie

Pentru umplutura tarta cu dovleac:
600 g dovleac ras

170 ml lapte condensat (la cutie – nu cel pentru cafea)

2 oua batute

1 plic zahar vanilat

1 lingura sirop de artar

4 linguri zahar pudra

1 lingurita unt

1 lingurita scortisoara

1/4 lingurita nucsoara proaspat macinata

Mod de preparare tarta cu dovleac:

Pregatire crusta

Mi-am pus toate ingredientele pe masa si le-am lasatla temperatura camerei timp de 15 minute inainte de a incepe sa lucrez cu ele.

Apoi am amestecat zaharul cu untul folosindu-ma de o lingura de lemn.

Cand am obtinut o compozitie omogena am adaugat oul si am continuat sa amestec pana s-a incorporat complet.

tarta-cu-dovleac-1

Am adaugat esenta naturala de vanilie, faina si un praf de sare.

tarta-cu-dovleac-2

Am lucrat putin aluatul cu mana pana a devenit compact, neted si nu se mai lipea de maini.

L-am modelat in forma de bila, l-am acoperit  si l-am pus in frigider pentru 30 minute.

Pregatire umplutura

Am pus dovleacul ras pe foc. L-am lasat pana s-a inmuiat, apoi l-am pus intr-o sita sa se scurga bine.

Pentru a ma asigura ca nu ramane mult lichid l-am presat cu o lingura.

tarta-cu-dovleac-4

Am pus dovleacul in bolul unui mixer impreuna cu untul topit, siropul de artar, laptele condensat (nu lapte pentru cafea), scortisoara, nucsoara si cele doua tipuri de zahar.

L-am pasat pana am obtinut o compozitie omogena.

tarta-cu-dovleac-5

Am amestecat compozitia cu 2 oua batute.

Pasam cu blenederul dovleacul, impreuna cu untul topit, siropul de artar, laptele condensat (il folosim pe cel din cutii – nu lapte pentru cafea), scortisoara, nucsoara si cele doua tipuri de zahar.

tarta-cu-dovleac-5

Cum se intinde aluatul

Dupa ce aluatul a stat la rece l-am intins intr-o folie subtire de maxim 5 mm.

Cu ajutorul sucitorului am luat blatul si l-am mutat in forma.

Apoi am taiat surplusul de aluat. Din acesta putem am facut decorul pentru tarta.

Am intepat crusta cu o furculita.

tarta-cu-dovleac-3

Peste blat am pus o foaie de hartie de copt, iar peste aceasta se pun bile ceramice pentru copt ( sau boabe de fasole sau orez).

Am pus si umplutura.

Din aluatul ramas am modelat niste frunzulite. Le-am pus peste crema de dovleac.

Coacere

Am copt crusta in cuptorul preancalzit la 180°C timp de 15 minute, apoi am scos bilele ceramice si am mai lasat 10 minute.

Am copt tarta primele 10 minute in cuptorul preincalzit la 200°C, apoi 30-40 minute la 180°C.

Daca ai un cuptor puternic coci primele 10 minute la 200°, apoi la 170° pentru 30 minute.

tarta-cu-dovleac-01

Servire

Am lasat tarta sa se raceasca apoi am feliat-o.

Este delicioasa si nu m-am saturat cu o singura felie.

O poti servi simpla sau pudrata cu zahar cu scortisoara.

Daca vrei ii poti pune un mot de frisca sau ii faci un decor din ciocolata topita.

Sa ai pofta!

Daca vrei sa faci si alte retete dulci cu dovleac:

  1. rulouri cu dovleac si scortisoara
  2. brownie marmorat cu dovleac
  3. chec de post cu dovleac copt si nuci

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

18 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *