Tarta cu dovleac
Tarta cu dovleac
Tarta cu dovleac
Tarta cu dovleac este rasfatul dulce de toamna, cu o crusta crocanta si umplutura savuroasa si aromata.
Este una din dulcegariile pe care le pregatesc toamna pentru familia mea. Aromata, delicata si gustoasa, cu siguranta cucereste de la prima inghititura.
Nu stiu cum sunteti voi, dar cand incepe sa se apropie toamna ma entuziasmez la gandul voi gati retete cu dovleac.
Este usor sa va imaginati cat de mult imi place această retetă de tartă cu dovleac.
Desi are nevoie de multe ingrediente, este o retetă simpla ce nu solicita experienta in bucatarie.
De ce o sa iti placa reteta de tarta de dovleac?
- Umplutura este moale, gustoasa si aromata
- Crusta este crocanta
- Se face usor
Sfaturi
- Lasi tarta sa se raceasca inainte sa o feliezi
- Poti unge marginile tavii cu spray cu ulei ca sa se desprinda usor
- O pastrezi la temperatura camerei acoperita cu cu clopot de sticla
Ingrediente:
(pentru 12 persoane – o forma cu diametrul de 26 cm, sau 12 tarte mici)
Pentru blat:
100 g unt
100 g zahar pudra
1 ou
250 g faina
1 praf de sare
1/2 lingurita esenta naturala de vanilie
Pentru umplutura tarta cu dovleac:
600 g dovleac ras
170 ml lapte condensat (la cutie – nu cel pentru cafea)
2 oua batute
1 plic zahar vanilat
1 lingura sirop de artar
4 linguri zahar pudra
1 lingurita unt
1 lingurita scortisoara
1/4 lingurita nucsoara proaspat macinata
Mod de preparare tarta cu dovleac:
Pregatire crusta
Mi-am pus toate ingredientele pe masa si le-am lasatla temperatura camerei timp de 15 minute inainte de a incepe sa lucrez cu ele.
Apoi am amestecat zaharul cu untul folosindu-ma de o lingura de lemn.
Cand am obtinut o compozitie omogena am adaugat oul si am continuat sa amestec pana s-a incorporat complet.
Am adaugat esenta naturala de vanilie, faina si un praf de sare.
Am lucrat putin aluatul cu mana pana a devenit compact, neted si nu se mai lipea de maini.
L-am modelat in forma de bila, l-am acoperit si l-am pus in frigider pentru 30 minute.
Pregatire umplutura
Am pus dovleacul ras pe foc. L-am lasat pana s-a inmuiat, apoi l-am pus intr-o sita sa se scurga bine.
Pentru a ma asigura ca nu ramane mult lichid l-am presat cu o lingura.
Am pus dovleacul in bolul unui mixer impreuna cu untul topit, siropul de artar, laptele condensat (nu lapte pentru cafea), scortisoara, nucsoara si cele doua tipuri de zahar.
L-am pasat pana am obtinut o compozitie omogena.
Am amestecat compozitia cu 2 oua batute.
Pasam cu blenederul dovleacul, impreuna cu untul topit, siropul de artar, laptele condensat (il folosim pe cel din cutii – nu lapte pentru cafea), scortisoara, nucsoara si cele doua tipuri de zahar.
Cum se intinde aluatul
Dupa ce aluatul a stat la rece l-am intins intr-o folie subtire de maxim 5 mm.
Cu ajutorul sucitorului am luat blatul si l-am mutat in forma.
Apoi am taiat surplusul de aluat. Din acesta putem am facut decorul pentru tarta.
Am intepat crusta cu o furculita.
Peste blat am pus o foaie de hartie de copt, iar peste aceasta se pun bile ceramice pentru copt ( sau boabe de fasole sau orez).
Am pus si umplutura.
Din aluatul ramas am modelat niste frunzulite. Le-am pus peste crema de dovleac.
Coacere
Am copt crusta in cuptorul preancalzit la 180°C timp de 15 minute, apoi am scos bilele ceramice si am mai lasat 10 minute.
Am copt tarta primele 10 minute in cuptorul preincalzit la 200°C, apoi 30-40 minute la 180°C.
Daca ai un cuptor puternic coci primele 10 minute la 200°, apoi la 170° pentru 30 minute.
Servire
Am lasat tarta sa se raceasca apoi am feliat-o.
Este delicioasa si nu m-am saturat cu o singura felie.
O poti servi simpla sau pudrata cu zahar cu scortisoara.
Daca vrei ii poti pune un mot de frisca sau ii faci un decor din ciocolata topita.
Sa ai pofta!
Daca vrei sa faci si alte retete dulci cu dovleac:
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Tare faina e ! Aspectul tomnatec te imbie.
Multumesc, Dana!
Si noi o adoram !!! 😉
PS.Ce faine-s frunzulitele !!! <3
Multumesc, Adina!
Arata perfect, „de-ti vine s-o manaci cu ochii”, stii expresia !
Multumesc, Mirela!
Delicioasa si ce fain arata!!!
Multumesc, Laura!
Wow, ce frumoasa si ce gustoasa! Direct la lista mea de favorite 😛
🙂
Cat imi place culoarea si aspectul, ca la gust nici nu vreau sa ma gandesc, pentru ca poftesc. :))))
Multumesc, Merisor!
Cred ca-i tare buna!
Nu o incerci si tu?
primele 10 minute tot la 180 grade?
Cred ca am vrut sa scriu 200°C. 🙂
Minunata acesta tarta! Mi a depășit așteptările.😊
Mulțumesc!
Ma bucur ca v-a placut! 🤗