Rulada din cascaval
Rulada din cascaval
Cea mai simpla si mai rapida dintre ruladele aperitiv este rulada de cascaval (cunoscuta si sub numele de rulada din cascaval oparit).
Se face atat de usor si de rapid, incat constituie salvarea noastra la mesele festive cand avem de pregatit mai multe preparate – avem grija sa pregatim o portie dubla cand avem multi musafiri!
O pregatesc pentru mesele festive, intrand in meniu atat pentru masa de Craciun sau revelion, merge chiar pentru masa de Paste, printre alte branzeturi si oua vopsite. Rulada de cascaval fac si pentru week-end, cand stam cu totii la masa pentru micul dejun.
Avem alaturi omleta, cateva legume si aceasta rulada de cascaval.
Ruladele aperitiv erau candva la moda. Cred ca toti cunoscutii nostri gateau la mesele festive rulade aperitiv. Am pregatit o colectie de retete de rulade aperitiv (o gasiti aici), toate facand parte „din patrimoniul” familiei. Fie ca reteta am luat-o de la mama, de la matusa, bunica sau vecina de la 3 (mama prietenelor mele din copilarie), pe toate le-am facut pentru evenimentele importante din viata noastra. Diferenta o fac oarecum ingredientele la care avem acces acum. Pe vremuri nu aveam crema de branza Almette, Philadelphia sau mai stiu eu ce brand. Mama pregatea crema de branza din branza de vaci frecata cu smantana, unt sau margarina Rama – cu ce avea in casa. Uneori ii punea si marar sau cozi de ceapa verde. Era tare buna!
Rulada de cascaval faceam mai rar. Uneori chiar la 2 ani. Nu prea ii venea mamei sa faca rulada dintr-un produs pe care il procura foarte greu. Prefera sa ni-l puna in sandwich. Uneori il congela, sa fie sigura ca ramane proaspat pentru Craciun sau revelion.
Rulada de cascaval avea uneori pe post de umplutura doar cas sarat ras (si pe acela il pastram in congelator). Cred ca gustul acestora mi-a ramas in amintire cel mai mult.
Trecand peste amintiri, va spun ca se face usor. Foarte usor. Asa ca va las liste de ingrediente si modul d epreparare pentru rulada de cascaval in randurile de mai jos.
Ingrediente:
1 roata mica de cascaval -200 g
150 g crema de branza – Almette
100 g sunca presata
1 ou fiert
20 g unt
un praf de sare
piper proaspat macinat
Mod de preparare:
Tocam sunca cubulete mici.
Amestecam 30 g sunca tocata cu unt, crema de branza si oul intr-un robot – sau un mixer vertical. Asezonam cu sare si piper si amestecam pana se omogenizeaza compozitia.
Intr-o oala punem apa la fiert.
Cand apa da in clocot punem cascavalul intr-o punga pe care o legam la capat, apoi il punem in apa. Luam vasul de pe foc, dar cascavalul ramane in apa fierbinte tim p de 15-20 minute, pana se topeste complet.
Il scoatem apoi din punga si il intindem pe o folie de staniol intr-o forma dreptunghiulara, cat este inca cald.
Punem crema de branza peste foaia de cascaval, apoi presaram cubuletele de sunca ramase.
Rulam cu ajutorul foliei si dam rulada la rece pentru cateva ore. Apoi o putem felia si servim.
Pofta buna!
Ma gasiti si pe YouTube
Simpla, rapida dar consistenta si, mai ales, servita cu eleganta !
Multumesc, Mirela!
La fix ai postat reteta… saptamana viitoare il serbam pe socramiu, si chiar ma gandeam la o rulaga aperitiv 🙂
Pupici
Te pup, Simona! Sper sa le placa tuturor musafirilor!
Arata foarte bine! am sa fac si eu de Sarbatori.
Astept impresiile! Te pup!
Ce frumos arata !!! As papa cateva feliute chiar acum !!!
Cu drag!!!
foarte buna am sa fac si eu ……………
🙂
cred ca e foate buna si cu aspect placut
,,,,
Este f buna si f usor de facut!
Din ce sa fie acea punga care nu se topeste in apa fierbinte !?!
Eu am folosit o punga de plastic normala, pentru sandvis.
arata bine,dar trebuie unsa cu ceva folia ca sa nu se lipeasca cascavalul sau nu e nevoie?
Nu este nevoie!
Felicitari pt retete! Tocmai ce-am scos drobul de pui de la cuptor,urmeaza chek-ul aperitiv si doua rulade din cascaval doar ca la umpluturi mai jonglez eu putin, te urmaresc pe blog de multa vreme si chiar daca am 50 de ani,m-am inspirat in multe retete de la tine.Inca o data felicitari si Sarbatori Pascale fericite!
Multumesc, Dana! Si mama mea a mai schimbat cate ceva din stilui ei, iar acum pregateste mai mult din ce ii sugerez eu… Sarbatori fericite!
Adauga gogosari murati taiati cubulete,are un aspect mai frumos si e si gustos
🙂
buna…de care cascaval?? multumesc as apreciez sa fac si eu la craciun
Hochland – clasic sau Delaco – Sofia
foarte usor de facut si delicios..eu deja fac a doua oara luna asta:)
Sarbatori fericite!:)
Cred ca-i foarte buna! O s-o pregatesc si eu de Craciun. Ce dimensiuni are tava in care torni cascavalul?
Nu l-am turnat in tava. Direct pe masa, pe folie de staniol. Il intinzi dreptunghi cu dimensiunile care iti iti convin (cat de subtire si de lunga va fi rulada depiunde de fiecare)
Eu as vrea sa incerc sa-l umplu cu nuca măcinată. 🙂
daca asa va place, puteti umple cu nuca.